%0 Journal Article %T بررسی وضعیت موجود باغ‌های سیب و تناسب آن با تولید ارگانیک در شهرستان ارومیه %J به زراعی کشاورزی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-8337 %A رضایی, رضا %A حصاری, بهزاد %D 2017 %\ 02/19/2017 %V 18 %N 4 %P 949-963 %! بررسی وضعیت موجود باغ‌های سیب و تناسب آن با تولید ارگانیک در شهرستان ارومیه %K ارگانیک %K ایمنی غذایی %K بقایای سموم %K کشاورزی زیستی %K مدیریت باغ %R 10.22059/jci.2017.56833 %X این تحقیق با هدف شناخت وضعیت موجود باغ­های سیب و تناسب آنها با مؤلفه­های تولید ارگانیک، در 11 حوزه سیب­کاری شهرستان ارومیه، طی سال­های 90-1388 انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و آمار و اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه، بازدید و توزیع تصادفی و تکمیل پرسشنامه با 44 متغیر در میان 366 باغدار سیب به‌دست آمدند. براساس نتایج، اختلاف معنی­داری بین و درون حوزه­های سیب­کاری از نظر کلیه متغیر­های مورد مطالعه وجود دارد. درصد تناسب باغ‌های سیب ارومیه، با اصول کشاورزی ارگانیک از نظر برخی متغیر­ها از قبیل عضویت در تعاونی­ها، تنوع کشت، مساحت باغ، شغل دوم، مدت زمان کار در باغ، گرایش به تولید ارگانیک، نحوه تغذیه درختان، دسترسی به آب شیرین رودخانه، عمق خاک، دفعات مصرف آفت­کش­ها و مدیریت کف باغ بین 30 تا 80 درصد ارزیابی گردید. در مقابل، به دلیل سواد کم باغداران، توزیع 8/91 درصد باغ­ها در دشت­­ها، مدیریت نادرست باغ به‌خصوص از نظر شدت هرس، رشد رویشی بیش از حد و آبیاری غرقابی در اغلب باغ‌ها، تناسب کمتری با مؤلفه­های ارگانیک نشان دادند. بین سطح سواد و میزان گرایش به تولید ارگانیک همبستگی منفی معنی­دار (12/0- = r) مشاهده گردید که نشان‌دهنده فقدان آموزش­های مرتبط با کشاورزی ارگانیک در میان باغداران است. باتوجه به نتایج، حوزه­های واقع در مناطق مرتفع ارومیه تناسب بالایی برای تولید سیب ارگانیک دارند که موفقیت در آن مستلزم انجام مطالعات تکمیلی، تعریف استاندارد­های مربوطه، تنظیم قرارداد تولید با باغدار، آموزش و پایش مستمر فرایند تولید و بازاررسانی است. %U https://jci.ut.ac.ir/article_56833_b1caf40f16d9b92aafa8c872c6f337be.pdf