نوید یزدانی؛ شهناز حمیدی؛ کرامت الله رضایی؛ کورش وحدتی؛ علیرضا رحمانیان حقیقی
چکیده
گردوی ایرانی (Juglans regia L.) در ایران و همچنین در خارج از کشور به عنوان یکی از محصولات مهم باغبانی محسوب میشود. مغز گردو منبعی غنی از ترکیبات فراسودمند[1] بوده که دارای ارزش غذایی بالایی میباشند. در این بررسی 13 رقم و ژنوتیپ برتر گردو شامل ’چندلر‘، ’سر‘، ’وینا‘، ’لارا‘، ’پدرو‘، ’دماوند‘، ’جمال‘، ...
بیشتر
گردوی ایرانی (Juglans regia L.) در ایران و همچنین در خارج از کشور به عنوان یکی از محصولات مهم باغبانی محسوب میشود. مغز گردو منبعی غنی از ترکیبات فراسودمند[1] بوده که دارای ارزش غذایی بالایی میباشند. در این بررسی 13 رقم و ژنوتیپ برتر گردو شامل ’چندلر‘، ’سر‘، ’وینا‘، ’لارا‘، ’پدرو‘، ’دماوند‘، ’جمال‘، ’RDM‘، B21، K72، Z53، Z60 و Z67 طی سال 1391 برداشت شدند و پس از خشک کردن گردوها چندین خصوصیت پومولوژیکی و ترکیب اسیدهای چرب آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین وزن میوه و مغز در ژنوتیپهای مورد بررسی به ترتیب بین 20/16-60/7 و 7/8-8/3 گرم متغیر بود. همچنین، میزان روغن در ارقام مختلف بین 4/54 تا 1/72 درصد متغیر بود. علاوه بر این بیش از 90 درصد اسیدهای چرب گردو را اسیدهای چرب غیراشباع (UFA) تشکیل میدهند. اسید چرب غالب لینولئیک اسید (3/67-7/45 درصد) بود و سایر اسیدهای چرب موجود اولئیک (2/34-3/18 درصد)، لینولنیک (0/14-1/3 درصد)، پالمتیک (5/8-3/6 درصد) و استئاریک اسید (3/4-8/2 درصد) بودند. پروتئین مغز میوه ارقام مختلف مورد آزمایش نیز بین 6/12 تا 6/19 درصد متغیر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپهایB21 و ’RDM‘ به ترتیب بالاترین درصد مغز و روغن را دارا بودند و بیشترین درصد پروتئین برای رقم ’جمال‘ به دست آمد. همچنین، ژنوتیپهای Z53 و Z60 و رقم ’چندلر‘ درصد بالایی از اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) داشتند و در رقم ’جمال‘ و ژنوتیپهای Z67، Z53 و K72 بالاترین نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اسیدهای چرب اشباع (UFA/SFA) مشاهده شد.