@article { author = {Sepahvand, Erfan and Momenpour, Ali and Imani, Ali and Ghasemnejad, Mahmoud}, title = {Evaluation some almond genotypes under Karaj condition}, journal = {Journal of Crops Improvement}, volume = {15}, number = {3}, pages = {77-101}, year = {2013}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-8337}, eissn = {2345-6957}, doi = {10.22059/jci.2013.36388}, abstract = {This research was conducted to study some vegetative and reproductive traits as well as qualitative andquantitative characteristics and their correlation in 80 almond genotypes. Qualitative traits were studiedaccording to gulcan descriptor. Quantitative traits were analyzed as completely randomized design(CRD), with 12 replications. The results showed that genotypes had significant difference in fruit, nut,kernel weight and kernel to nut weight ratio. No169 genotype was very late blooming and had large sizeand moderate quality fruits. Fruit, nut and kernel weight in this genotype were 12.50, 4.75 and 1.28,respectively. Kernel of this genotype was sweet with low shriveling, which are important of consumeracceptance. The traits correlation showed that fruit, nut and kernel weight and size, had significantpositive correlation together. Also, kernel taste had significant negative correlation with pubescence,shriveling and color intensity of kernel. Results of cluster analysis showed that, in Euclidean distance of25, all genotypes were divided into two main branches. With decrease in the Euclidean distance from 25to 5, the genotypes were divided into eight main subclusters. Cluster analysis revealed that the traits oftree high and growth vigor, fruit, nut and kernel size and shell sofftness and hardness were the maincharacteristics separating the genotypes.}, keywords = {almond,Cluster Analysis,Correlation,Qualitative traits,Quantitative traits}, title_fa = {ارزیابی برخی از ژنوتیپ های بادام در شرایط اقلیمی کرج}, abstract_fa = {این آزمایش، به منظور بررسی برخی خصوصیات رویشی و زایشی درخت و صفات مربوط به کمیت و کیفیت میوه و مغز و همبستگی بین آن‌ها در 80 ژنوتیپ بادام انجام شد. صفات کیفی در این آزمایش براساس توصیف‌نامة بادام اندازه‌گیری و به آن‌ها کد داده شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ‌ها از نظر وزن میوه، خشک‌میوه و مغز و نسبت مغز به خشک‌میوه با یکدیگر دارای اختلاف معنی‌داری بودند. ژنوتیپ شمارة 169 به‌عنوان ژنوتیپ بسیار دیرگل تشخیص داده شد. وزن میوه با پوست سبز، خشک‌میوه و مغز در ژنوتیپ شمارة 169 به‌ترتیب 50/12، 75/4 و 28/1 گرم بود. خشک‌میوه و مغز این ژنوتیپ از لحاظ کیفی دارای شرایط مطلوبی بود. مغز این ژنوتیپ، شیرین، دارای چروکیدگی و کرک کم بود که این صفات از نظر بازار‌پسندی و تجاری بسیار مهم هستند. نتایج حاصل از همبستگی بین صفات نشان داد که اندازه و وزن میوه دارای پوست سبز، اندازه و وزن خشک‌میوه، اندازه و وزن مغز به‌صورت دو طرفه با همدیگر در سطح 1 درصد همبستگی معنی‌دار مثبتی داشتند. همچنین، طعم مغز نیز با میزان کرک، چین و چروک و شدت رنگ مغز همبستگی منفی معنی‌داری نشان داد. نتایج حاصل از تجزیة کلاستر براساس تمام صفات اندازه‌گیری‌شده، ارقام را در فاصلة اقلیدسی 25، به 2 گروه اصلی تقسیم‌بندی کرد. با کاهش فاصلة اقلیدسی از 25 به 5 ژنوتیپ‌ها در 8 گروه اصلی تقسیم‌بندی شدند. از عوامل مهم تفکیک کلاسترهای اصلی در این تحقیق، صفاتی همچون ارتفاع، قدرت رشد رویشی و عادت رشد درختان، اندازة میوة سبز، خشک‌میوه و مغز، میزان نرمی و سختی پوست چوبی خشک‌میوه بودند.}, keywords_fa = {بادام,صفات کمی,صفات کیفی,همبستگی و تجزیه کلاستر}, url = {https://jci.ut.ac.ir/article_36388.html}, eprint = {https://jci.ut.ac.ir/article_36388_7efe66f89f8e3ab0412db203488800f7.pdf} }