@article { author = {Agha Baba Dastjerdi, Mina and Amini Dahaghi, Majid and Chaichi, Mohammad Reza and Bosaghzadeh, Zeynab}, title = {The Effect of different fertilization systems on nutrititative and qualitative characteristics medicine forage (Case study: alfalfa and fennel}, journal = {Journal of Crops Improvement}, volume = {16}, number = {1}, pages = {111-125}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-8337}, eissn = {2345-6957}, doi = {10.22059/jci.2014.51946}, abstract = {To study the effect of different fertilization systems on forage quality and secondary metabolites ofmedicinal forage in additive intercropping of alfalfa and fennel an experiment was conducted as split plotbased on randomized complete block design with three replications at College of Agriculture, ShahedUniversity in Tehran, 2011. The main plots were allocated to different levels biofertilizer and chemicalfertilizer phosphorus in four levels viz. 1. Control (no fertilizer), 2. Biofertilizer (Nitroxin,biophospherous fertilizer 2), 3. Integrated fertilizer (bio fertilizers+ 50 percent chemical fertilizer), 4.Chemical fertilizer (triple super phosphate). The subplots were allocated to different combinations of 1.Sole alfalfa, 2. Sole fennel, 3. 100 percent alfalfa+ 50 percent fennel, 4. 100 percent alfalfa+ 100 percentfennel. Results showed that the highest amount of crude protein was obtained in alfalfa+ 50 percentfennel at control treatment and the highest dry matter digestibility in sole alfalfa at integrated fertilizingsystem. The lowest percentage of essential oil was obtained in alfalfa+ 50 percent fennel at integratedfertilizing system.}, keywords = {Alfalfa,Fennel,forage quality,intercropping,secondary metabolites}, title_fa = {تأثیر سیستم‌های مختلف کوددهی بر خصوصیات تغذیه‌ای و کیفی علوفه‌دارو (مطالعه موردی: کشت توأم یونجه چندساله و رازیانه)}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی تأثیر سیستم‌های مختلف کوددهی بر کیفیت علوفه و متابولیت‌های ثانویۀ علوفه‌دارو در کشت مخلوط افزایشی یونجه و رازیانه، آزمایشی در سال زراعی 1389-90 به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح پایۀ بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. کرت‌های اصلی دربرگیرندۀ سطوح مختلف کود زیستی و شیمیایی فسفره در چهار سطح شاهد (عدم کوددهی)، کود زیستی (نیتروکسین و فسفات ‌‌‌‌بارور 2)، کود تلفیقی (کود زیستی+ 50 درصد کود شیمیایی)، کود شیمیایی (سوپرفسفات ‌تریپل) و کرت‌های فرعی دربرگیرندۀ‌‌ ترکیب‌های کشت خالص یونجه، کشت خالص رازیانه، کشت مخلوط یونجه + 50 درصد رازیانه و کشت مخلوط یونجه + 100 درصد رازیانه بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پروتئین خام از ترکیب یونجه + 50 درصد رازیانه در تیمار شاهد و بیشترین مادۀ خشک قابل هضم از یونجۀ خالص با دریافت کود تلفیقی به‌دست آمد. کمترین درصد اسانس از ترکیب یونجه + 50 درصد رازیانه با دریافت کود تلفیقی به‌دست آمد.}, keywords_fa = {رازیانه,کشت مخلوط,کیفیت علوفه,متابولیت‌های ثانویه,یونجه}, url = {https://jci.ut.ac.ir/article_51946.html}, eprint = {https://jci.ut.ac.ir/article_51946_f540cff372cf72df0895d44bd5ab6723.pdf} }