داریوش طالعی؛ رضا شریفی؛ سید مهدی پیر صالحی
چکیده
بهمنظور بررسی واکنشهای مورفوفیزیولوژیکی گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) به متیلجاسمونات تحت تنش شوری با کلریدسدیم آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده با دو فاکتور بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد واقع در جنوب تهران در سال 1396 انجام شد که در آن غلظتهای شوری با 4 سطح (0، 3، 6، 9 دسیزیمنس) بهعنوان ...
بیشتر
بهمنظور بررسی واکنشهای مورفوفیزیولوژیکی گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) به متیلجاسمونات تحت تنش شوری با کلریدسدیم آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده با دو فاکتور بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد واقع در جنوب تهران در سال 1396 انجام شد که در آن غلظتهای شوری با 4 سطح (0، 3، 6، 9 دسیزیمنس) بهعنوان فاکتور اصلی و غلظتهای متیلجاسمونات با 4 سطح (0، 25/0، 5/0 و 75/0 میلیمولار) بهعنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری شاخصهای رشد از قبیل طول ریشه، وزنتر ریشه، کلروفیل b، کلروفیل کل و میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز کاهش پیدا کرد، در حالیکه با افزایش غلظت شوری مقدار پرولین برگ، میزان فعالیت مالوندیآلدئید و کاتالاز افزایش یافت. با اعمال تیمار متیلجاسمونات تحت تنش شوری میزان کاهش شاخضهای رشد و رنگیزههای فتوسنتزی تعدیل پیدا کرد. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، وزنتر و خشک اندام هوایی و پرولین در غلظت شش دسیزیمنس بر متر شوری و 5/0 میلیمولار متیلجاسمونات بدست آمد، همچنین با افزایش سطح متیلجاسمونات میزان پرولین و میزان فعالیت کاتالاز افزایش یافت ولی با افزایش غلظت متیلجاسمونات میزان فعالیت مالوندیآلدئید و سوپراکسیددیسموتاز در برگ کاهش یافت. بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که تحمل گیاه خرفه به شوری حداکثر شش دسیزیمنس بر متر شوری میباشد و مصرف مقدار پائین متیلجاسمونات (5/0 میلیمولار) منجر به افزایش حدود 7/30 درصد در عملکرد و بهبود شاخصهای فیزیولوژیک خرفه میشود.
فاطمه سالارپورغربا؛ حسن فرحبخش
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت شرایط کمآبی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح مربع لاتین با سه تکرار، در مزرعۀ تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1391 به اجرا درآمد. فاکتور اصلی، آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی)؛ و فاکتور فرعی، غلظت ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت شرایط کمآبی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح مربع لاتین با سه تکرار، در مزرعۀ تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1391 به اجرا درآمد. فاکتور اصلی، آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی)؛ و فاکتور فرعی، غلظت اسید سالیسیلیک در سه سطح (صفر، 5/0 و یک میلیمولار) درنظر گرفته شد. محلولپاشی اسید سالیسیلیک در مرحلۀ چهاربرگی و قبل از اعمال تیمار آبیاری انجام گرفت. کمآبیاری سبب کاهش معنادار عملکرد دانه، درصد و عملکرد اسانس و افزایش معنادار آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و گایاکول پراکسیداز نسبت به تیمار شاهد شد. با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک، افزایش معناداری در عملکرد دانه، درصد و عملکرد اسانس و آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و گایاکول پراکسیداز نسبت به تیمار شاهد دیده شد. همچنین اثر متقابل کمآبیاری در اسید سالیسیلیک بر عملکرد دانه، عملکرد اسانس و آنزیمهای آنتیاکسیدان معنادار بود. افزایش آنزیمهای آنتیاکسیدان نشاندهندۀ کاهش خسارت اکسیداتیو و نقش اسید سالیسیلیک در افزایش تحمل رازیانه در برابر کمبود آب است.