راحله قلعه قافی؛ حسین حاجی ابایی؛ فتحیه نبهانی؛ سالویا محمدپور؛ زهرا اردنجی کلاته سیاهدشت
چکیده
هدف: این مطالعه، با هدف بررسی تأثیر مایهکوبی قارچ میکوریزای آربوسکولار (Rhizophagus irigularis) و ریزوباکتری (Pseudomonas fluorescens) بر ذرت در شرایط مختلف کوددهی انجام شد.روش پژوهش: این آزمایش بهصورت گلخانهای در سال 1397 طی دو آزمایش انجام شد. هدف از آزمایش اول مقایسه مایهکوبی مرسوم خاک با مایهکوبی بذرمال و هدف از آزمایش دوم نیز ارزیابی رشد ذرت ...
بیشتر
هدف: این مطالعه، با هدف بررسی تأثیر مایهکوبی قارچ میکوریزای آربوسکولار (Rhizophagus irigularis) و ریزوباکتری (Pseudomonas fluorescens) بر ذرت در شرایط مختلف کوددهی انجام شد.روش پژوهش: این آزمایش بهصورت گلخانهای در سال 1397 طی دو آزمایش انجام شد. هدف از آزمایش اول مقایسه مایهکوبی مرسوم خاک با مایهکوبی بذرمال و هدف از آزمایش دوم نیز ارزیابی رشد ذرت مایهکوبیشده با قارچ میکوریزا و ریزوباکتریهای محرک رشد گیاه از طریق بذرمال در سه سطح تیمار با محلول غذایی هوگلند (شاهد، 80 و 100 درصد حجمی محلول هوگلند) بود. در هر دو آزمایش، 70 روز پس از تلقیح بذر، یک گرم از ریشههای ذرت و خاک چسبیده به آن نمونهبرداریشده و استخراج DNA موجود در ریزوسفر ذرت انجام شد.یافتهها: در آزمایش اول اختلاف معنیداری بین مایهکوبی مرسوم خاک با مایهکوبی بذرمال از نظر وزن خشک ساقه و ریشه، درصد کلونیزاسیون طولی ریشه، فراوانی آربوسکول، فراوانی وزیکول و غلظت عناصر مشاهده نشد. در آزمایش دوم و در شرایط کوددهی کامل، مایهکوبی توسط قارچ، باعث افزایش معنیدار غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی (بهترتیب 1/18، 5/3، 56 و 0/46 میلیگرم بر کیلوگرم) نسبت به تیمار شاهد (بهترتیب 6/12، 1/3، 6/39 و 4/24 میلیگرم بر کیلوگرم) و روش مایهکوبی بذرمال باکتری باعث افزایش معنیدار منیزیم، روی و منگنز (بهترتیب 0/2، 6/42 و 145 میلیگرم بر کیلوگرم) نسبت به تیمار شاهد شد (بهترتیب 0/1، 4/24 و 60 میلیگرم بر کیلوگرم).نتیجهگیری: بذرمال میتواند شیوه جدیدی در مایهکوبی مقیاس وسیع میکروارگانیزمهای مفید در تولید ذرت بهحساب آید.