محسن زعفرانیه؛ آرمان آذری
چکیده
این پژوهش بهمنظور کمیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه گوار (Cyamopsis tetragonoloba) نسبت به دما و پتانسیل آب انجام گرفت. بدینمنظور، مطالعهای در آزمایشگاه دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان در سال 1399، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار بهمنظور کمیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه گوار نسبت دما (تیمارهای دمایی پنج، 10، 15، ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور کمیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه گوار (Cyamopsis tetragonoloba) نسبت به دما و پتانسیل آب انجام گرفت. بدینمنظور، مطالعهای در آزمایشگاه دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان در سال 1399، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار بهمنظور کمیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه گوار نسبت دما (تیمارهای دمایی پنج، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد) و تنش خشکی (پتانسیل آب صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- مگاپاسگال)( انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که مدل بتا بهترین مدل برای توصیف تأثیر دما و پتانسیل آب بر سرعت جوانهزنی بود. با توجه به پتانسیلهای آب مختلف، محدوده دمای پایه، مطلوب و حداکثر برای جوانهزنی بذر گوار بهترتیب از 3/7 تا 12، 1/22 تا 8/25 و 2/32 تا 36 درجه سانتیگراد برآورد شد. ساعت بیولوژیکی موردنیاز در غلظتهای مختلف پتانسیل آب از 24/43 تا 3/136 ساعت متفاوت بود. در مدل زمان دما رطوبتی، ثابت دما رطوبتی، پتانسیل آب پایه و دمای پایه بهترتیب 3/268 مگاپاسگال درجه سانتیگراد در ساعت، 103/1- مگاپاسگال و 36/8 درجه سانتیگراد تخمین زده شد. از دادههای بهدستآمده از این مدلها میتوان برای پیشبینی و مقدار مقاومت این گیاه در برابر تنش خشکی در مرحله جوانهزنی در استقرار و مدیریت بهتر گیاه گوار برای کشت در مناطق مختلف استفاده نمود.