موسی ابراهیم پور؛ پورنگ کسرایی؛ حمیدرضا لاریجانی؛ حمیدرضا توحیدی مقدم؛ سحر هنرمند جهرمی
چکیده
هدف: هدف از انجام این آزمایش، بررسی تأثیر محلولپاشی علفکشهای باکتریایی و عصاره آبی گیاهان بر خصوصیات مورفولوژیک و نشاسته علف هرز سوروف و برنج بود.روش پژوهش: این آزمایش بهصورت اسپلیت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در زمین زراعی واقع در یکی از روستاهای آمل در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا گردید. ...
بیشتر
هدف: هدف از انجام این آزمایش، بررسی تأثیر محلولپاشی علفکشهای باکتریایی و عصاره آبی گیاهان بر خصوصیات مورفولوژیک و نشاسته علف هرز سوروف و برنج بود.روش پژوهش: این آزمایش بهصورت اسپلیت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در زمین زراعی واقع در یکی از روستاهای آمل در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل محلولپاشی عصاره آبی گیاهان و سورفاکتانت سورگوم، کلم بروکلی، گزنه، اوکالیپتوس، آقطی، باکتری Streptomyces sp-albos حاوی thaxtomin، باکتری Xanthomonas campestris و شاهد بهعنوان عامل اصلی، غلظت عصاره در سطوح صفر، 5، 10 و 15 در هزار بهعنوان عامل فرعی و گونههای گیاهی برنج رقم طارم و علف هرز سوروف بهعنوان عامل فرعی فرعی بود.یافته ها: با محلولپاشی عصارهها عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک سوروف کاهش و درصد نشاسته دانه افزایش پیدا کرد. عملکرد دانه برنج در کاربرد 5 در هزار عصاره کلم بروکلی و 5 در هزار Streptomyces sp-albos تفاوت معنیداری با شاهد نداشت. با افزایش غلظت عصاره نیز، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک برنج و سوروف کاهش بیشتری را نشان دادند. کمترین عملکرد دانه در برنج به میزان 16/3 تن در هکتار مربوط به عصاره آقطی و در سوروف به میزان 68/0 و 61/0 تن در هکتار مربوط به عصاره گزنه و آقطی بود.نتیجه گیری: با توجه به نتایج بهدستآمده، دگرآسیبی و عوامل بیماریزای گیاهی میتوانند یکی از راههای اساسی کنترل علفهای هرز در سیستم کشاورزی پایدار باشند.
کرامت اله سعیدی؛ فاطمه سفیدکن؛ علیرضا بابایی
چکیده
نسترن کوهی از گیاهان دارویی ارزشمند تیرة رزاسه و میوة آن برای دستگاه گوارش مفید است و به صورت غذا و چای استفاده میشود. این تحقیق به منظور بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوة نسترن کوهی در ده رویشگاه شمال ایران انجام شد. برای اندازهگیری بتاکاروتن میوه از دستگاه HPLC و برای سنجش کربوهیدراتهای محلول کل و آنتوسیاین کل از ...
بیشتر
نسترن کوهی از گیاهان دارویی ارزشمند تیرة رزاسه و میوة آن برای دستگاه گوارش مفید است و به صورت غذا و چای استفاده میشود. این تحقیق به منظور بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوة نسترن کوهی در ده رویشگاه شمال ایران انجام شد. برای اندازهگیری بتاکاروتن میوه از دستگاه HPLC و برای سنجش کربوهیدراتهای محلول کل و آنتوسیاین کل از دستگاه اسپکترفوتومتر استفاده شد. برای مطالعة تأثیر مناطق مختلف بر خصوصیات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوه روش GGE biplot به کار رفت. بین صفات مورد مطالعه در مناطق مختلف تفاوت معناداری وجود داشت. بتاکاروتن میوه بین 05/0 تا 323/0 (میلیگرم بر گرم وزن تر) متفاوت بود. مقدار کربوهیدرات محلول کل میوه از 9/5 تا 3/23 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار آنتوسیانین کل میوه 7/23 و کمترین مقدار آن 71/7 (میلیگرم بر لیتر سیانیدین-3- گلوکوزید) بود. بیشترین و کمترین مقدار TSS میوه در رویشگاههای مورد مطالعه بهترتیب 72/15 و 9/34 درصد بود. براساس نمودار چندضلعی، رویشگاه چالوس (IR56) بیشترین مقدار بتاکاروتن را داشت. بیشترین مقدار کربوهیدرات محلول و آنتوسیانین کل میوه در گیاهان منطقة رودبار (IR51) بهدست آمد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد طول میوه با وزن و درصد گوشت میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. قطر میوه با وزن میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. همچنین، کربوهیدرات محلول با آنتوسیانین کل و TSS همبستگی مثبت معناداری داشت.
شیرین دیانتی؛ محسن کافی؛ مسعود میرمعصومی؛ ولی الله مظفریان؛ علی رضا سلامی
چکیده
برای جوانهزنی بذر ارکیدة خربقی معمولی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل با سه عامل شامل نوع محیط کشت در پنج سطح، دو نوع ترکیب قندی و استفاده از پپتون در دو سطح اجرا شد. از پنج نوع محیط کشت متفاوت با دو سطح تیمار قندی و دو سطح تیمار پپتون استفاده شد. نتایج نشان داد محیطهای کشت مختلف میتوانند روی درصد جوانهزنی و رشد بعدی پروتوکورم تأثیر ...
بیشتر
برای جوانهزنی بذر ارکیدة خربقی معمولی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل با سه عامل شامل نوع محیط کشت در پنج سطح، دو نوع ترکیب قندی و استفاده از پپتون در دو سطح اجرا شد. از پنج نوع محیط کشت متفاوت با دو سطح تیمار قندی و دو سطح تیمار پپتون استفاده شد. نتایج نشان داد محیطهای کشت مختلف میتوانند روی درصد جوانهزنی و رشد بعدی پروتوکورم تأثیر معنیدار داشته باشند. از میان پنج محیط کشت مورد آزمایش، محیط کشت فاست بهترین تأثیر را روی درصد جوانهزنی و نیز رشد پروتوکورمها دارد. اثر نوع تیمار قندی روی درصد جوانهزنی کاملاً معنیدار است، ولی روی رشد پروتوکورم معنیدار نیست. اثر تیمار پپتون نیز روی درصد جوانهزنی بذر و رشد پروتوکورم معنیدار است. نتیجة نهایی نشان داد بهترین ترکیب برای جوانهزنی بذر(6/49%) بهصورت غیرهمزیست، محیط کشت تغییریافتة فاست با پپتون و پنج گرم فروکتوز همراه با دوازده گرم ساکارز در لیتر(MFH2P2) و بهترین ترکیب برای رشد پروتوکورمها (3/17میلیمتر) محیط کشت تغییریافته فاست با پپتون و سی گرم ساکارز در لیتر(MFH1P2) است؛ بنابراین، میتوان گفت نوع محیط، نوع قند و مواد آلی روی درصد جوانهزنی بذر بهصورت غیرهمزیست و نوع محیط و مواد آلی روی رشد بعدی گیاهچههای پروتوکورمی این گونه تأثیر معنیدار دارند. همچنین، با استفاده از شرایط کشت درونشیشهای میتوان دورة جوانهزنی و رشد این گیاه را در مقایسه با شرایط طبیعی به مدت قابل توجهی (حداقل دو سال) کاهش داد.