TY - JOUR ID - 65380 TI - بررسی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی ارقام زینتی مرکبات تحت تنش دمای پایین JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - حسینی ولشکلایی, سیده مرضیه AU - تاجور, یحیی AU - آزادبخت, مسعود AU - رفیعی راد, زینب AD - کارشناسی‌ارشد، گروه فضای سبز، مؤسسة آموزش عالی سنا، ساری، ایران AD - استادیار، مؤسسة تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکدة مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سازمان، تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران AD - استادیار، گروه فضای سبز، مؤسسة آموزش عالی سنا، ساری، ایران AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 19 IS - 4 SP - 979 EP - 994 KW - پرولین KW - ظرفیت آنتی‌اکسیدانی KW - فضای سبز KW - کلروفیل KW - نشت یونی DO - 10.22059/jci.2018.226180.1655 N2 - تنش دمای پایین یکی از مهمترین تنش‌های محیطی غیرزنده است که رشد و عملکرد گیاهان زینتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به‌منظور بررسی برخی شاخص‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی چهار رقم مرکبات زینتی مورد استفاده در فضای سبز شهری در شرایط تنش دمای پایین، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری کشور (رامسر) در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل دما در چهار سطح (3، 0، 3- و 6- درجة سانتی‏گراد) و چهار رقم مرکبات زینتی شامل (کامکوات، انگشت بودا، کالاموندین و لایم‌کوات) بودند. نتایج نشان داد که با کاهش دما میزان نشت یونی، آب‌گزیدگی، محتوای پرولین، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز به‌طور معنا‌داری افزایش یافتند، در صورتی‏که مقدار کلروفیل a و کل کاهش یافت. بر این اساس کمترین میزان آب‌گزیدگی برگ (92/20 درصد) و نشت یونی (81/30 درصد) که شاخص‌های تخریبی هستند، در کامکوآت مشاهده شد. همچنین، مقدار کلروفیل کل (21/2 میلی‌گرم برگرم وزن تر‌ برگ)، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (61/60 درصد) و میزان فعالیت سوپراکساید دیسموتاز (53/26 واحد آنزیمی بر‌گرم وزن تر برگ) که از صفات تحمل‌پذیری محسوب می‌شوند، در این رقم مشهودتر بود. به‌طورکلی، کامکوات از طریق افزایش برخی شاخص‌ها مانند پرولین، قندهای محلول، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز قادر به تحمل تنش یخبندان تا دمای 3- درجة سانتی‏گراد است. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_65380.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_65380_1b680c4e9bd4968d2d7f64ccc4b1eeff.pdf ER -