%0 Journal Article %T ارزیابی تنوع مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی برخی از ژنوتیپ‏های بادمجان سفید %J به زراعی کشاورزی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-8337 %A فلاحی, فروغ %A عبدوسی, وحید %A باقری, محمود %A قنبری جهرمی, مرضیه %A مظفری, حمید %D 2023 %\ 06/22/2023 %V 25 %N 2 %P 485-504 %! ارزیابی تنوع مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی برخی از ژنوتیپ‏های بادمجان سفید %K اصلاح %K تجزیه به مولفه‌های اصلی %K تجزیه خوشه ای %K سولاسونین %K صفات مورفولوژیکی %R 10.22059/jci.2022.341315.2696 %X به‌منظور انتخاب والدین مناسب جهت اهداف اصلاحی، شناخت کافی از تنوع ژنتیکی و طبقه‏بندی ژرم‏پلاسم‏ها ضروری است. به این منظور پژوهشی جهت طبقه‏بندی و شناخت تنوع فنوتیپی 17 ژنوتیپ بادمجان در سه تکرار در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سال 1398 در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر شهر کرج انجام شد. در مجموع 19 صفت موردارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش برخی صفات مورفولوژیک هم‌چون تعداد روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته، تعداد گره و میانگره، وزن و عملکرد میوه هم‌چنین میزان فنل کل، آنتوسیانین کل و گلیکوآلکالویید سولاسونین در میوه اندازه‏گیری شد. نتایج تجریه واریانس برای تمام صفات فوق در سطح یک درصد معنی‏دار بود. دامنه تغییرات، تنوع ژنتیکی بسیار زیادی را در بین ارقام نشان داد که می‏تواند برای اهداف متفاوت اصلاحی مفید باشد، ارتفاع بوته کم‌تر برای جلوگیری از خوابیدگی و تعداد ساقه و گل بیش‌تر برای رسیدن به عملکرد بالاتر دارای اهمیت است که ژنوتیپ 13321 از سایر ژنوتیپ‏ها کوتاه‏تر بود. تجزیه خوشه‏ای ژنوتیپ‏های موردمطالعه را در سه گروه مجزا قرار داد و بادمجان‏های سفید را به‌طور مشخص از بادمجان‏های رنگی جدا کرد. نتایج تجزیه به مؤلفه‏های اصلی نیز ضمن تأیید نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که بادمجان‏های رنگی نسبت به بادمجان‏های سفید زودرس‏تر، عملکرد میوه بیش‌تر و مقدار گلیکوآلکالوئید سولاسونین کم‌تری داشتند اگرچه بادمجان‏های رنگی مورداستفاده در این پژوهش ارقام اصلاح شده بودند، اما این نکته قابل‌توجه است که استفاده از روش‏های اصلاحی در بهبود کمیت و کیفیت بادمجان دارای اهمیت می‏باشد. %U https://jci.ut.ac.ir/article_90225_d9094be5bd14500917a359c91519ab63.pdf