TY - JOUR ID - 51371 TI - تعیین بهترین زمان برداشت پسته براساس شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - ناظوری, فاطمه AU - کلانتری, سیامک AU - جوانشاه, امان الله AU - درکی, نادر AU - طلایی, علی رضا AD - استادیار گروه باغبانی، دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان AD - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه تهران AD - استادیار مؤسسة تحقیقات پستة کشور ـ رفسنجان؛ AD - استادیار دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان AD - استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه تهران Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 15 IS - 4 SP - 119 EP - 135 KW - ارزش تغذیه‌ای KW - پسته KW - شاخص‌های بیوشیمیایی KW - شاخص‌های فیزیولوژیکی KW - مرحله رسیدن میوه DO - 10.22059/jci.2013.51371 N2 - این مطالعه به منظور بررسی آثار زمان برداشت بر برخی از شاخص‌های پستة رقم احمد آقایی در رفسنجان انجام شد. در 3 سال متوالی (1391ـ1389) و طی 3 مرحله از رسیدن میوه (40، 70 و 100 درصد جداشدن پوست تر)، برداشت محصول انجام شد و شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی اندازه‌گیری شدند. آزمایش‌ها در 3 تکرار و در قالب بلوک‌های کامل تصادفی اجرا و با تجزیة مرکب تجزیه و تحلیل شدند. به‌غیر از طول پسته، بیشتر شاخص‌ها تحت تأثیر زمان برداشت قرار گرفتند. بیشترین مقدار پروتئین (5/20 درصد)، کلروفیل (6 میلی‌گرم) و ماندگاری جوانه‌های گل (61 درصد) در پسته‌های برداشت‌شده در مرحلة اول (40 درصد) ثبت شد. با وجود مغز سبز و مزة خوب در پسته‌های 40 درصد رسیده، ولی پسته‌های برداشت‌شده در مرحلة دوم رسیدن (70 درصد) بهترین کیفیت و کمیت را داشتند. برداشت سوم (100 درصد)، هرچند وزن خشک و خندانی محصول را بالا برد، مشکلاتی از جمله افزایش زودخندانی، ریزش قابل توجهی از میوه‌ها و در نتیجه سختی عملیات برداشت، افزایش آلودگی و کاهش ارزش تغذیه‌ای را در پی داشت. با توجه به شاخص‌های مورد بررسی، در شرایط معمولی، بهترین زمان برای برداشت مرحله‌ای است که درصد خندانی و وزن خشک محصول در کنار ارزش تغذیه‌ای آن بالا باشد که این زمان تقریباً مقارن با 70 تا 80 درصد رسیدن محصول بود. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_51371.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_51371_48eb948fc6948c0bf3776c9b5f9001ba.pdf ER -