@article { author = {Torahi, Aziz and Boroujerdnia, maryam}, title = {Investigation of Suitable Storing Methods of Date Palm Inflorescence and Pollen}, journal = {Journal of Crops Improvement}, volume = {24}, number = {3}, pages = {1007-1017}, year = {2022}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-8337}, eissn = {2345-6957}, doi = {10.22059/jci.2022.325734.2567}, abstract = {This research has been done in a completely randomized design and using a factorial experiment with three 3 replications in Date palm and Tropical Fruits Research Center in Ahwaz for two years (2018-2019) to evaluate different methods of date pollen grain maintenance. Factors include type of pollen (fresh pollen, dry pollen, fresh strands, dry strands, and full male spahte cv. Ghannamy, storage environment (room temperature, refrigerator (+4 degrees Celsius) and freezer (-20 degrees Celsius)) and storage time (3, 6, 9 and 12 months). Germination test of pollen grains is performed in liquid culture medium containing 8% sucrose and 50 mg l-1boric acid using a light microscope. Results show that the interaction effects of storage environment× type of pollen and storage environment × storage time on pollen viability have been very significant and dried pollen and dried strand pollen in freezer and refrigerator and during storage period of about one year have given the most appropriate results. Fresh pollen, fresh strand pollen, and whole spahte pollen, due to their high humidity content, lost their viability in a short time. Therefore, in order to preserve the pollen and maintain its vigor and viability in the long run, it is absolutely necessary to dry the strands or pollen in order to reduce their moisture content and increase their shelf life.}, keywords = {Ambient temperature,Date palm,freezer environment,full spathes,refrigerator environment,viability}, title_fa = {بررسی روش‌های مناسب حفظ اسپات و دانه گرده خرما}, abstract_fa = {این پژوهش به‌منظور بررسی روش‌های مختلف حفظ دانه­گرده، خوشک و اسپات کامل نر رقم غنامی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در سه تکرار به‌مدت دو سال (98-1397) در ستاد پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری در اهواز انجام شد. فاکتورها شامل نوع گرده (گرده تازه، گرده خشک، خوشک تازه، خوشک خشک و اسپات کامل نر غنامی)، محیط نگهداری (دمای اتاق، یخچال (4 درجه سانتی‌گراد) و فریزر (20- درجه سانتی‌گراد) و مدت زمان نگهداری (سه، شش، نُه و 12 ماه) بودند. آزمون جوانه‌زنی دانه‌های گرده در محیط کشت مایع حاوی 8 درصد ساکارزو 50 میلی‌گرم در لیتر بوریک‌اسید و با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات متقابل محیط نگهداری× نوع گرده و محیط نگهداری× مدت زمان نگهداری بر قوه‌نامیه گرده بسیار معنی‌دار بود و گرده خشک و خوشک خشک در محیط فریزر و یخچال و در مدت زمان نگهداری حدود یک سال مناسب‌ترین نتیجه را دادند. گرده تر و گرده خوشک ­تر و گرده اسپات کامل، به‌دلیل دارابودن رطوبت بالا، در کوتاه‌مدت به‌شدت قوه‌نامیه خود را از دست دادند. لذا برای حفظ و نگهداری گرده و حفظ قوه نامیه آن در بلندمدت، خشک‌کردن خوشک یا گرده‌ها به‌منظور کاهش رطوبت آن‌ها و افزایش ماندگاری کاملاً ضروری است.}, keywords_fa = {Ambient temperature,Date palm,freezer environment,full spathes,refrigerator environment,viability}, url = {https://jci.ut.ac.ir/article_87419.html}, eprint = {https://jci.ut.ac.ir/article_87419_0c80c606b724f628b81d351c93d14159.pdf} }