نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران. رایانامه: ebrahimpor@iauvaramin.ac.ir

2 نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران. رایانامه: kasraie@iauvaramin.ac.ir

3 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران. رایانامه: larijani@iauvaramin.ac.ir

4 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران. رایانامه: tohidi@iauvaramin.ac.ir

5 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران. رایانامه: sahar_hj2@iauvaramin.ac.ir

10.22059/jci.2022.342810.2706

چکیده

هدف: هدف از انجام این آزمایش، بررسی تأثیر محلول­پاشی علف‌کش­های باکتریایی و عصاره آبی گیاهان بر خصوصیات مورفولوژیک و نشاسته علف هرز سوروف و برنج بود.
روش پژوهش: این آزمایش به­صورت اسپلیت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در زمین زراعی واقع در یکی از روستاهای آمل در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل محلول­پاشی عصاره آبی گیاهان و سورفاکتانت سورگوم، کلم بروکلی، گزنه، اوکالیپتوس، آقطی، باکتری Streptomyces sp-albos حاوی thaxtomin، باکتری Xanthomonas campestris و شاهد به‌عنوان عامل اصلی، غلظت عصاره در سطوح صفر، 5، 10 و 15 در هزار به‌عنوان عامل فرعی و گونه­های گیاهی برنج رقم طارم و علف هرز سوروف به‌عنوان عامل فرعی فرعی بود.
یافته ­ها: با محلول­پاشی عصاره­ها عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک سوروف کاهش و درصد نشاسته دانه افزایش پیدا کرد. عملکرد دانه برنج در کاربرد 5 در هزار عصاره کلم بروکلی و 5 در هزار Streptomyces sp-albos تفاوت معنی­داری با شاهد نداشت. با افزایش غلظت عصاره نیز، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک برنج و سوروف کاهش بیش‌تری را نشان دادند. کم‌ترین عملکرد دانه در برنج به میزان 16/3 تن در هکتار مربوط به عصاره آقطی و در سوروف به میزان 68/0 و 61/0 تن در هکتار مربوط به عصاره گزنه و آقطی بود.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، دگرآسیبی و عوامل بیماری­زای گیاهی می‏­توانند یکی از راه‏های اساسی کنترل علف‌های هرز در سیستم کشاورزی پایدار باشند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The Foliar Application Effect of Bacterial Herbicides and Plants’ Aqueous Extracts on the Morphological Characteristics and Starch Content of Rice and Barnyard Grass (Echinochloa crus-galli)

نویسندگان [English]

  • musa Ebrahimpour 1
  • Pourang Kasraie 2
  • Hamidreza Larijani 3
  • Hamidreza Tohidi moghadam 4
  • Sahar Honarmand Jahromi 5

1 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin. Iran. E-mail: ebrahimpor@iauvaramin.ac.ir

2 Corresponding Author, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin. Iran. E-mail: kasraie@iauvaramin.ac.ir

3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin, Iran. E-mail: larijani@iauvaramin.ac.ir

4 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin, Iran. E-mail: tohidi@iauvaramin.ac.ir

5 Department of Microbiology, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin, Iran. E-mail: sahar_hj2@iauvaramin.ac.ir

چکیده [English]

Objective: The purpose of this experiment was to investigate the effect of foliar spraying of bacterial herbicides and aqueous extracts of plants on the morphological characteristics and starch of barnyard grass weed and rice.
Methods: This experiment was conducted as split factorial based on a randomized complete block design cityAmol with three replications in the two cropping years of 2018 and 2019. Factors included the foliar application of aqueous extracts plants and surfactant of sorghum, broccoli, nettle, eucalyptus, elder-berry, Streptomyces sp-albos containing thaxtomin, Xanthomonas campestris bacteria and control as the main factor, the concentration of the extract was zero, 5, 10 and 15 per thousand as a subfactor and the plant species of rice were Tarom cultivar and barnyard grass weed as a sub-sub factor.
Results: By extracts foliar application, barnyard grass seed yield and biological yield decreased and the seed starch percent increased. Rice seed yield in the use of 5 per thousand broccoli extract and 5 per thousand Streptomyces sp-albos was not significantly different from the control. By increasing the concentration of the extract, seed yield and biological yield of rice and barnyard grass showed a further decrease. The lowest seed yield in rice at 3.16 tons/ha was related to elder-berry extract and in barnyard grass 0.68 and 0.61 tons/ha was related to nettle and elder-berry extract.
Conclusion: According to the obtained results, Allelopathy and plant pathogens can be one of the basic ways to control weeds in a sustainable agricultural system.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Allelopathy
  • Biological control
  • carbohydrate
  • photosynthesis
  • Surfactant
عزیزبیگی، شکیبا و خارا، جلیل (1392). اثرات آللوپاتیک عصاره آبی برگ گردو (Juglans regia) بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان جعفری تحت همزیستی با قارچ میکوریز Glomus versiforme. فرایند و کارکرد گیاهی، 2 (6)، 76-65.
 دسترس، عمران؛ صفاری، مهری و مقصودی‌مود، علی‌اکبر (1394). بررسی اثر آللوپاتی عصاره آبی تلخه بیان (Sophora alopecuriodes L.) و پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis L.) بر رشد گیاهان زراعی مختلف. فرایند و کارکرد گیاهی، 4 (11)، 45-58.
پورلیش، آمنه ابراهیم؛ اصغری، جعفر؛ مرادی، پرستو و سمیع­زاده، حبیب­الله (1395). تعیین مناسب­ترین غلظت علفکش­های پرتیلاکلر و سانرایسپلاس در کنترل علف‌های هرز برنج. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، 6 (22)، 133-121.
حاتمی همپا، اعظم؛ جوانمرد، عبدالله؛ آل­ابراهیم، محمدتقی و سفالین، امید (136). اثرات دگرآسیبی عصاره آبی تلخه (Acroptilon repens L.) و سورگوم (Sorghum bicolor L.) بر شاخص‌های جوانه‌زنی و فعالیت آنزیمی برخی گیاهان زراعی و علف‌های هرز. پژوهش­های حفاظت گیاهان ایران، 31 (4)، 689-676.
خلیلی محله، جواد؛ جلیلی، فرزاد و حسینی، ناصر (1392). تأثیر آللوپاتیکی چهار نوع علف هرز بر جوانه­زنی و رشد سورگوم علوفه‌ای. پژوهش در علوم زراعی. 5 (20)، 122-107.
 
