محمد علی شیری؛ مالک قاسمی
چکیده
هدف: هدف از بررسی حاضر ارزیابی تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی بر ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد بهمنظور معرفی مؤثرترین و کاربردیترین روش گردهافشانی تکمیلی میباشد.
روش پژوهش: در بررسی حاضر تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی [گردهافشانی آزاد، گردهافشانی دستی از گلهای نر رقم توموری، گردهافشانی بهصورت ...
بیشتر
هدف: هدف از بررسی حاضر ارزیابی تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی بر ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد بهمنظور معرفی مؤثرترین و کاربردیترین روش گردهافشانی تکمیلی میباشد.
روش پژوهش: در بررسی حاضر تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی [گردهافشانی آزاد، گردهافشانی دستی از گلهای نر رقم توموری، گردهافشانی بهصورت محلولپاشی با گرده خالص و گردهافشانی بهصورت محلولپاشی با گرده ناخالص (جمعآوریشده از ورودی لانه زنبورهای عسل در زمان بازشدن گلهای پایه نر کیوی)] بر ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد در سال 1400 در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری کشور (شهر رامسر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان اسیدهای قابل تیتراسیون، شاخص بلوغ، کلروفیل b، کاروتنوئید، فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی تحت تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی قرار نگرفتند. میوههای حاصل از گردهافشانی به روش محلولپاشی با گرده ناخالص بالاترین عملکرد تکدرخت (32/98 کیلوگرم در هر درخت)، عملکرد هکتاری (39/40 تن در هکتار)، تعداد بذر (1038)، میزان املاح جامد محلول (07/7 درجه بریکس)، کلروفیل a (71/1 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر)، کلروفیل کل (11/3 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر)، ویتامین ث (27/60 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر) و فنل کل میوه (62/79 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر) را تولید کردند. همچنین، این میوهها از لحاظ ارزیابیهای حسی و چشایی در شرایط مطلوبتری قرار داشتند.
نتیجهگیری: در نهایت، میتوان گردهافشانی تکمیلی بهصورت محلولپاشی با گرده ناخالص را بهعنوان مؤثرترین و کاربردیترین روش بهمنظور افزایش کیفیت میوه به باغداران کیوی توصیه نمود.