@article { author = {Kamalpouradib, Mohammad and Rouhi, Vahid and Houshmand, Saadollah and Mohammadkhani, Abdolrahman and Zargari, Hamid}, title = {Effects of temperature and storage time on different varieties of date pollen}, journal = {Journal of Crops Improvement}, volume = {18}, number = {2}, pages = {495-506}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-8337}, eissn = {2345-6957}, doi = {10.22059/jci.2016.56584}, abstract = {Pollen storage could facilitate the date palm hand pollination through saving time and space. The main concern is maintaining pollen viability, which is greatly cultivar dependent and is influenced by storage condition. In this study, to address this issue, the effects of cultivar, storage temperature, and time on pollen germination were investigated. A factorial experiment was laid out in a completely randomized design with three replicates using four cultivars ‘Kazeroon  (7013)’, ‘Lar (7035)’, ‘Darab (7016)’ and ‘Qyr-va Karzin (7021)’, four storage temperatures (RT (20 ± 5), 4, -20 and -80°C) and six storage periods (60, 120, 150, 180, 210 and 375 days). Anova of data showed significant effects of variety, storage temperature, storage time and their interactions on pollen germination. The pollen germination rate increased with decreasing temperature. When pollens were stored for up to 150 days, the germination rates of all varieties initially increased then decreased. Overall, the optimum temperature for preserving pollen grains of tested cultivars is -80°C and the highest pollen grain longevity is related to ‘Qyr-va Karzin (7021)’ after one year.}, keywords = {Date palm,germination,Male Cultivar,pollination,storage,time}, title_fa = {اثر دما و مدت زمان نگهداری بر قوه نامیه دانه گرده ارقام مختلف خرما}, abstract_fa = {ذخیره دانه گرده می­تواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گرده‌افشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه ­نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانه­زنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدین‌منظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در سه تکرار جهت بررسی قوه ­­نامیه دانه گرده چهار رقم خرمای استان فارس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. ارقام شامل ‘کازرون (7013)’، ‘لار (7035)’، ‘داراب (7016)’ و ‘قیروکارزین (7021)’ از ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم بودند. تیمارها شامل دماهای مختلف (دمای اتاق (5±20)، 4، 20- و 80- درجه سانتی­گراد) و دوره­های زمانی مختلف نگهداری (60، 120، 150، 180، 210 و 375 روز) بود. نتایج تجزیه واریانس ساده و مرکب نشان‌دهنده معنی­دار بودن اثر رقم، دما و مدت زمان نگهداری و همچنین اثرات متقابل آنها بر میزان جوانه­زنی دانه گرده بود. مقایسه میانگین­ها نشان داد با کاهش دما میزان جوانه­زنی افزایش یافت. از طرف دیگر، با گذشت زمان از شروع آزمایش (تا حدود 150 روز)، میزان جوانه­زنی در همه ارقام ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. به‌طورکلی، دمای 80- درجه سانتی­گراد به عنوان بهترین دما و گرده رقم ‘قیروکارزین (7021)’ به عنوان ماندگارترین رقم پس از یک سال نگهداری معرفی گردیدند.}, keywords_fa = {ارقام نر,انبارداری,جوانه‌زنی,زمان,گرده‌افشانی,نخل خرما}, url = {https://jci.ut.ac.ir/article_56584.html}, eprint = {https://jci.ut.ac.ir/article_56584_f637d5d47e1c6dbec71528badb7d1ab3.pdf} }