TY - JOUR ID - 54382 TI - مقایسه مهم‌ترین ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی میوه سیب گوشت‌ قرمز و تعدادی از ارقام سیب گلاب JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - فرامرزی, شاداب AU - یداللهی, عباس AU - برزگر, محسن AU - کریم زاده, قاسم AD - دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورز‌ی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورز‌ی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - دانشیار، گروه اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 3 SP - 729 EP - 741 KW - سیب KW - سیب گوشت‌ قرمز KW - محتوای فنول کل KW - میزان مهارکنندگی DPPH KW - ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی DO - 10.22059/jci.2015.54382 N2 - در این پژوهش، به‌منظور بررسی کیفیت میوۀ سیب‌های گوشت‌قرمز و گلاب، دو ژنوتیپ سیب گوشت‌قرمز ایرانی از شهرستان شاهرود و چهار رقم سیب گلاب و رقم تجاری ’گالا‘ به‌عنوان رقم شاهد از شهرستان دماوند در تابستان سال 1391 انتخاب شد. ویژگی‌های فیزیکی میوه شامل طول و قطر میوه، وزن تر و درصد مادۀ خشک، سفتی، رنگ و مؤلفه‌های آن برای هر یک از ژنوتیپ‌ها و ارقام اندازه‌گیری شد. از بین خواص شیمیایی، مواد جامد محلول (TSS)، اسید قابل تیتراسیون (TA)، نسبت TSS/TA، محتوای فنول کل و قدرت ضداکسایشی تعیین شد. بیشترین درصد مادۀ خشک در سیب‌های گوشت‌قرمز ’بکران‘ و ’بسطام‘ به‌ترتیب با 44/15 و 07/15 و نیز بیشترین و کمترین سفتی در سیب گوشت‌قرمز ’بکران‘ و ’گلاب کرمانشاه‘ به­ترتیب با 65/5 و 82/2 نیوتن بر میلی‌متر مربع بود. محتوای فنول کل در ژنوتیپ‌های گوشت‌قرمز ’بکران‘ و ’بسطام‘ به­ترتیب 1/4481 و 73/4011 میلی‌گرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر میوه بالاتر بود. کمترین مقدار فنول در رقم ’اطلسی‘ با 05/2596 میلی‌گرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر میوه مشاهده شد. بیشترین میزان IC50، مربوط به سیب گوشت‌قرمز ’بکران‘ و ارقام ’گلاب کرمانشاه‘ و ’گالا‘ بود. ازآنجا که ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی سیب است، اما از لحاظ صادرات در جایگاه درخور توجهی قرار نگرفته است، استفاده از ارقام بومی با خصوصیات فیزیکوشیمیایی بهتر می‌تواند سبب تقویت جایگاه صادرات سیب شود.     UR - https://jci.ut.ac.ir/article_54382.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_54382_17b63b6933fcacf324bdaf55a874b679.pdf ER -