مهدی رضایی
چکیده
در تحقیق حاضر، نیاز سرمایی و نیاز گرمایی گلدهی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شاهرود به نامهای محلی جعفری، قوامی، جهانگیری، خیاری، خیوه ای و رجبعلی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای مورد بررسی قرار گرفت. رقم رجبعلی و تا حدودی رقم جهانگیری در شرایط آزمایشگاهی در 500 ساعت دمای چهار درجه سانتیگراد شروع به گلدهی کردند. بقیه ارقام به جز خیاری ...
بیشتر
در تحقیق حاضر، نیاز سرمایی و نیاز گرمایی گلدهی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شاهرود به نامهای محلی جعفری، قوامی، جهانگیری، خیاری، خیوه ای و رجبعلی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای مورد بررسی قرار گرفت. رقم رجبعلی و تا حدودی رقم جهانگیری در شرایط آزمایشگاهی در 500 ساعت دمای چهار درجه سانتیگراد شروع به گلدهی کردند. بقیه ارقام به جز خیاری در 750 ساعت گلدهی خود را آغاز کردند. رقم خیاری در 1000 ساعت شروع به گلدهی کرد. با توجه به اختلاف کم تاریخ گلدهی ارقام مورد بررسی، نتایج مزرعهای نشان دهنده اختلاف کم ارقام از نظر نیاز سرمایی بر حسب مدلهای مختلف بود، اما میزان نیاز سرمایی اندازه گیری شده بر اساس مدلهای مختلف تفاوتهای قابل توجهی داشتند. بر اساس مدل ساعات سرمایی ارقام حدود 1400 ساعت نیاز سرمایی داشتند، درحالی که بر اساس مدل یوتا، کارولینای شمالی و نیاز سرمایی کم این میزان برای ارقام مورد بررسی به ترتیب حدود 1000، 740 و 770 واحد بود. نیاز سرمایی بر اساس مدل دینامیکی برای همه ارقام 71 قسمت بود. میزان نیاز گرمایی برای ارقام از 1829 درجه ساعت در رقم خیوه ای تا 3387 درجه ساعت در رقم جعفری متفاوت بود. ارقام از لحاظ شروع گلدهی اختلاف چندانی با یکدیگر نداشتند، اما بین طول مدت گلدهی آنها حدود یک هفته اختلاف وجود داشت. در مکانهایی که نیاز سرمایی به خوبی برآورده میشود، تفاوتها در زمان شکوفایی ارقام کم است.