TY - JOUR ID - 35730 TI - تأثیر همیاری سویه های Azotobacter chroococcum بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی کلزا در رشت JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - سروری, مونا AU - احتشامی, سید محمدرضا AU - ربیعی, محمد AU - خاوازی, کاظم AD - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - عضو هیأت علمی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور AD - عضو هیأت علمی مؤسسة تحقیقات آب و خاک Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 15 IS - 1 SP - 149 EP - 162 KW - ازتوباکتر KW - درصد روغن KW - عملکرد KW - عناصر غذایی KW - کلزا DO - 10.22059/jci.2013.35730 N2 - برای بررسی اثر سویه‌های Azotobacter chroococcum بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی کلزای زمستانه (Brassica napus L.) ، آزمایشی به‌صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار طی فصل زراعی 89-1388 در مؤسسة تحقیقات برنج رشت انجام شد. تیمارهای استفاده‌شده، انواع سویه‌های ازتوباکتر شامل استفاده از کودهای شیمیایی و بدون تلقیح بذر (تیمار شاهد)، تلقیح بذر با سویه 6، 9، 11، 12، 13، 14، 15، 16، 19، 21، 23، 25، 28، 35 و 38 ازتوباکتر بودند. نتایج نشان داد که ازتوباکتر بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنی‌داری داشت. سویة 14 ازتوباکتر بیشترین میزان فسفر، پتاسیم، منیزیم و عملکرد روغن را به خود اختصاص داد. سویة 12 با میانگین 43/3532 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را سبب شد که از لحاظ آماری با سویه‌های 9 و 14 در یک سطح قرار گرفت. ازتوباکتر سویة 12 نیز بیشترین اجزای عملکرد دانه و میزان نیتروژن، کلسیم و درصد روغن را ایجاد کرد. تولید هورمون‌های محرک رشد، تثبیت نیتروژن، قابل حل‌کردن مواد معدنی از جمله فسفر، تولید سیدروفور و انواع آنتی‌بیوتیک از مکانیسم‌های اثر ازتوباکتر به‌ شمار می‌روند که به نظر می‌‌رسد با استفاده از حداقل یکی از این مکانیسم‌ها، باعث افزایش عملکرد گیاه شده است. به‌طور کلی سویه‌های 9، 12 و 14 ازتوباکتر نسبت به سایر سویه‌ها اثر مثبت بیشتری بر صفات مورد بررسی اعمال کردند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ازتوباکتر کروکوکوم باعث افزایش عملکرد و صفات کیفی کلزا می‌شود و می‌توان از آن به‌عنوان مکمل کودهای شیمیایی استفاده کرد. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_35730.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_35730_e2b89703c16c4589cee29148f9e8889f.pdf ER -