مهدی طاهری اصغری
چکیده
بهمنظور بررسی اثر لجنفاضلاب شهری و باکتریهای ازتوباکتر و آزوسپریلیوم بر برخی شاخصهای نیتروژن و ترکیب اسیدهای چرب کلزا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 96-1395 و 97- 1396 در اراضی شرکت آب و فاضلاب جنوب استان تهران اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل تلقیح بذر کلزا (بدون تلقیح، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر لجنفاضلاب شهری و باکتریهای ازتوباکتر و آزوسپریلیوم بر برخی شاخصهای نیتروژن و ترکیب اسیدهای چرب کلزا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 96-1395 و 97- 1396 در اراضی شرکت آب و فاضلاب جنوب استان تهران اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل تلقیح بذر کلزا (بدون تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر، تلقیح با آزوسپریلیوم) و استفاده از لجنفاضلاب آبگیریشده شهری (شاهد، کود شیمیایی نیتروژن، ١٠ ،٢٠ و٣٠ تن لجنفاضلاب در هکتار) بود. نتایج نشان داد اثر برهم کنش تیمارهای تلقیح و لجنفاضلاب بر اسیدهای چرب ایکوزانوئیک، پالمیتیک و آراشیدونیک در سطح یک درصد و اسید استئاریک در سطح پنج درصد معنیدار شد. تیمار ازتوباکتر و 30 تن لجنفاضلاب (2680 کیلوگرم در هکتار) بیشترین عملکرد دانه را بهخود اختصاص داد که نسبت به تیمار شاهد (2170 کیلوگرم بر هکتار) 5/23 درصد افزایش عملکرد داشت. بیشترین مقدار اسید اولئیک و لینولئیک از تیمار 30 تن لجنفاضلاب بهترتیب با مقادیر 23/61 و 41/18 درصد بهدست آمد. کارایی جذب نیتروژن در تیمار توصیه کودی همراه با ازتوباکتر (79/16 درصد) دارای بیشترین مقدار بود. اثر متقابل تیمارهای تلقیح و لجنفاضلاب بر هر دو صفت کارایی مصرف و کارایی بهرهوری (زراعی) بر حسب زیستتوده و عملکرد دانه در سطح یک درصد معنیدار شد. نتایج بیانگر این است که استفاده از کود نیتروژنه به مقدار مناسب و در اختیار قراردادن بهموقع آن بههمراه تلقیح، توانست اثر بیشتری بر شاخص کارایی بهرهوری (زراعی) داشته باشد. میتوان گفت با استفاده محاسبهشده از لجنفاضلاب، البته با در نظرگرفتن احتیاطهای مورد لزوم، میتوان جایگزین خوبی برای کودهای نیتروژنه قرار داد.
مریم حبیبی؛ مجید مجیدیان؛ محمد ربیعی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر مصرف عناصر بُر، روی و گوگرد بر عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب روغن کلزا رقم هایولا 401، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1390-91 انجام گرفت. بیشترین عملکرد دانه و روغن بهترتیب بهمقدار 6/4157 و 2/1770 کیلوگرم در هکتار در تیمار ترکیب بُر + روی + گوگرد، و بیشترین و کمترین مقدار روغن ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر مصرف عناصر بُر، روی و گوگرد بر عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب روغن کلزا رقم هایولا 401، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1390-91 انجام گرفت. بیشترین عملکرد دانه و روغن بهترتیب بهمقدار 6/4157 و 2/1770 کیلوگرم در هکتار در تیمار ترکیب بُر + روی + گوگرد، و بیشترین و کمترین مقدار روغن دانه در تیمارهای بُر + روی + گوگرد (58/42 درصد) و شاهد (37/38 درصد) بهدست آمد. تیمار بُر + روی + گوگرد دارای بیشترین مقدار اسید اولئیک (8/234 میلیگرم بر گرم) و اسید لینولنیک (68/26 میلیگرم بر گرم) بود. بیشترین مقدار اسید لینولئیک (98/55 میلیگرم بر گرم) در تیمار بُر + روی بهدست آمد. تیمار شاهد و ترکیب گوگرد + روی، بیشترین مقدار اسید استئاریک و پالمیتیک بهترتیب بهمقدار 5/6 و 53/15 میلیگرم بر گرم را داشتند. با توجه به نتایج، ترکیب اسیدهای چرب کلزا تحت تأثیر عناصر غذایی قرار میگیرد و ازآنجا که کیفیت روغنهای خوراکی به مقدار اسیدهای چرب غیراشباع، بهویژه اسیدهای لینولئیک و لینولنیک بستگی دارد و این اسیدها جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن انسان هستند که باید از طریق رژیم غذایی تأمین شوند، این پژوهش توانسته است ضمن افزایش عملکرد روغن، با افزایش این اسیدهای چرب کیفیت روغن را بهبود بخشد.
