مهشید غفوری؛ علی سلیمانی؛ ولی ربیعی
چکیده
استفاده از اسانسهای گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی بهعنوان ایدهای جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد. در همین راستا، آزمایشی بهمنظور مطالعه اثر اسانسهای میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، ...
بیشتر
استفاده از اسانسهای گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی بهعنوان ایدهای جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد. در همین راستا، آزمایشی بهمنظور مطالعه اثر اسانسهای میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، اسانسهای میخک و دارچین هر یک در چهار سطح (صفر، 500، 1000، 1500 میلیگرم در لیتر) و زمان در سه سطح (یک، دو و سه ماه انبارمانی) در دمای شش درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 85 درصد با چهار تکرار اجرا گردید. با افزایش دوره انبارمانی مواد جامد محلول، آنتوسیانین، نشت یونی، سرمازدگی، درصد کاهش وزن و شدت پوسیدگی افزایش یافت و مصرف اسیدهای کاهش یافت. اسانسهای از طریق کاهش فرآیندهای اکسیداسیونی نظیر تنفس، مصرف اسیدهای آلی در محصولات را کاهش میدهند. میزان آنتوسیانین در انارهای تیمار شده با اسانس میخک بیشتر از انارهای تیمار شده با اسانس دارچین افزایش یافت. اسانس میخک و اسانس دارچین تاثیر یکسان بر سرمازدگی و پوسیدگی داشت. پوسیدگی از (25/42 درصد) در تیمار شاهد به (75/31 درصد) در اسانس میخک 1500 میلیگرم در لیتر در ماه سوم انبارمانی کاهش یافت. بهطورکلی انارهای تیمار شده با اسانس میخک و اسانس دارچین کیفیت بهتر و انبارمانی بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند.
شیما چایانی؛ احمد ارشادی؛ حسن ساری خانی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی (اول اسفند و اول فروردین) روغن سویا و نفتالیناستیکاسید (NAA) در به تأخیر انداختن زمان شکوفایی جوانهها و افزایش مقاومت به سرمای بهارۀ انگور رقم ’فخری‘، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در یک تاکستان تجاری شهر مریانج از توابع استان همدان، در سال 1390 انجام ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی (اول اسفند و اول فروردین) روغن سویا و نفتالیناستیکاسید (NAA) در به تأخیر انداختن زمان شکوفایی جوانهها و افزایش مقاومت به سرمای بهارۀ انگور رقم ’فخری‘، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در یک تاکستان تجاری شهر مریانج از توابع استان همدان، در سال 1390 انجام گرفت. غلظت دیاکسید کربن و اتیلن درون جوانهها سه روز پس از محلولپاشی اندازهگیری شد. تیمارهای روغن سویای 10 درصد بهتنهایی یا در ترکیب با NAA 100 میلیگرم بر لیتر در اسفند، سبب بیشترین تجمع گازهای تنفسی درون جوانهها و 12 روز تأخیر در باز شدن آنها و بیش از 5 درجۀ سانتیگراد افزایش مقاومت به سرمای جوانهها در مقایسه با شاهد شدند. محلولپاشی تیمارهای NAA دارای آثار جزئی بر تأخیر در باز شدن جوانهها و افزایش مقاومت به سرمای آنها بودند و تیمارهای روغن سویای 5 درصد بهتنهایی یا در ترکیب با NAA 200 میلیگرم بر لیتر حد واسط دو گروه قرار داشتند. محلولپاشی تیمارهای روغن سویا در اسفند، آثار بهتری در به تأخیر انداختن شکوفایی جوانهها و تجمع دیاکسید کربن و اتیلن درون آنها نسبت به فروردین داشت؛ ازاینرو کاربرد روغن سویا بهدلیل افزایش غلظت گازهای تنفسی، سبب طولانی شدن رکود درون جوانهها شده و در نهایت با به تأخیر انداختن زمان باز شدن جوانهها، به کاهش آثار منفی سرمای بهاره میانجامد.