%0 Journal Article %T اثر گرده‌افشانی تکمیلی بر تشکیل و کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʽ %J به زراعی کشاورزی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-8337 %A جهان پناه, سمانه %A قاسم نژاد, محمود %A ابراهیمی, یونس %D 2017 %\ 11/22/2017 %V 19 %N 3 %P 785-797 %! اثر گرده‌افشانی تکمیلی بر تشکیل و کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʽ %K بذر %K دانه گرده %K کلسیم %K گرده‌افشانی مصنوعی %K وزن میوه %R 10.22059/jci.2017.60407 %X گرده‏افشانی ناقص گل‌های کیوی ممکن است مهم‌ترین دلیل پایین‌بودن کیفیت و بازارپسندی آن باشد. در این پژوهش، تأثیر گرده‏افشانی تکمیلی با سوسپانسیون گرده و دانة گردة خشک بر ویژگی‏هایی مانند اندازة میوه، وزن میوه، تعداد بذر، درصد مادة خشک، سفتی بافت، مواد جامد محلول، ویتامین ث، مقدار عناصر معدنی میوة کیوی رقم ʼهایواردʽ ارزیابی شد. نتایج نشان داد گرده‌افشانی با دانة گردة خشک، و در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گل‌ها، درصد میوه‌های بازارپسند را در مقایسه با تیمارهای دیگر افزایش داده است. چنین میوه‌هایی تعداد بذر بیشتری داشتند (به‌ترتیب 11 و 5 درصد). در نتیجه به‏طور معناداری، اندازه، وزن، طول و قطر میوة بالاتری در مقایسه با شاهد و سوسپانسیون گرده نشان دادند. مقدار ویتامین ث میوه تحت تأثیر گرده‏افشانی قرارنگرفت، ولی درصد مادة خشک میوه‌‏هایی بالاتر بود که در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گرده‏افشانی شد. گرده‏افشانی با دانة گردة خشک در مقایسه با سوسپانسیون گرده مقدار کلسیم میوه را افزایش داد، که به دنبال آن باعث بهبود نسبت‌های نیتروژن به کلسیم، پتاسیم به کلسیم، مجموع پتاسیم و منیزیم به کلسیم و مجموع نیتروژن و پتاسیم به کلسیم شده است. در مجموع، به‏نظر می‌رسد گرده‏افشانی تکمیلی، به‏ویژه با دانة گردة خشک در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گل‌های کیوی رقم ʼهایواردʽ توانست باعث بهبود گرده‏افشانی و لقاح تخمک‌ها ‌شود. چنین میوه‌هایی تعداد بذر بیشتری داشتند، در نتیجه، از سینک قوی‌تری برای تجمع آسیمیلات‌ها و مواد معدنی به‏ویژه کلسیم برخوردار شدند. در مجموع، افزایش سود حاصل از گرده‏افشانی تکمیلی با دانة گردة خشک برابر با 000,800,48 ریال در هر هکتار محاسبه شد. %U https://jci.ut.ac.ir/article_60407_3e4c60d25fbc6ae7ef53ddcfb22b2133.pdf