TY - JOUR ID - 56629 TI - بررسی مدیریت برداشت ارقام یونجه در داخل و بین فصل‎های مختلف در شرایط گرم و خشک خوزستان JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - لک, شهرام AU - عبادوز, غلامرضا AU - نکوییان فر, زهرا AD - دانشیار گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز - ایران AD - مربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز - ایران AD - کارشناسی ارشد، گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز - ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 3 SP - 683 EP - 699 KW - ارتفاع ساقه KW - چین KW - رشد مجدد KW - ماده خشک KW - مورفولوژی DO - 10.22059/jci.2016.56629 N2 - جهت ارزیابی ارقام یونجه پژوهشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان واقع در جنوب‎غربی شهرستان اهواز با مختصات 31 درجه و 20 دقیقه عرض شمالی، 48 درجه و 40 دقیقه طول شرقی، در سال 1390 اجرا شد. در قسمت اول جهت بررسی عملکرد علوفه ‎تر ارقام بغدادی، مساسرسا، یزدی، بمی، نیک شهری، سینتتیک (کرت اصلی) و تعداد دو چین (فاکتور فرعی) بسته به زمان برداشت در چهار آزمایش بر مبنای زمان برداشت با روش آماری کرت‎های یک‎بار خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. در چین‎های تابستانه ارقام در زمان 5 درصد گلدهی، در چین‎های پاییزه با ارتفاع جوانه‎های طوقه 8-6 سانتی‎متر، در چین‎های زمستانه با ارتفاع جوانه‎های طوقه 12-10 سانتی‎متر و در چین‎های بهاره ارقام در 15 درصد گلدهی برداشت گردیدند. قسمت دوم طبق الگوی آماری ذکر شده اجرا شد با این تفاوت که چین‎برداری در چهار سطح انجام شد. نتایج نشان داد ارقام بغدادی، مساسرسا و سینتتیک برتری معنی‎دار نسبت به سایر ارقام داشتند و اثر زمان برداشت بر عملکرد علوفه و نیز اثر متقابل فاکتور‎ها بر کلیه صفات به جز قطر ساقه و تعداد ساقه در متر‎مربع در سطح یک‎درصد معنی‌دار بود. به سبب عوامل اقلیمی در چین‎های تابستانه و بهاره، محدوده مناسب طول دوره 30-25 روز می‎باشد. در چین‎های پاییزه و زمستانه باتوجه به گل‎دهی اندک می‌توان از شاخص کل درجه روز رشد و دامنه کل ساعات آفتابی دریافتی استفاده نمود که مقادیر آن‎ها به‌ترتیب 450-400 و 350-300 ساعت مناسب می‎باشد، همچنین ارقام بغدادی، مساسرسا و سینتتیک دارای عملکرد برتر در کلیه چین‎ها بودند. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_56629.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_56629_ab25ab89dffe2b44a2213ec86325677f.pdf ER -