References
Aasifa, G., & Badruzzaman, S. M. (2014). Evaluation of allelopathic effect of Eclipta alba (L.) Hass.k on biochemical activity of Amaranthus spinosus L., Cassia tora L. and Cassia sophera L.  African Journal Environment Science Technology, 8(1), 1-5.
Alam, M. A., Hakim, M. A., Juraimi, A. S., Rafi, M. Y., & Aslani, F. (2018). Potential allelopathic effects of rice plant aqueous extracts on germination and seedling growth of some rice field common weeds. Italian Journal of Agronomy, 1066, 134-140.
Azizbeigi, S., & Khara, J. (2014). The allelopathic effects of aqueous extract of walnut (Juglans regia) leaves on some physiological and biochemical characteristics of parsley plants inoculated by mycorrhizal fungus Glomus versiforme. Journal of Plant Processs and Function, 2(6), 65-76. (In Persian)
Bhadoria, P. B. S. (2011). Allelopathy: a natural way towards weed management. American Journal of Experimental Agriculture, 1, 7-20.
Boari, A., & Vurro, M. (2004). Evaluation of Fusarium spp. and other fungi as biological control agents of broomrape (Orobanche romase). Biological Control, 30, 212-219.
Chopra, N., Tewari, G., Tewari l. M., Uperti, B., & Pandey, N. (2017). Allelopathic effect of Echinochloa colona L. and Cyperus iria L. weed extracts on the seed germination and seedling growth of Rice and Soyabean. Advances in Agriculture, 4, 1-5.
Dastres, E., Safari, M., & Maghsoudimoud, A. A. (2015). Allelopathic effects of aqueous extract of pagoda tree (sophora alopecuriodes L.) and creeping jenny (Convolvulus arvensis L.) on five crop plants at seedling growth stage. Journal of Plant Process and Function, 4(11), 45-58. (In Persian)
Pourlish, A. E., Asghari, J., Moradi, P., & Samizade, H. (2017). Determining the Optimum Concentration of Pretilachlor and Sunrice plus Herbicides for Weed control in rice. Journal of Crop Production and Processing, 6(22), 121-134. (In Persian)
Elahifard, E., Ghanbari, A., Rashed Mohassel, M. H., Zand, E., Mirshamsi Kakhki, A., & Mohkami, A. (2013). Characterization of triazine resistant biotypes of junglerice (Echinochloa colona (L.) Link.) found in Iran. Australian Journal of Crop Science, 7, 1302-1308.
Elisante, F., Tarimo, M. T., & Ndakidemi, P. A. (2013). Allelopathic effect of seed and leaf aqueous extracts of Datura stramonium on leaf chlorophyll content, shoot and root elongation of Cenchrus ciliaris and Neonotonia ightii. American Journal of Plant Sciences, 4, 2332-2339.
Farooq, M., Jabran, K., Cheema, Z. A., Wahid, A., & Siddique, K.H. (2011). The role of allelopathy in agricultural pest management. Pest Management Science, 67, 493-506.
Gbanguba, A. U., Ismaila, U.,  Kolo, M. G. M., & Umar, A. (2011). Effect of cassava-legumes intercrop before rice on weed dynamics and rice grain yield at Badeggi Nigeria. African Journal of Plant Science, 5(4), 264-267.
Hassannejad, S., & Ghafari, S. B. (2013). Allelopathic effects of some Lamiaceae on seed germination and seedling growth of dodder (Cuscuta campestris Yunck.). International Journal of Biosciences, 3(3), 9-14.
Hatami Hampa, A., Jvanmard, A., Altaghi, M. T., & Sofaliyan, O. (2018). Allelopathic effects of sorghum (Sorghum bicolor L.) and russian knapweed (Acroptilon repens L.) aqueous extract on seed germination indices and enzyme activity of some field crops and weed. Iranian Plant Protection Research, 31(4), 676-689. (In Persian)
Iqbal, M. S., Ghafoor, A., Abbasi, F. M., Qureshi, A. S., & Ahmad, H. (2011). Study of nutritional characteristics, mineral nutrients and agro-biodiversity in black cumin (Nigella sativa L.) genotypes from Pakistan. African Journal of Biotechnology, 10(66), 14757-14766.
Jabran, K., Mahajan, G., Sardana, V., & Chauhan, B. S. (2015). Allelopathy for weed control in agricultural systems. Crop Protection, 72, 57-65.
