نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت و اصلاح نباتات، ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، سمنان، ایران. رایانامه: Ali.ashori@shahroodut.ac.ir

2 نویسنده مسئول، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، سمنان، ایران. رایانامه: M.gholipoor@shahroodut.ac.ir

3 گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، سمنان، ایران. رایانامه: gholami@shahroodut.ac.ir

4 گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، سمنان، ایران. رایانامه: habbasdokht@shahroodut.ac.ir

چکیده

هدف: به‌منظور بررسی آب مغناطیسی و سوپرجاذب بر برخی صفات مورفوفیزیولوژی و عملکرد زیره سبز تحت رژیم کم‌آبیاری انجام شد.
روش پژوهش: آزمایشی در سال زراعی 1400-1399 در مزارع پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در دو منطقه راهنجان و گرمن از توابع شهرستان شاهرود به‌‌‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار نوع آب آبیاری در دو سطح (معمولی و مغناطیسی) و­ مکان (راهنجان، گرمن) با شرایط اقلیمی و ارتفاع از سطح دریای متفاوت به‌عنوان فاکتور اصلی و تیمار سوپرجاذب در سه سطح (صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) به‌عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. در تمام تیمارها، آبیاری براساس 100 درصد نیاز آبی گیاه اعمال شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد مکان، نوع آبیاری و غلظت­های مختلف سوپر‌جاذب تأثیر مثبت و معنی­­داری روی خصوصیات رشدی زیره سبز داشتند. در منطقه راهنجان به­دلیل شرایط اقلیمی و میانگین دمای سالانه بالاتر و تیمار 100 و 200 کیلوگرم در هکتار سوپر‌جاذب و کاربرد آب مغناطیسی، بیش‌ترین مقدار ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس و پروتئین، کربوهیدرات­های محلول مشاهده گردید.
نتیجه‌گیری: باتوجه به نتایج، اغلب صفات در منطقه راهنجان دارای مقادیر بیش‌تری نسبت به منطقه گرمن بود و کشت گیاه در منطقه راهنجان اقتصادی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Some Morphological and Physiological Characteristics of ‎Cumin by Using Magnetic Water and Superabsorbent under a Low Irrigation Regime

نویسندگان [English]

  • ali ashori 1
  • Manoochehr Gholipoor 2
  • Ahmad Gholami 3
  • Hamid Abbasdokht 4

1 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran. E-mail: Ali.ashori@shahroodut.ac.ir

2 Corresponding Author, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran. E-mail: m.gholipoor@shahroodut.ac.ir

3 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran. E-mail: gholami@shahroodut.ac.ir

4 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran. E-mail: habbasdokht@shahroodut.ac.ir

چکیده [English]

Objective: The effect of magnetic and superabsorbent water was investigated on some morphophysiological traits and performance of cumin under a low irrigation regime.
Methods: An experiment was conducted in the agricultural year of 1399-1400 in the research fields of the Faculty of Agriculture of Shahrood University of Technology in two districts of Rahnjan and Garman of Shahrood city in a factorial format in the form of a randomized complete block design with three repetitions. Irrigation water type treatment at two levels (normal and magnetic) and locations (Rahanjan, Garman) with different climatic conditions and altitude above sea level as the main factor and superabsorbent treatment at three levels (zero, 100 and 200 kg/ha) as a secondary factor. Was considered. In all treatments, irrigation was applied based on 100% of plant water needs.
Results: The results showed location, type of irrigation and different concentrations of superabsorbent had a positive and significant effect on the growth characteristics. In the Rahnjan region, due to the climatic conditions and higher average annual temperature and the treatment of 100 and 200 kg/ha of superabsorbent and the use of magnetic water, the highest amount of plant height, percentage and yield of essential oil and protein, soluble carbohydrates were observed.
Conclusion: According to the results, most of the traits in the Rahnjan region had higher values than in the German region, and plant cultivation in the Rahnjan region is economical.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential oil
  • Location
  • Low irrigation
  • Protein
  • Yield
احمدی، پروین (1389، آبان). تأثیر میدان مغناطیسی برروی آب و کاربردهای زراعی آب مغناطیسی. اولین کنفرانس بین‌المللی مدل‌سازی گیاه، آب، خاک و هوا. کرمان، ایران. https://civilica.com/doc/97631
احمدی، مادح؛ قاسم‌نژاد، عظیم؛ صادقی ماهونک، علیرضا و رضایی‌اصل، عباس (1395). مطالعه تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره برگ گیاه Stevia rebaudiana Bertoni. آبیاری‌شده با آب شور مغناطیس در استان گلستان. اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 4(2)، 56-66.
پیرزاد، علیرضا؛ مقدم، امیرفیاض؛ رازبان، مهسا و راعی، یعقوب. (1391). بررسی عملکرد گل، اسانس و شاخص برداشت بابونه آلمانی Matricaria chamomilla L. تحت رژیم­های آبیاری و مقادیر سوپرجاذب A200. دانش کشاورزی و تولید پایدار, 22(3), 85-100.
عابدین‌پور، میثم و روحانی، ابراهیم (1398). تأثیر شوری و آب مغناطیسی بر عملکرد و کارآیی مصرف آب گیاه زیره سبز (مطالعه موردی: منطقه کاشمر). تحقیقات آب و خاک ایران (علوم کشاورزی ایران). 50(4)، 807-817. https://doi.org/10.22059/ijswr.2018.264527.667997
نیرپور دیزج، آیسان؛ علیزاده سالطه، سعیده و زارع نهندی، فریبرز. (1400). بررسی تأثیر آب مغناطیسی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد و ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس مرزه (Satureja hortensis L.). دانش کشاورزی و تولید پایدار، 31(1)، 163-176. http://doi: 10.22034/saps.2021.12800   
میرزایی، بهزاد (1395، شهریور). آب مغناطیسی و کاربردهای آن در توسعه کشاورزی. کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران. اصفهان، ایران.
محمدی بهمدی محمد و آرمین محمد (1396). اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف ذرت در شرایط کشت تأخیری. تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی کاربردی.4 (1). 17-34.
 
