حسین شمسی محمودآبادی؛ وحدت برخورداری؛ اسماعیل مقبلی دامنه
چکیده
هدف: مطالعه با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد علوفه، کیفیت و کارایی مصرف آب یونجه در روشهای مختلف آبیاری در مرکز تحقیقات جنوب استان کرمان انجام شد.
روش پژوهش: آزمایش مزرعهای بهصورت کرتهای خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال انجام شد. سه روش آبیاری شامل 1- آبیاری غرقابی، 2- آبیاری قطرهای ...
بیشتر
هدف: مطالعه با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد علوفه، کیفیت و کارایی مصرف آب یونجه در روشهای مختلف آبیاری در مرکز تحقیقات جنوب استان کرمان انجام شد.
روش پژوهش: آزمایش مزرعهای بهصورت کرتهای خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال انجام شد. سه روش آبیاری شامل 1- آبیاری غرقابی، 2- آبیاری قطرهای زیرسطحی، 3- آبیاری تیپ زیرسطحی بهعنوان فاکتور اصلی، چهار سطح آبیاری شامل (1- آبیاری براساس 100 درصد نیاز آبی، 2- آبیاری براساس 90 درصد نیاز آبی، 3- آبیاری بر اساس 80 درصد نیاز آبی، 4- آبیاری بر اساس 70 درصد نیاز آبی) بهعنوان عامل فرعی بودند.
یافته ها: نتایج نشان داد آبیاری در شرایط 70 درصد نیاز آبی گیاه منجر به کاهش الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کاهش پروتئین به میزان 31 درصد و عملکرد علوفه خشک به میزان 13 درصد نسبت به آبیاری کامل شد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد اثر متقابل سطوح آبیاری و روش آبیاری بر عملکرد علوفه تر، کارایی مصرف آب علوفه تر و خشک و درصد خاکستر معنیدار شد. بیشترین میزان عملکرد علوفه تر و درصد خاکستر در تیمار آبیاری 100 درصد نیاز آبی و آبیاری تیپ زیرسطحی بهدست آمد. بیشترین میزان کارآیی مصرف آب علوفه تر و کارایی مصرف آب علوفه خشک در تیمار آبیاری براساس 70 درصد نیاز آبی و روش آبیاری تیپ زیرسطحی بود.
نتیجه گیری: در شرایط خشکی و کمآبیاری، برای رسیدن به کارآیی بالاتر مصرف آب، استفاده از روش آبیاری قطرهای تیپ زیرسطحی پیشنهاد میشود.