Khalili Mahalleh, J., Jalili, F., & Hosseini, N. (2014). Effect of four kinds of allelopathic weed on the germination and growth of forage sorghum. Journal of research in crop science, 20(5), 107-122. (In Persian)
Khanh, T. D., Anh, L. H., Nghia, L. T., Trung, K. H., Hien, P. B., Trung, D. M., & Xuan, T. D. (2018). Allelopathic responses of rice seedlings under some different stresses. Plants, 7(2), 40.
Le-Thi, H., Lin, C. H., Smeda, R. J., Leigh, N. D., Wycoff, W. G., & Fritschi, F. B. (2014). Isolation and identification of an allelopathic phenylethylamine in rice. Phytochemistry, 108, 109-121.
Long, P., Huang, H., Liao, X., Fu, Z., Zheng, H., Chen, A., & Chen, C. (2013). Mechanism and capacities of reducing ecological cost through rice–duck cultivation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93, 2881-2891.
Macias, F. A., Oliveros-Bastidas, A., Marin Mateos, D., Chinchilla, N., Castellano, D., & Gonzalez Molinillo, J. M. (2014). Evidence for an allelopathic interaction between rye and wild oats. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 62(39), 9450-9457.
Mishra, A. (2015). Allelopathic properties of Lantana camara. International Research Journal of Basic and Clinical Studies, 3, 13-28.
Mostafazadeh-Fard, B., Jafari, F., Mousavi, S. F., & Yazdani, M. R. (2010). Effects of irrigationwater management on yield and water use efficiency of rice in cracked paddy soils. African Journal of Crop Science, 4(3), 136-141.
Nawaz Kandhro, M., Memon, H. R., Laghari, M., Baloch, A. W., & Ansari, M. A. (2016). Allelopathic impact of sorghum and sunflower on germinability and seedling growth of cotton (Gossypium hirsutum L.). Journal of Basic and Applied Sciences, 12, 98-102.
Ranagalage, A. S., & Wathugala, D. L. 2015. Allelopathic potential of improved rice (Oryza sativa L.) varieties against Echinochloa crus-galli L.). Allelopathy Journal, 36, 37-48.
Sadat Asilan, K., Modarres Sanavy, S. A. M., Ghahary, S., Moradi Ghahderijani, M., & Panahi, M. (2015). The Evaluation Allelopathic Effects of Iranian Rice (Qryza sativa L.) Cultivars on Growth Factors of Barnyard Grass (Echinochloa Cruss–Galli L.). Environmental Science, 12(4), 37-46.
Sivakumar, P., Sharmila, P., & Pardha Saradhi, P. (2000). Proline Alleviates Salt Stress Induced Enhancement in the Activity of Ribulose-1, 5-bisphosphate Oxygenase. Biochemical & Biophysical Research, 279, 512-515.
Sodaeizadeh, H., Rafieiolhossaini, M., & Dammea, P. V. (2010). Herbicidal activity of a medicinal plant, Peganum harmala L., and decomposition dynamics of its hytotoxins in the soil, Industrial Crops and Products, 31, 385-394.
Song, Y., & Liu, H. (2014). The allelopathic effect of ginseng root exudates on rice seeds. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 6(2), 785-789.
Tigre, R. C., Silva, N. H., Santos, M. G., Honda, N. K., Falcao, E. P. S., & Pereira, E. C. (2012). Allelopathic and bioherbicidal potential of Cladonia verticillaris on the germination and growth of lactuca sativa. Ecotoxicology and Environmental Safety, 84, 125-132.
Valan Arasu, M., Duraipandiyan, V., Agastian, P., & Ignacimuthu, S. (2009). In vitro antimicrobial activity of Streptomyces spp. ERI-3 isolated from Western Ghats rock soil (India). Medical Mycology, 19, 22-28.
Young, S. L., Pierce, F. J., & Nowak, P. (2014). Introduction: Scope of the problem-rising costs and demand for environmental safety for weed control. In Automation: The Future of Weed Control in Cropping Systems. Young, S. L., Pierce, F. J. Dordrecht: Springer Netherlands.
Zabot, G. L., Silva, M. F., Terra, L. D., Foletto, E. L., Jah, S. L., & Dal Pra, M. F. (2012). Simulation of the xanthan gum production in continuous fermentation systems. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 1, 301-308.
Zuo, S., Li, X., Ma, Y., & Yang, S. (2014). Soil microbes are linked to the allelopathic potential of different wheat genotypes. Plant and Soil, 378, 49-58.