TY - JOUR ID - 85163 TI - بررسی عملکرد پروتئین دانه لوبیا قرمز در تراکم‌های مختلف بوته و روش‌های کنترل علف‌های هرز JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - رشدی, محسن AU - کاظم علیلو, محمد AU - کاظم علیلو, سولماز AD - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحدخوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران. AD - دانش‌‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران. AD - دانش‌‌آموخته دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 24 IS - 2 SP - 353 EP - 364 KW - بنتازون KW - پروتئین دانه KW - شاخص برداشت KW - لوبیا قرمز KW - وزن صد دانه DO - 10.22059/jci.2021.306569.2422 N2 - فاصله‌های ردیف و تراکم کاشت از عوامل مهم در عملکرد لوبیا قرمز محسوب می‌شوند. در همین راستا اثر تراکم‌ بوته و روش‌های کنترل علف‌های هرز بر عملکرد پروتئین دانه لوبیا قرمز، به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی در سال 1397 بررسی شد. تراکم بوته در سه سطح (20، 25 و 30 بوته در متر‌مربع)و روش‌های کنترل علف‌های هرز در چهار سطح عدم کنترل، علف‌کش اختصاصی (بنتازون)، علف‌کش عمومی (پاراکوات) و وجین دستی بودند. اثر متقابل تراکم بوته و روش‌های کنترل علف‌های هرز بر تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف در بوته، وزن صددانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد پروتئین دانه معنی­دار بود اما بر تعداد دانه در غلاف اثر معنی­داری نداشت. بیش‌ترین تعداد غلاف در بوته (26 عدد) در تراکم 20 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علف‌های هرز حاصل شد. بیش‌ترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه نیز به‌ترتیب 3391 و 841 کیلوگرم در هکتار در تراکم 30 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علف‌های هرز به‌دست آمد. تداخل علف‌های هرز، می­تواند کیفیت محصول را نیز به‌واسطه تغییر در ترکیبات موجود در دانه نظیر پروتئین، تحت تأثیر قرار دهد. با افزایش توانایی رقابت محصول از طریق انتخاب تراکم بهینه (30 بوته در مترمربع) در ترکیب با وجین دستی علف‌های هرز، به عملکرد مطلوب در لوبیا قرمز دست یافت. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_85163.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_85163_41d357abecb7b4df7d9eb780a5283662.pdf ER -