مصطفی درویش نیا؛ مسلم موسویان
چکیده
این مطالعه به منظور دستیابی به آنتاگونیستهای موثر در کنترل بیماری مرگ گیاهچه فلفل گلخانهای با عامل Rhizoctonia solani انجام شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان در سال 97-1396 صورت گرفت. ابتدا قارچها و عوامل بیولوژیک از خاک گیاهان سولاناسه جداسازی و شناسایی شد. سپس با استفاده از روش کشت ...
بیشتر
این مطالعه به منظور دستیابی به آنتاگونیستهای موثر در کنترل بیماری مرگ گیاهچه فلفل گلخانهای با عامل Rhizoctonia solani انجام شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان در سال 97-1396 صورت گرفت. ابتدا قارچها و عوامل بیولوژیک از خاک گیاهان سولاناسه جداسازی و شناسایی شد. سپس با استفاده از روش کشت متقابـل توانایی آنتاگونیـستی جدایههای قارچی Trichoderma harzianum و Trichoderma virens و باکتری Bacillus subtilis علیه قارچ R. solani در آزمایشگاه بررسی شد. همچنین توانایی آنتاگونیـستی این عوامل بیولوژیکی و قارچکش بیولوژیک Trichomix HV در شرایط گلخانه روی این قارچ بیماریزا انجام شد. نتایج نشان دادند، دو گونه T. harzianum و T. virens با کلونیزه کردن و اسپورزایی در محیط PDA، به ترتیب به میزان 45/9 و 59/15 درصد باعث جلوگیری از رشد قارچ بیمارگر شدند و باکتری آنتاگونیست باعث بروز اثراتی چون خارج شدن محتویات هیفها، تغییر رنگ در نوک هیف، ظریف شدن و کاهش رشد میسلیوم تا 47/8 درصد شد. نتایج آزمایش در شرایط گلخانه نیز نشان داد، تیمارهای B. subtilis و T. harzianum بیشترین اثرات مثبت رشدی را روی صفات اندازهگیری از جمله طول و وزن (تر و خشک) ریشه و ساقه را داشتند و به ترتیب شدت بیماریزایی را تا 33/60 و 33/70 درصد کاهش دادند، از این رو بهترین عوامل آنتاگونیستی برای کنترل R. solani روی فلفل در این تحقیق بودند.
مسلم موسویان؛ عیدی بازگیر؛ عارف مرادپور
چکیده
قرنهاست که اسانس دارچین برای محافظت از مواد غذایی در مقابل عفونتهای میکروبیولوژیکی کاربرد دارد و در 10 سال اخیر این اسانس در بستهبندیهای مواد غذایی بهعنوان عامل ضدمیکروبی گنجانده شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی فعالیت ضدقارچی اسانس دارچین علیه پاتوژنهایBotrytis cinerea، Aspergillus nigerوPenicillium digitatum جدا شده از میوههای توتفرنگی، ...
بیشتر
قرنهاست که اسانس دارچین برای محافظت از مواد غذایی در مقابل عفونتهای میکروبیولوژیکی کاربرد دارد و در 10 سال اخیر این اسانس در بستهبندیهای مواد غذایی بهعنوان عامل ضدمیکروبی گنجانده شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی فعالیت ضدقارچی اسانس دارچین علیه پاتوژنهایBotrytis cinerea، Aspergillus nigerوPenicillium digitatum جدا شده از میوههای توتفرنگی، گوجهفرنگی و پرتقال در محیط داخل و بیرون آزمایشگاه است. اسانس گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج، شناسایی و ترکیبات آن با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی و کروماتوگرافی گازی اندازهگیری شد. مهمترین ترکیب موجود در اسانس دارچین سینامآلدهید (51/89 درصد) بود. حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس دارچین روی قارچهای B. cinerea، A. nigerوP. digitatumدر غلظت 200 میکرولیتر در لیتر و حداقل غلظت قارچکشی در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر برای هر سه قارچ بود. فعالیت ضدقارچی این اسانس روی دو قارچ B. cinereaو A. nigerبیشتر از قارچP. digitatumبود و با افزایش غلظت این خاصیت بهبود پیدا کرد. در بررسیهای خارج از آزمایشگاه، قارچهای موجود در مجاورت غلظت 600 میکرولیتر در لیتر از اسانس روی میوههای توتفرنگی، گوجهفرنگی و پرتقال به ترتیب 53/11، 30/7 و 10/10 درصد رشد کردند. این نتایج نشان داد که اسانس دارچین دارای پتانسیل خوبی بهعنوان عامل ضد قارچی طبیعی برای کنترل بیماریهای پس از برداشت میوهجات و سبزیجات است.