TY - JOUR ID - 84980 TI - بررسی عملکرد دانه و محتوای روغن 40 لاین هاپلوئید مضاعف کاملینا (Camelina sativa L.) JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - حسینی فرد, مرجان السادات AU - قربانی جاوید, مجید AU - سلطانی, الیاس AU - اله دادی, ایرج AU - کهریزی, دانیال AD - دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. AD - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. AD - دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. AD - استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. AD - استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 24 IS - 2 SP - 497 EP - 509 KW - اجزای عملکرد KW - تفاوت‌ های ژنوتیپی KW - دانه‌ های روغنی KW - درصد روغن KW - سازگاری DO - 10.22059/jci.2021.331945.2622 N2 - به‌منظور ارزیابی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و محتوای روغن لاین‌های گیاه روغنی کاملینا، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 40 لاین هاپلوئید مضاعف و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. ازآنجایی‌که خصوصیات عملکردی و محتوای روغن لاین‌های گیاه کاملینا در شرایط آب‌وهوایی ایران ناشناخته است، در این پژوهش اجزای عملکرد دانه و هم‌چنین عملکرد و محتوای روغن 40 لاین هاپلوئید مضاعف کاملینا بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان­دهنده تفاوت بسیار معنی‌دار ِلاین‌های کاملینا از نظر اجزای عملکرد بود که این تفاوت‌ها در نهایت منجر به ایجاد اختلاف‌های معنی‌دار در عملکرد دانه شد و از این طریق بر عملکرد روغن دانه تأثیر گذاشت. با وجود این‌که هیچ‌کدام از لاین‌ها در تمامی اجزای عملکرد دانه برتری مطلق نداشتند، اما از نظر عملکرد نهایی دانه لاین‌های 134 و 110  به‌ترتیب با 3178 و3120 کیلوگرم در هکتار به‌عنوان لاین‌های برتر شناسایی شدند. بنابراین با توجه به هدف این پژوهش به‌منظور انتخاب بهترین لاین کاملینا با حداکثر عملکرد دانه و روغن لاین‌های 134 و 110 به‌عنوان لاین‌های برتر و امیدبخش که با شرایط آب‌وهوایی منطقه پاکدشت سازگاری دارند، معرفی و توصیه شدند. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_84980.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_84980_ab0d097ec4d0396cc3d7ccde84124330.pdf ER -