TY - JOUR ID - 60395 TI - تأثیر نانو کودفسفات اصلاح شده با یک ترکیب آلی جدید بر خصوصیات کیفی دو نوع لوبیا JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - حیدری, مسلم AU - میر, نوشین AU - موسوی نیک, سید محسن AD - دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 19 IS - 2 SP - 517 EP - 530 KW - خصوصیات رشدی KW - فسفر KW - کلروفیل KW - گیاه KW - لوبیا KW - نانوزئولیت DO - 10.22059/jci.2017.60395 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر نانوزئولیت‏های عامل‌دارشده با دو ترکیب‏ آلی در آزادسازی فسفر و اثر آن بر خصوصیات رشدی گیاه لوبیا، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان همدان در سال 1393 به اجرا درآمد. تیمارهای کودی شامل P0(زئولیت بدون گروه عاملی (نمونه شاهد))، P1(زئولیت + لیگاند AcAcEN)، P2(زئولیت + با لیگاند (HED) وP3(سوپر فسفات تریپل) و همچنین دو نوع لوبیا شامل لوبیا قرمزرقم "درخشان" (Phaseolus vulgarisL.)و لوبیا چشم‌بلبلی ژنوتیپ"29005"(Vigna unguiculataL.) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد کود نانوزئولیت عامل‌دارشده با لیگاند  HEDبیشتر از دو کود زئولیتی دیگر موجب بهبود ویژگی‌های کمی وکیفی گیاه لوبیا شده است. کود P2 درخصوص عملکرد دانه و میزان جذب فسفات گیاه، نتایج بهتری را نسبت به کود سوپر فسفات تریپل نشان داد. علاوه بر این، میزان آبشویی فسفاته در این کود کمتر بود. نتایج کلی نمایانگر نقش مفید و مؤثر نانوزئولیت عامل‌دارشده با لیگاند HEDدر بهبود ویژگی‏های رشدو خصوصیات کیفـی و کمی گیاه لوبیا بود. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_60395.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_60395_0d20932a2d02f2f4e319780f2c45385a.pdf ER -