TY - JOUR ID - 55187 TI - ارزیابی عملکرد علوفه، نسبت برابری زمین و برخی ویژگی‌های کیفی سیلو در کشت مخلوط یولاف و ماشک ‌گل‌خوشه‌ای JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - جهانگیری, حسین AU - توحیدی نژاد, عنایت اله AU - ترابی, مسعود AU - گلکار, پوراندخت AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران AD - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران AD - استادیار پژوهشی، بخش اصلاح و تولید نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، اصفهان، ایران AD - استادیار، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان - ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 2 SP - 373 EP - 484 KW - پایداری تولید KW - سیلاژ KW - کشاورزی پایدار KW - لگوم KW - نسبت‌های بذر DO - 10.22059/jci.2015.55187 N2 - به‌منظور بررسی اثر نسبت‌های مختلف بذری بر عملکرد کمی و کیفی علوفه و سیلاژ در کشت مخلوط یولاف (Avena sativa L.) و ماشک گل‌خوشه‌ای (Vicia sativa L.) آزمایشی به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی گلپایگان وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در سال زراعی 91-1390 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل نسبت‌های مختلف کاشت 100:0، 80:20، 60:40، 50:50، 40:60، 20:80 و 0:100 (ماشک گل خوشه‌ای – یولاف) به روش نسبت‌های جایگزینی بود. نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که صفات عملکرد علوفۀ تر و خشک، نسبت برابری زمین، مادۀ خشک سیلو، پروتئین خام، اسید بوتیریک، اسید لاکتیک، اسید استیک، الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی، الیاف نامحلول در شویندۀ اسیدی سیلاژ به‌جز اتانول، تحت تأثیر نسبت‌های مختلف بذری قرار گرفتند، به‌طوری که بیشترین عملکرد علوفۀ تر و خشک به‌ترتیب با 88/62 و 72/15 تن در هکتار از نسبت‌های بذری 40:60 ماشک گل‌خوشه‌ای و یولاف به‌دست آمد. بیشترین مقدار پروتئین خام، اسید بوتیریک و اسید لاکتیک متعلق به تیمار تک‌کشتی ماشک گل‌خوشه‌ای بود. نسبت بذری 20:80 ماشک گل‌خوشه‌ای و یولاف نیز بیشترین حجم اسید استیک را دارا بود. بهترین نسبت بذری نسبت 40:60 ماشک گل‌خوشه‌ای و یولاف است که دارای بیشترین عملکرد و از لحاظ کیفی در سطح قابل قبولی است. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_55187.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_55187_0e80262ecf0ad6475a38bfb471a5b493.pdf ER -