سونیا جمالی؛ ولی ربیعی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، ...
بیشتر
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، در سال 92-1391 انجام شد. میوهها پس از تیماردهی با واکس بریتکس و بخار متیلسالیسیلات به مدت 80 روز در سردخانه با دمای 5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد قرار داده شدند و با نمونهگیری به فاصله هر 20 روز فعالیت آنزیمی میوهها ارزیابی شد. براساس نتایج میوههای تیمار شده با متیلسالیسیلات بیشترین میزان (mMmg/FW 26/0) و میوههای پوشش داده شده با واکس بریتکس کمترین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (mMmg/FW 2/0) را نشان دادند. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز میوه مورو به میوههای بخاردهی شده با متیلسالیسیلات در 20 روز اول نگهداری در سردخانه (umg/FW 19/23) تعلق داشت. فعالیت آنزیم آسکورباتپراکسیداز در هر دو رقم ‘تامسون’ و ‘مورو’ طی انبارمانی روند افزایشی داشت. به نظر میرسد تیمارهای واکس بریتکس و متیل سالیسیلات به کمک تعدیل در فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، آسکورباتپراکسیداز و فنیلآلانین آمونیالیاز آسیب سرمازدگی طی انبارداری را کاهش و فعالیت آنتیاکسیدانی در میوههای تحت تنش سرما را افزایش میدهند.