اسمعیل خالقی؛ کاظم ارزانی؛ نوراله معلمی؛ محسن برزگر
چکیده
تأثیر کائولین بر میوه و روغن زیتون رقم زرد در یکی از باغهای تجاری شهرستان فسا در استان فارس بررسی شد. غلظتهای صفر، سه و شش درصد کائولین با دفعات متفاوت در پاشش شامل یک بار پاشش (60 روز بعد از تمامگل)، دو بار پاشش (60 و 90 روز بعد از تمامگل) و سه بار پاشش (60 و 90 و 120 روز بعد از تمامگل) بر روی درختان بالغ زیتون رقم زرد محلولپاشی شد. نتایج ...
بیشتر
تأثیر کائولین بر میوه و روغن زیتون رقم زرد در یکی از باغهای تجاری شهرستان فسا در استان فارس بررسی شد. غلظتهای صفر، سه و شش درصد کائولین با دفعات متفاوت در پاشش شامل یک بار پاشش (60 روز بعد از تمامگل)، دو بار پاشش (60 و 90 روز بعد از تمامگل) و سه بار پاشش (60 و 90 و 120 روز بعد از تمامگل) بر روی درختان بالغ زیتون رقم زرد محلولپاشی شد. نتایج نشان داد که کائولین و دفعات پاشش تأثیر معناداری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه نداشت، درحالیکه کائولین و دفعات پاشش بر ترکیب اسید چرب تأثیرگذار بود. کمترین مقدار اسید لینولئیک (49/14 درصد) و اسید لینولنیک (02/1 درصد) مربوط به تیمار سه بار پاشش بود. مقادیر اسیدهای چرب اولئیک، نسبت تک غیراشباع به چند غیراشباع و نسبت اولئیک به لینولئیک در روغنهای استخراجشده از درختان اسپریشده با غلظتهای سه و شش درصد کائولین نسبت به درختان اسپرینشده بیشتر بود. همچنین تیمار کائولین شش درصد همراه با سه بار پاشش، دارای بیشترین مقدار نسبت اسید اولئیک به اسید لینولئیک، اسیدهای چرب تک غیراشباع به چنداشباع بود، درحالیکه کمترین مقدار اسید لینولنیک، اسید پالمیتیک و اسید لینولئیک را دارا بود. در این پژوهش کائولین سبب بهبود وضعیت ترکیب اسیدهای چرب روغن شد.
حمید ایران نژاد؛ محبوبه پشتکوهی؛ زینب جوانمردی؛ رضا امیری
دوره 11، شماره 2 ، آبان 1388، ، صفحه 11-17
چکیده
عملکرد ارقام مختلف کتان روغنی در پاکدشت، منطقه شمال ورامین، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران در سال 1385 بررسی شد. صفات مورد بررسی شامل مقدار پروتئین، روغن و اسیدهای چرب (اسید پالمیتیک، اسید استئاریک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک) و عملکرد دانه بود. نتایج نشان ...
بیشتر
عملکرد ارقام مختلف کتان روغنی در پاکدشت، منطقه شمال ورامین، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران در سال 1385 بررسی شد. صفات مورد بررسی شامل مقدار پروتئین، روغن و اسیدهای چرب (اسید پالمیتیک، اسید استئاریک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک) و عملکرد دانه بود. نتایج نشان داد که تفاوت بین ارقام از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (3000 کیلوگرم در هکتار) و مقدار اسید چرب لینولنیک (1/45 درصد) مربوط به رقم LEGINA بود. همچنین مقدار اسید پالمیتیک رقم RH 14/05، درصد روغن و اسید استئاریک رقم GOLDA، مقدار پروتئین و عملکرد رقم بومی اردبیل بیشتر از سایر ارقام بود (05/0 >P). رقم RH 14/05 را می توان به دلیل داشتن اسید لینولنیک کم و اسید اولئیک زیاد در تولید لاین های اصلاحی برای تهیه روغن های خوراکی استفاده نمود.