%0 Journal Article %T تأثیر برخی از اسیدهای آمینه بر افزایش ریزغده‌زایی سیب‌زمینی رقم ‘آگریا’ %J به زراعی کشاورزی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-8337 %A قاضی وکیلی, یلدا %A مطلبی آذر, علی رضا %A زارع نهندی, فریبرز %A مهنا, ناصر %D 2015 %\ 04/21/2015 %V 17 %N 1 %P 131-138 %! تأثیر برخی از اسیدهای آمینه بر افزایش ریزغده‌زایی سیب‌زمینی رقم ‘آگریا’ %K آرژنین %K آسپاراژین %K دوره خواب %K سرعت ریزغده‌زایی %K وزن ریزغده %R 10.22059/jci.2015.54793 %X با توجه به اهمیت تولید و تکثیر گیاهان عاری از ویروس در سیب­زمینی تاکنون تعدادی از عوامل دخیل در تکثیر سیب­زمینی (تولید گیاهچه­ها و ریزغده­های درون­شیشه‌ای عاری از ویروس) بررسی شده است. مطابق نتایج دیگر تحقیقات، افزودن مخلوطی از اسیدهای آمینه، تأثیر مهمی در کشت بافت گیاهان دارد و رشد را در بسیاری از موارد افزایش می‌دهد. این آزمایش به­منظور بررسی اثر چهار اسیدآمینۀ گلوتامین، آرژنین، آسپاراژین، سیستئین و ترکیب دوتایی آنها بر ریزغده‌زایی سیب‌زمینی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. جوانه­های جانبی حاصل از شاخساره­های درون­­شیشه­ای به‌عنوان ریزنمونه و تحت شرایط استریل روی محیط­ کشت MS کشت شدند. کشت­ها در تاریکی مداوم و دمای 2±17 درجۀ سانتی‌گراد در ژرمیناتور نگهداری شدند. طی ماه اول کشت، سرعت ریزغده‌زایی و پس از اتمام دو ماه صفاتی نظیر درصد ریزغده‌زایی، ریزغده‌های فاقد دورۀ خواب ومتوسط وزن ریزغده اندازه­گیری شد. نتایج تجزیۀ واریانس داده­ها نشان داد که همۀ صفات مورد بررسی به‌جز ریزغدۀ فاقد دورۀ خواب تحت تأثیر چهار اسیدآمینۀ مذکور معنادار بودند. در پژوهش حاضر، اسیدآمینۀ آسپاراژین در ترکیب با اسیدآمینۀ آرژنین تأثیر مثبتی در بهبود اکثر صفات مهم از جمله متوسط وزن ریزغده و سرعت ریزغده‌زایی داشت. %U https://jci.ut.ac.ir/article_54793_4869b04de5a0a2f7e6b660b582577f08.pdf