مهدی طاهری اصغری
چکیده
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی اسیدهای آمینه و کاربرد قارچ مایکوریزا بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاه دارویی همیشهبهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 99-1398 و 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی اسیدهای آمینه و کاربرد قارچ مایکوریزا بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاه دارویی همیشهبهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 99-1398 و 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (شاهد، Glomus mosseae، G.etunicatum و G. intraradices) و سطوح کود اسیدآمینه سورن (این ترکیب تجاری حاوی انواع اسیدهای آمینه ضروری برای گیاه است) شامل بدون محلولپاشی و محلولپاشی در دو مرحله ساقهدهی و گلدهی بود. نتایج نشان داد تلقیح با مایکوریزا بر همه صفات موردبررسی معنیدار بود. همچنین اثر کود اسیدآمینه بر همه صفات بهجز درصد اسانس و عملکرد عصاره اثر معنیداری داشت. در بین مایکوریزاهای مورداستفاده، Glomus mosseae توانست در بیشتر صفات نسبت بقیه قارچها برتری داشته باشد. بیشترین عملکرد بذر از تیمار کود اسیدآمینه و Glomus mosseae با مقدار 2343 کیلوگرم در هکتار و بیشترین عملکرد اسانس نیز از تیمار Glomus mosseae با مقدار 74/7 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. با نتایج بهدستآمده میتوان گفت استفاده از کودهای دارای اسیدآمینه بههمراه تلقیح با مایکوریزا اثر مثبتی بر صفات گیاه دارویی همیشهبهار دارد.
پیمان محمدزاده توتونچی؛ علیرضا پیرزاد؛ جلال جلیلیان
چکیده
بهمنظور بررسی اثر کودهای زیستی و ورمیکمپوست بر عملکرد و کیفیت علوفه کاسنی در شرایط دیم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae)، باکتری تیوباسیلوس (Thiobacillus)، مایکوریزا+تیوباسیلوس، ورمیکمپوست، مایکوریزا+ورمیکمپوست، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر کودهای زیستی و ورمیکمپوست بر عملکرد و کیفیت علوفه کاسنی در شرایط دیم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae)، باکتری تیوباسیلوس (Thiobacillus)، مایکوریزا+تیوباسیلوس، ورمیکمپوست، مایکوریزا+ورمیکمپوست، تیوباسیلوس+ورمیکمپوست و مایکوریزا+تیوباسیلوس+ورمیکمپوست بودند که تأثیر آنها در دو مرحله رشدی (قبل از ساقهرفتن و گلدهی کامل) بررسی شد. تیمار تلفیقی مایکوریزا+تیوباسیلوس+ورمیکمپوست عملکرد علوفه خشک، درصد هضمپذیری ماده خشک، عملکرد پروتئین خام و عملکرد کربوهیدراتهای محلول در آب را در مرحله رشدی گلدهی کامل، بهترتیب 72/99، 21/143، 54/68 و 76 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد و تیمار مذکور، در بین تمامی تیمارهای آزمایشی و در هر دو مرحله رشدی، دارای کمترین میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بود. همچنین، تیمار مایکوریزا+تیوباسیلوس بیشترین درصد پروتئین خام (71/19 درصد) را در مرحله گلدهی کامل، تولید نمود. بهطور کلی، کاربرد قارچ مایکوریزا و باکتری تیوباسیلوس بههمراه ورمیکمپوست، سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی علوفه کاسنی در شرایط بدون آبیاری گردید.