TY - JOUR ID - 55198 TI - اثر اسانس‌ مرزه خوزستانی، رشینگری، کارواکرول و قارچ‌کش بنومیل بر بازدارندگی رشد قارچ Botrytis cinerea Pres.: Fr. عامل بیماری پوسیدگی خاکستری میوه JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - درویش نیا, مصطفی AU - رضایی نژاد, عبدالحسین AU - دلفان, بهرام AD - دانشیار، گروه گیاه‎پزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‎آباد، ایران و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‎آباد، ایران AD - استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‎آباد، ایران AD - استادیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‎آباد، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 2 SP - 531 EP - 540 KW - اسانس KW - بازدارندگی از رشد KW - قارچ KW - کارواکرول KW - Botrytis cinerea DO - 10.22059/jci.2015.55198 N2 - تحقیق حاضر به‌منظور بررسی تأثیرات ضدقارچی اسانس گیاهان مرزة خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad)، مرزة رشینگری (S. rechingeri Jamzad)، کارواکرول و قارچ‏کش بنومیل در کنترل قارچ Botrytis cinerea Pers.:Fr. بر روی محیط کشت سیب‌زمینی-دکستروز-آگار و میوه‏های انگور یاقوتی، کیوی و توت‏فرنگی صورت گرفت. آزمایش‏ها به‌صورت فاکتوریل براساس طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. اثر بازدارندگی اسانس‌ها، کارواکرول و قارچ‌کش بنومیل بر روی قارچ در محیط کشت PDA و میوه نشان داد که اسانس مرزة خوزستانی، کارواکرول و بنومیل قدرت بازدارندگی بیشتری نسبت به اسانس‌ مرزة رشینگری دارند. ترکیبات عمدة موجود در اسانس مرزة خوزستانی شامل کارواکرول (16/92 درصد)، پی-سیمن (26/1 درصد) و گاما-ترپنن (74/0 درصد) و در مرزة رشینگری شامل کارواکرول (2016/77 درصد)، گاما-ترپنن (062/1 درصد) و پی-سیمن (26/1 درصد) بودند. اسانس مرزة خوزستانی، کارواکرول و بنومیل در غلظت‌های 50، 200، 500 و 1000 میکرولیتر در لیتر در مقایسه با اسانس‌ مرزة رشینگری در کنترل عامل بیماری مؤثرتر بودند، به‌طوری که اسانس مرزة خوزستانی در غلظت 200 میکرولیتر در لیتر، کارواکرول در همة غلظت‌ها و بنومیل در غلظت 50 میکرولیتر در لیتر موجب بازدارندگی کامل (100 درصد) رشد قارچ عامل بیماری شدند. بررسی‌های آزمایشگاهی در محیط کشت و روی میوه نشان داد که با افزایش غلظت اسانس‌های گیاهی بر فعالیت ضدقارچی آنها علیه عامل بیماری افزوده شد. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_55198.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_55198_8094858f50426ab25b0b57839bda8845.pdf ER -