TY - JOUR ID - 60388 TI - ارزیابی میزان تحمل به انجماد سرو‌بادبزنی (نوش) و سرو‌نقره‌ای در شرایط کنترل ‌شده JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - ایگدری, حمیده AU - گنجی مقدم, ابراهیم AU - اصغر زاده, احمد AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان، خراسان شمالی، ایران AD - دانشیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران. AD - استادیار گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان، خراسان شمالی، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 20 IS - 2 SP - 315 EP - 327 KW - پرولین KW - رشد ‌مجدد KW - کربوهیدرات ‌محلول KW - نشت‌ یونی KW - همبستگی DO - 10.22059/jci.2017.60388 N2 - سرو‌ نقره‌ای (L. Cupressus arizonica) و سرو‌ بادبزنی (Thuja orientalis L.) از مهم‌ترین درختان همیشه‌سبز ‌زینتی مورد استفاده در فضای سبز ‌شهری می‌باشند. این مطالعه با هدف بررسی تحمل به انجماد این دو گونه گیاهی در شرایط کنترل‌شده در دو آزمایش مستقل با هشت سطح دمایی (شاهد، 10-، 15-، 20-، 25-، 30-، 35-، 40- درجه سانتی‌گراد) در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این پژوهش میزان پرولین، نشت یونی، تغییرات کربوهیدرات (از نمونه‌های برگی) و رشد‌ مجدد مورد بررسی قرار‌ گرفتند. نتایج نشان داد که با کاهش دما محتوی پرولین و نشت یونی در هر دو گونه افزایش یافت. با کاهش دما کاهش چشم‌گیری در رشد‌ مجدد هر دو گونه مشاهده شد، به‌طوری‌که در 30- و20- درجه سانتی‌گراد به‌ترتیب در سرو‌بادبزنی و نقره‌ای هیچ‌گونه رشد‌ مجددی مشاهده نشد. مقادیر کربوهیدرات محلول در سرو بادبزنی با کاهش دما افزایش کم و غیر‌معنی‌دار ولی در سرو‌ نقره‌ای به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. همبستگی منفی معنی‌دار بین رشد‌ مجدد و دما در سرو‌بادبزنی (895/0-) و نقره‌ای (646/0-) مشاهده شد. سرو‌نقره‌ای نسبت به یخ‏زدگی حساس‌تر از و سرو‌ بادبزنی بود. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_60388.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_60388_7b9f3595a3eccf1493f0845551ba68d8.pdf ER -