محمد نیکبخت؛ محمود سلوکی؛ مهدی آران
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثرات تغذیه برگی عنصر نیتروژن از منابع نانوکود و کود شیمیایی اوره بر ویژگیهای کمی و کیفی هندوانه ابوجهل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال 1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نانوکود نیتروژن (1 و دو در هزار)، کود اوره (1 و 2 درصد) و شاهد بود. نتایج ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی اثرات تغذیه برگی عنصر نیتروژن از منابع نانوکود و کود شیمیایی اوره بر ویژگیهای کمی و کیفی هندوانه ابوجهل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال 1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نانوکود نیتروژن (1 و دو در هزار)، کود اوره (1 و 2 درصد) و شاهد بود. نتایج نشان داد که تغذیه برگی نیتروژن تأثیر معنیداری بر عملکرد و تعداد میوه در هر بوته و طول شاخه داشت، درصورتیکه تأثیری بر میانگین وزن، طول و قطر میوه نداشت. بیشترین میزان عملکرد در تیمار نانوکود نیتروژن با غلظت دو در هزار (08/961 گرم) و کود اوره 2 درصد (66/864 گرم) و بیشترین تعداد میوه در هر بوته (12 عدد) در تیمار نانوکود نیتروژن با غلظت دو در هزار بهدست آمد. بیشترین میانگین وزن صد بذر و پروتئین بذر در اثر تغذیه برگی نانوکود نیتروژن با غلظت دو در هزار و کود اوره 2 درصد حاصل شد. میزان فنل بذر، کربوهیدرات محلول بذر و درصد روغن با اعمال تیمارهای نیتروژن نسبت به شاهد کاهش یافت. محلولپاشی نیتروژن موجب افزایش غلظت نیتروژن برگ شد، درحالیکه تأثیری بر غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و روی برگ نداشت. با توجه به اینکه در اکثر صفات کمی و کیفی موردبررسی در این پژوهش کاربرد نانوکود نیتروژن با غلظت دو در هزار نسبت به سایر تیمارها نتایج بهتری را نشان داد، میتوان این تیمار را بهمنظور کاهش هزینههای اقتصادی و آلودگی زیست محیطی توصیه نمود.
احمد ارشادی؛ سمیرا طاهری
چکیده
یخبندان بهاره یکی از عوامل محدودکننده در تولید انگور است. استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی یکی از روشهای کاهش خسارت سرما محسوب میشود. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلیمولار در مرحلة تمام گل روی بوتههای انگور دهسالة رقم بیدانة سفید محلولپاشی و صبح روز بعد، تغییرات غلظت کربوهیدراتهای محلول، پرولین و پروتئینهای ...
بیشتر
یخبندان بهاره یکی از عوامل محدودکننده در تولید انگور است. استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی یکی از روشهای کاهش خسارت سرما محسوب میشود. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلیمولار در مرحلة تمام گل روی بوتههای انگور دهسالة رقم بیدانة سفید محلولپاشی و صبح روز بعد، تغییرات غلظت کربوهیدراتهای محلول، پرولین و پروتئینهای محلول در بافت برگ اندازهگیری شد. نمونههایی از برگ و ساقه به مدت سه ساعت تحت تنش سرمایی صفر، 2-، 4- و 8- درجة سانتیگراد و نمونههای خوشة گل در معرض دماهای صفر، 2- و 4- درجة سانتیگراد قرار داده شدند. کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 5/0 میلیمولار سبب حداکثر تجمع کربوهیدراتهای محلول و در غلظتهای 5/0 و 1 میلیمولار باعث افزایش غلظت پرولین برگ شد. کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 2 میلیمولار سبب کاهش پروتئینهای محلول شد. تیمارهای سالیسیلیک اسید، سرما و برهمکنش آنها تأثیر معنیداری بر درصد نشت یونی در بافتهای مختلف داشت. تیمار با سالیسیلیک اسید باعث کاهش مؤثر درصد نشت یونی تا محدودة 8- درجة سانتیگراد در نمونههای ساقه و 4- درجة سانتیگراد در برگ و خوشة گل در مقایسه با شاهد شد. به نظر میرسد که سالیسیلیک اسید ضمن افزایش غلظت تنظیمکنندههای اسمزی مانند کربوهیدراتها و پروتئینهای محلول باعث کاهش اثرات منفی دمای پایین و خسارت به غشای سلولها میشود.