الیاس سلطانی؛ افشین سلطانی؛ مصطفی اویسی
چکیده
تاکنون، برنامههای کامپیوتری مختلفی نظیر برنامة Germin برای محاسبة مؤلفههای جوانهزنی طراحی شده است که استفاده از آنها اشکالاتی در بر دارد. هدف از این مطالعه اصلاح برنامة Germin برای محاسبة مؤلفههای جوانهزنی بود. با کمک برنامة بهینهشده اقدام به مدلسازی تأثیرات زوال بذر بر سبزشدن گندم در سطوح مختلف خشکی شد. به این منظور این ...
بیشتر
تاکنون، برنامههای کامپیوتری مختلفی نظیر برنامة Germin برای محاسبة مؤلفههای جوانهزنی طراحی شده است که استفاده از آنها اشکالاتی در بر دارد. هدف از این مطالعه اصلاح برنامة Germin برای محاسبة مؤلفههای جوانهزنی بود. با کمک برنامة بهینهشده اقدام به مدلسازی تأثیرات زوال بذر بر سبزشدن گندم در سطوح مختلف خشکی شد. به این منظور این آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل با ترکیب پنج سطح زوال بذر (صفر، 48، 72، 96 و 144 ساعت دورة تسریع پیری) و سه سطح خشکی (1-، 5- و 10- بار) انجام شد. نتایج نشان داد که تابع چاپمن ـ ریچاردز بهخوبی سبزشدن تجمعی را در همة تیمارهای زوال بذر و شرایط خشکی شرح میدهد. با افزایش دورههای تسریع پیری زمان حرارتی برای سبزشدن از 145 به 194 درجة سانتیگراد روز رشد افزایش یافت و تنش خشکی نیز به افزایش زمان حرارتی منجر شد. برای مثال در تیمار 144ساعت تسریع پیری زمان حرارتی به 240 درجة سانتیگراد روز رشد رسید. درصد و سرعت سبزشدن با افزایش دورة تسریع پیری کاهش یافتند. نتایج نشان داد با افزایش زمان حرارتی در شرایط مطلوب محیطی زمان حرارتی برای سبزشدن در شرایط تنش خشکی بهطور خطی افزایش یافت. برنامة بهینهشده توانست مؤلفههای جوانهزنی را محاسبه کند و توصیه میشود در مطالعات بذری از Germin بهینهشده استفاده شود.
محمد علی باغستانی میبدی؛ منوچهر جم نژاد؛ مهدی مین باشی معینی؛ فریبا میقانی
دوره 12، شماره 2 ، آبان 1389، ، صفحه 11-23
چکیده
به منظور بررسی تأثیر دمای محیط و غلظت GR60 بر جوانهزنی بذر دو گونه گلجالیز و رشد آنها در حضور میزبانهای گوجهفرنگی و توتون، دو آزمایش مجزا در شرایط کنترلشده در بخش تحقیقات علف های هرز موسسه گیاهپزشکی کشور در سال 1387 انجام شد. در آزمایش اول سه عاملی غلظت GR60 در چهار سطح صفر، یک، دو و پنج قسمت در میلیون، گونه دو گلجالیز Orobanche aegyptiaca ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر دمای محیط و غلظت GR60 بر جوانهزنی بذر دو گونه گلجالیز و رشد آنها در حضور میزبانهای گوجهفرنگی و توتون، دو آزمایش مجزا در شرایط کنترلشده در بخش تحقیقات علف های هرز موسسه گیاهپزشکی کشور در سال 1387 انجام شد. در آزمایش اول سه عاملی غلظت GR60 در چهار سطح صفر، یک، دو و پنج قسمت در میلیون، گونه دو گلجالیز Orobanche aegyptiaca و Orobanche cernua و سه دمای مختلف محیط 10، 20 و 30 درجه سانتیگراد در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار و با ساختار فاکتوریل اجرا شد. در آزمایش دوم تأثیر سه دمای 15، 20 و 30 درجه سانتیگراد بر رشد گوجهفرنگی و توتون تحت آلودگی O. aegyptiaca، O. cernua و شاهد بدون گلجالیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که GR60 قادر به تحریک جوانهزنی بذور هر دو گونه گلجالیز بود و با افزایش دمای محیط تا 20 درجه سانتیگراد جوانهزنی بذر انگل روند رو به افزایشی نشان داد. گونه O. cernua در مقایسه با گونه O. aegyptiacaبرای حداکثر جوانهزنی بذر به غلظت کمتری از GR60 نیاز داشت. با افزایش دمای محیط، وزن خشک ساقه هر دو گونه انگل افزایش و سپس کاهش نشان داد. آلودگی بوتههای گوجهفرنگی و توتون به گلجالیز، سبب افزایش ارتفاع و کاهش وزن خشک این دو گیاه شد.
محمد یزدانی؛ همت اله پیردشتی؛ محمد علی اسماعیلی؛ محمد علی بهمنیار
دوره 11، شماره 2 ، آبان 1388، ، صفحه 83-92
چکیده
برای بررسی اثر بقایای گیاه توتون بر جوانه زنی و رشد اولیه کلزا، این آزمایش در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1386 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عصاره بقایای ریشه و ساقه دو رقم توتون ویرجینیا و باسما با غلظتهای صفر، 40 و 80 درصد به کار برده شدند. اثر عصاره توتون بر ...
بیشتر
برای بررسی اثر بقایای گیاه توتون بر جوانه زنی و رشد اولیه کلزا، این آزمایش در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1386 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عصاره بقایای ریشه و ساقه دو رقم توتون ویرجینیا و باسما با غلظتهای صفر، 40 و 80 درصد به کار برده شدند. اثر عصاره توتون بر سرعت و درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه کلزا در آزمایشگاه و طول ریشه و ساقه، نسبت ریشه به ساقه، وزن خشک گیاه، سطح برگ، درصد ظهور اولیه، شاخص بنیه گیاهچه و محتوی کلروفیل کلزا در شرایط گلخانه معنیدار شدند. در بررسی آزمایشگاهی مشخص شد که، عصاره ریشه ویرجینیا به دلیل دارا بودن میزان بالاتری از آلکالوئیدها بیشترین و ساقه باسما کمترین تأثیر را در درصد جوانهزنی و طول ریشهچه در بذور کلزا داشتند. در بررسی گلخانهای میزان کاهش وزن خشک و محتوی کلروفیل گیاهچه کلزا نیز در حضور عصارههای ?? درصد ریشه توتون ویرجینیا بیش از سایر عصارهها بود. غلظت 80 درصد عصاره ریشه باسما و عصاره ریشه و ساقه ویرجینیا به طور معنیداری طول ریشهچه را کاهش داد. طول ساقهچه کلزا نیز در حضور غلظت 80 درصد عصاره ریشه باسما و غلظتهای 40 و 80 درصد ساقه ویرجینیا به طور معنیداری کاهش یافت. بنابراین، این بررسی حاکی از اثرات بازدارنده عصاره آبی ارقام توتون مخصوصاً تیپ غربی بر رشد گیاهچه کلزا بوده و این موضوع توجه به اصول صحیح مدیریت آنها در تناوب را روشن میسازد.