%0 Journal Article %T تأثیرکودهای آلی و شیمیایی بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forssk.) %J به زراعی کشاورزی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-8337 %A رئیسی, عبدالشکور %A نصرتی, فاطمه %A پیری, حسین %D 2022 %\ 06/22/2022 %V 24 %N 2 %P 601-614 %! تأثیرکودهای آلی و شیمیایی بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forssk.) %K اسفرزه %K کود آلی %K زیستی %K شیمیایی %K صفات کمی و کیفی %R 10.22059/jci.2021.318412.2513 %X این پژوهش با هدف بررسی تأثیر کودهای آلی، زیستی و شیمیایی بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه توده محلی ایرانشهر در سال زراعی 98-1397 در شهرستان ایرانشهر، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار به‌اجرا در آمد. تیمارهای کودی شامل کود زیستی فسفات بارور2، کود زیستی فسفات بارور3، کود دامی گاوی، سوپرفسفات‌تریپل و ورمی‌کمپوست بودند که با شاهد (عدم مصرف کود) نیز مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اثر کودها بر اکثر ویژگی‌های موردبررسی در سطح احتمال یک درصد معنی­دار شد. تأثیر تیمارها بر ویژگی‌های شاخص تورم، شاخص سبزینگی و ارتفاع بوته در سطح احتمال پنج درصد معنی­دار شد. بیش‌ترین درصد نیتروژن دانه (24/6) و پتاسیم دانه (42/0) تعداد پنجه در بوته، تعداد سنبله، طول سنبله، وزن تر بوته، شاخص تورم، کربوهیدرات بذر و شاخص سبزینگی تحت تأثیر کود دامی حاصل شد. حداکثر مقدار طول ریشه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن خشک بوته، وزن هزار­دانه، عملکرد بوته، عملکرد در هکتار، موسیلاژ، پروتئین، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل تحت تأثیر کود ورمی­کمپوست به‌دست آمد. تیمار ورمی­کمپوست عملکرد دانه و کلروفیل کل را به‌ترتیب به میزان 56/46 و 76/32 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. هم‌چنین شاهد و کود زیستی بارور۲ به‌ترتیب بیش‌ترین میزان تورم و بیش‌ترین درصد فسفر دانه را به‌خود اختصاص دادند. به‌طوربه‌طورکلی این نتیجه حاصل می‌شود که کود آلی ورمی­کمپوست بر اکثر ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه اسفرزه به نسبت تأثیر بیش‌تری دارد و استفاده از آن مناسب می‌باشد. %U https://jci.ut.ac.ir/article_81883_fc6f3905de2940f1fbcac24023886abd.pdf