@article { author = {Saemi, Negar and Nazarideljou, Mohammad Javad and Khezri Nezhad, Nabi}, title = {Effect of essential oil of Ajowan on antioxidant capacity, flower longevity and resistance to gray mold of rose cut flower}, journal = {Journal of Crops Improvement}, volume = {19}, number = {4}, pages = {1047-1060}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-8337}, eissn = {2345-6957}, doi = {10.22059/jci.2018.223617.1618}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects of Ajowan's (Carum copticum) essential oil as a natural and non-chemical fungicide on flower longevity and gray mold infection as the most important agent of rose postharvest losses. Different essential oil concentrations of Ajowan (0, 300 600 and 900 µL/L) applied as a postharvest foliar application on rose cut flowers (Rosa × hybrida cv. Angelina) which inoculated with gray mold fungus compared to the control (non-contaminated). Based on the results, enzymatic antioxidant capacity (CAT and POD), lipid peroxidation, vase life and gray mold contamination were affected significantly by gray mold infection and foliar application of Ajowan essential oil. According to the results, the minimum gray mold infection was observed at the highest essential oil level 900 µL/L. The highest flower vase life of roses which were inoculated by gray mold was observed at 600 µL/L; while maximum flower vase life was observed at the same concentration but in non-inoculated flowers by gray mold (control plants). The results of the present experiment led to conclude that increasing of flower longevity of infected roses by gray mold under Ajowan's essential oil was achieved because of lipid peroxidation reduction and ion leakage as well as a consequence of antioxidant activity which has been happened under essential oil treatments.}, keywords = {Botrytis,Enzymatic activity,Lipid Peroxidation,natural control}, title_fa = {تأثیر اسانس زنیان بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، ماندگاری و مقاومت به قارچ عامل کپک خاکستری گل شاخه بریده رز}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی ماندگاری گل رز و درصد آلودگی کپک خاکستری به‌عنوان مهمترین عامل بیماری گل رز، تأثیر اسانس گیاه دارویی زنیان به‏عنوان کنترل گر غیرشیمیایی بر گل شاخه بریدة رز رقم آنجلینا بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول‌پاشی پس از برداشت اسانس زنیان (900،600،300،0 میکرولیتردرلیتر) بر رزهای (گل و برگ) تلقیح شده با قارچ عامل کپک خاکستری در مقایسه با شاهد (بدون آلودگی به قارچ) ارزیابی شدند. براساس نتایج ظرفیت آنتی‌اکسیدانی آنزیمی، پراکسیداسیون غشای سلولی، عمر گلجای و درصد آلودگی کپک خاکستری به‏طور معناداری تحت تأثیر آلودگی با قارچ عامل کپک خاکستری و محلول‏پاشی اسانس قرار گرفتند. بر همین اساس بیشترین درصد بازدارندگی و کنترل توسعة قارچ عامل کپک خاکستری در تیمارهای آغشته به قارچ، در غلظت 900 میکرولیتردرلیتر اسانس و برابر 40درصد مشاهده شد. لیکن بیشترین ماندگاری در بین گل‌های آلوده شده با قارچ و همچنین بیشترین عمرگلجای در گل‌های بدون آلودگی در غلظت 600 میکرولیتر در لیتر زنیان به‌ترتیب برابر با 11 و 14 روز حاصل شد. با بررسی نتایج استنباط می‌شود که افزایش ماندگاری رز (رقم آنجلینا) تحت‌ تأثیر اسانس زنیان ناشی از کاهش سطح پراکسیداسیون غشای سلولی، کاهش نشت یونی و افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی آنزیمی (کاتالاز و پراکسیداز) و در نتیجه کنترل مؤثر بیماری است.}, keywords_fa = {پراکسیداسیون لیپید,فعالیت آنزیمی,قارچ بوتریتیس,کنترل طبیعی}, url = {https://jci.ut.ac.ir/article_65378.html}, eprint = {https://jci.ut.ac.ir/article_65378_850fab9946628b633255198f42ffc9f6.pdf} }