References
Abedinpour, M., & Rouhani, A. (2019). The effect of salinity and magnetic water on the yield and water use efficiency of cumin (Case study: Kashmar region). Iranian Soil and Water Research (Iranian Agricultural Sciences), 50(4), 807-817. https://doi.org/10.22059/ijswr.2018-264527-667997. (In Persian).
Ahmad, S., Su, W., Kamran, M., Ahmad, I., Meng, X., Wu, X., et al. (2020). Foliar application of melatonin delays leaf senescence in maize by improving the antioxidant defense system and enhancing photosynthetic capacity under semi-arid regions. Protoplasma. 257, 1079–1092. https://doi.org/10.1007/s00709-020-01491-3  
Ahmadi, M., Ghasemneghad, A., Sadeghi, A., & Rezaei Asl, A. (2014, January). The effect of magnetic water on yield and yield components of Stevia rebaudiana Bertoni. In The first national conference of medicinal plants, traditional medicine and organic agriculture. Hamadan, Iran. https://doi.org/10.22067/jsw.2023.80814.1248 . (In Persian).
Ahmadi, P. (2018, November). Effect of Magnetic Field on Water and Agricultural Applications of Magnetic Water. In First International Conference on Modeling Plant, Water, Soil and Air. Kerman, Iran. http://dx.doi.org/10.12944/CWE.9.3.18 . (In Persian).
Alizadeh-Choobari, O., & Najafi, M.S. (2018). Extreme weather events in Iran under a changing climate. Climate dynamics50(1-2), 249-260.
Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., & Smith, M. (1998). Crop evapotranspiration–guidelines for computing crop water requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper. No. 56. Rome: FAO Publisher.
Amini, F., Saeidi, G., & Arzani, A. (2008). Study of genetic diversity in safflower genotypes using agro-morphological traits and RAPD markers. Euphytica, 163, 21-30.
Dehaghi, M. A., & Mollfilabi, A. (2011). Evaluation of some drought resistance criteria in Cumin (Cuminum cyminum L.) landraces. Advances in Environmental Biology, 5(2), 237-242.
Asghari, B., Khademian, R., & Sedaghati, B. (2020). Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) confer drought resistance and stimulate biosynthesis of secondary metabolites in pennyroyal (Mentha pulegium L.) under water shortage conditions. Scince Horticultre, 263, 109-132. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.109132
Doaa, M. (2017). Effect of irrigation with magnetic saline groundwater on soil and grape crop. Journal of Environmental Science, 38(1), 83-103.
Dubey, P. N., Saxena, S. N., Mishra, B. K., Solanki, R. K., Vishal, M. K., Singh B., Sharma, L. K., John S., Agarwal, D., & Yogi, A. (2017). Preponderance of cumin (Cuminum cyminum L.) essential oil constituents across cumin growing Agro-Ecological Sub Regions, India. Industrial Crops and Products, 95, 50-59.
Ebrahim, S. A., & Azab, A. E. (2017). Biological effects of magnetic water on humans and animals. Biomedical Sciences3(4), 78-85.
Hasanuzzaman, M., Bhuyan, M. B., Zulfiqar, F., Raza, A., Mohsin, S. M., Al Mahmud, J., Fujita, M., & Fotopoulos, V. (2020).  Reactive oxygen species and antioxidant defense in plants under abiotic stress, Revisiting the crucial role of a universal defense regulator. Antioxidants, 9, 681.
Hashemabadi, D., Zare Doust, F., & Jadidsoleimandarabi, M. (2015). The effect of magnetic water and irrigation cycles on the amount of nutrients in soil and shoots of Catharanthus roseus. Ornamental plants, 5(3), 139-149.
Hassan, S. M., & Rahman, R. A. (2016).  Effects of exposure to magnetic field on water properties and hatchability of Artemia salina. ARPN Journal of Agricultural and Biological Sciences, 11(11), 416-423.
Hozayn, M., Ali, H. M. H., Marwa, M. A., & El-Shafie, A. F. (2020). Influence of magnetic water on French basil (Ocimum basilicum L. var. Grandvert) plant grown under water stress conditions. Plant Archives, 20(1), 3636-3648.
Javadipour, Z., Balouchi, H., Movahhedi Dehnavi, M., & Yadavi, A. (2021). Physiological Responses of Bread Wheat (Triticum aestivum) Cultivars to Drought Stress and Exogenous Methyl Jasmonate. Journal of Plant Growth Regulation, 41, 3433-3448.‏
