TY - JOUR ID - 88855 TI - اثر تنش کم آبی بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انار رقم "واندرفول" JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - پایمرد, فرزانه AU - محمدخانی, عبدالرحمان AU - نیازی, علی AU - شهسوار, علیرضا AU - نوری امامزاده ای, محمدرضا AD - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: fpimard@yahoo.com AD - نویسنده مسئول، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: mohammadkhani@sku.ac.ir AD - پژوهشکده بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. رایانامه: niazi@shirazu.ac.ir AD - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. رایانامه: shahsavar@shirazu.ac.ir AD - گروه خاک‌شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: nouri1351@sku.ac.ir Y1 - 2023 PY - 2023 VL - 25 IS - 1 SP - 279 EP - 296 KW - آنتی ‌اکسیدان KW - پایداری غشا KW - پرولین KW - تنش خشکی KW - فتوسنتز DO - 10.22059/jci.2022.331937.2634 N2 - تنش خشکی یکی از عوامل محدودکننده کشاورزی در بسیاری از مناطق دنیا به‌ویژه ایران است. درک مکانیسم اثر تنش خشکی بر واکنش­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ­ها، برای انتخاب و اصلاح ژنوتیپ­های سازگار با شرایط ایران بسیار مفید می­باشد. بدین منظور، پژوهش حاضر در سال­های 98-1397 در پژوهشکده بیوتکنولوژی دانشگاه شیراز با هدف بررسی تأثیر تنش خشکی بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نهال‌های دوساله انار رقم واندرفول در شرایط گلخانه انجام شد. آبیاری در چهار سطح  100 درصد (شاهد)، 75 درصد، 55 درصد و 35 درصد ظرفیت زراعی به‌مدت 50 روز انجام شد. آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش کم‌آبی باعث افزایش میزان کاروتنویید، فلاونویید، مالون‌دی‌آلدهید‏ و پرولین شد. محتوای نسبی آب برگ، ثبات غشای سلول و میزان آنتوسیانین تحت تنش کم‌آبی کاهش یافت، اما در میزان کلروفیل کل و گلیسین بتائین بین سطوح مختلف آبیاری تفاوت معنی‌دار ایجاد نشد. میزان پراکسید هیدروژن (81 درصد) و هم‌چنین فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی سوپراکسیداز دیسموتاز (480 درصد)، کاتالاز (96 درصد) و آسکوربات پراکسیداز (153 درصد) در تیمار 35 درصد در مقایسه با شاهد افزایش معنی­داری نشان دادند. با توجه به نتایج این پژوهش به‌ویژه افزایش میزان پرولین و آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در اثر تیمارهای کم­آبی، مکانیسم­های تحمل به خشکی در انار رقم واندرفول می­تواند در ارتباط با تنظیم اسمزی فعال و هم‌چنین سیستم فعال آنتی­اکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی در این رقم باشد.   UR - https://jci.ut.ac.ir/article_88855.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_88855_b618a9a639cb837f8cf8da4470fc1c41.pdf ER -