Kulak, M., Jorrín-Novo, J. V., Romero-Rodriguez, M. C., Yildirim, E. D., Gul, F., & Karaman, S. (2021). Seed priming with salicylic acid on plant growth and essential oil composition in basil (Ocimum basilicum L.) plants grown under water stress conditions. Industrial Crops and Products, 161, 1132-1135.
Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophyll and carotenoids, Pigments of photosynthetic biomembrane. Methods in Enzymology, 148, 350-382.
Mandal, M., & Mandal, S. (2016). Cumin (Cuminum cyminum L.) oils. In Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. Edited by Preedy, V. R. London: Academic Press.
Mirzaei, B. (2016, August). Magnetic water and its applications in agricultural development. In Second National Congress of Irrigation and Drainage of Iran. Esfahan, Iran. (In Persian).
Mohammadi, B., & Armin, M. (2017). Effect of Drought Stress on Yield and Yield Components of Different Maize Cultivars in Delayed Cultivation. Journal of Applied Research in Plant Ecophysiology, 4(1), 17-34. (In Persian).
Montagnier, L., Aïssa, J., Ferris, S., Montagnier, J., & Lavallée, C. (2009). Electromagnetic signals are produced by aqueous nanostructures derived from bacterial DNA sequences. Interdisciplinary Sciences: Computational Life Sciences, 1, 81-90.
Nayyerpour Dizaj, A., Alizadeh Salteh, S., & Zare Nahandi, F. (2021). The effect of magnetic water on some morphological characteristics, yield and essential oil composition of savory (Satureja hortensis L.). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 31(1), 163-176. (In Persian).  
Pandey, S., Patel, M. K., Mishra, A., & Jha, B. (2015). Physio-biochemical composition and untargeted metabolomics of cumin (Cuminum cyminum L.) make it a promising functional food and help in mitigating salinity stress. PLoS One, 10(12), 1-25.
Pirzad, A., Fayyaz Moghaddam, A., Razban, M., & Raei, Y. (2012). The evaluation of dried flower and essential oil yield and harvest index of Matricaria chamomilla L. under varying irrigation regimes and amounts of super absorbent polymer (A200). Journal of Sustainable Agriculture and Production Science, 22(3), 85-99. (In Persian).
Rathore, S. S., Saxena, S. N., & Singh, B. (2013). Potential health benefits of major seed spices. International Journal of Seed Spices, 3(2), 1-12.
Sharma, L. K., Agarwal, D., Rathore, S. S., Malhotra, S. K., & Saxena, S. N. (2016). Effect of cryogenic grinding on volatile and fatty oil constituents of cumin (Cuminum cyminum L.) genotypes. Journal of food science and technology, 53(6), 2827-2834.
Sinha, S., & Saxena, R. (2006). Effect of iron on lipid peroxidation, and enzymatic and nonenzymatic antioxidants and bacoside-A content in medicinal plant. Chemosphere, 62, 1340-1350.
Taheri, A. M., Daneshian, J., Valadabadi, S. A. R., & Aliabadi, F. H. (2008, April). Effects of water deficit and plant density on morphological characteristics of chicory (Cichorium intybus L.). In Abstracts Book of 5th International Crop Science Congress & Exhibition. Jeju, Korea.
Taiz, L., & Zeiger, E. (2002). Plant Physiology. Massachusetts: Sinauer Associates Publishers.
Tas, S., & Tas, B. (2007). Some physiological responses of drought stress in wheat genotypes with different ploidy in Turkiye. World Journal of Agricultural Sciences, 3, 178-183.
Vundavalli, R., Vundavalli, S., Nakka, M., & Rao, D. S. (2015). Biodegradable nanohydrogels in agricultural farming alternative source for water resources. Procedia Materials Science, 10, 548-554.
Zarei, S., Kasraei, M., & Nematollahi, M. A. (2020). Investigating the Impact of the Magnetized Water on the Growth and Germination of Five Wheat Grain Seeds. Journal of Agricultural Machinery, 10(2), 289-298.
Zulfiqar, F., & Ashraf, M. (2021).  Bioregulators, Unlocking their potential role in the regulation of the plant oxidative defense system. Plant Molecular Biology, 105, 11-41.