ارزیابی پلی‌آمین‌ها بر فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن، پروتئین و برخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کاملینا (Camelina sativa) تحت تنش شوری

اسماعیل قلی نژاد؛ بختیار لله گانی؛ شهریار کاظمی

دوره 25، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 1063-1081

https://doi.org/10.22059/jci.2023.356685.2797

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر اسپرمین، اسپرمیدین و پوترسین بر فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن، پروتئین و برخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کاملینا تحت شرایط تنش شوری، آزمایش گلدانی (هوای آزاد) در دانشگاه پیام نور در اسفندماه سال 1400 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار اجرا گردید. تیمار شوری در سه سطح (صفر، 15، 30 دسی زیمنس ...  بیشتر

بررسی تأثیر تنش شوری بر صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام کینوا

مجتبی کبودخانی؛ هادی سالک معراجی؛ کیوان آقائی؛ افشین توکلی

دوره 25، شماره 1 ، فروردین 1402، ، صفحه 221-233

https://doi.org/10.22059/jci.2022.338905.2679

چکیده
  کینوا یکی از گیاهان متحمل به شوری است و در آینده می‏تواند در تأمین غذای انسان نقش مهمی داشته باشد. به­منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر صفات فیزیولوژیکی و عملکرد ارقام کینوا، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1399 در شرایط گلخانه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه رقم کینوا (Q26، Titicaca ...  بیشتر

بررسی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایه‌های هسته‌دار کادامن و GF677 به تنش خشکی

سمیه امرایی تبار؛ احمد ارشادی

دوره 23، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 966-953

https://doi.org/10.22059/jci.2021.299252.2360

چکیده
  در این پژوهش آستانه تحمل به خشکی و رابطه بین برخی پاسخ­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی دو پایه هسته­دار کادامن و GF677 بررسی گردید. به همین منظور آزمایشی گلدانی در گلخانه به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نهال­های ریشه­دارشده یک‌ساله این دو پایه با افزودن مقادیر متفاوتی از پلی­اتیلن گلیکول-6000 به ...  بیشتر

اثر آسکوربیک اسید، سالیسیلیک‌اسید و کود میکرو کامل نانو بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کینوا در شرایط تنش کم‌آبی

سیده نسرین حسینی؛ جلال جلیلیان؛ اسماعیل قلی نژاد

دوره 23، شماره 3 ، مهر 1400، ، صفحه 561-549

https://doi.org/10.22059/jci.2021.308905.2441

چکیده
  به ‌منظور بررسی اثر تنش  کم‌آبی و مصرف  تعدیل‌کننده‌های تنش بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کینوا، آزمایشی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با  شش تکرار به­صورت گلدانی در سال زراعی 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد. فاکتور اول شامل تنش  کم‌آبی در چهار سطح، تنش در مرحله رشد رویشی، تنش ...  بیشتر

نقش برگ پاشی نانوکودها در تعدیل اثرات منفی تنش شوری در کینوا

فائزه حیدری؛ جلال[ جلیلیان؛ اسماعیل قلی نژاد

دوره 22، شماره 4 ، دی 1399، ، صفحه 587-600

https://doi.org/10.22059/jci.2020.293593.2309

چکیده
  این آزمایش با هدف بررسی تعدیل اثرات منفی تنش شوری با برگ­پاشی کودهای نانو، به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه به‌صورت گلدانی اجرا شد. فاکتور اول تنش شوری با آب دریاچه ارومیه در سه سطح (صفر، 16 و 32 دسی­زیمنس بر متر) و فاکتور دوم نانوکود در پنج سطح (کلسیم، سیلیسیوم، ...  بیشتر

تأثیر تغذیه روی بر کاهش خسارت اکسیداتیو ناشی از تنش شوری در دو رقم زیتون

محمد رضا نائینی؛ محمود اثنی عشری؛ امیرحسین خوشگفتارمنش؛ محمد هادی میرزاپور

دوره 20، شماره 2 ، مرداد 1397، ، صفحه 329-343

https://doi.org/10.22059/jci.2017.60393

چکیده
  از اثرهای مخرب شوری، افزایش رادیکال­های آزاد در سلول­های ریشه و در نتیجه افزایش نشت یونی در این سلول­هاست. به منظور بررسی تاثیرعنصرروی بر برخی آنزیم های مهارکننده­ی رادیکال­های آزاد (کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز) و کاهش صدمات ناشی از تنش شوری حاصل از کلرید سدیم در دو رقم زیتون (,فرانتویو، و ,کنسروالیا،) آزمایشی گلدانی به صورت ...  بیشتر

بررسی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی ارقام زینتی مرکبات تحت تنش دمای پایین

سیده مرضیه حسینی ولشکلایی؛ یحیی تاجور؛ مسعود آزادبخت؛ زینب رفیعی راد

دوره 19، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 979-994

https://doi.org/10.22059/jci.2018.226180.1655

چکیده
  تنش دمای پایین یکی از مهمترین تنش‌های محیطی غیرزنده است که رشد و عملکرد گیاهان زینتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به‌منظور بررسی برخی شاخص‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی چهار رقم مرکبات زینتی مورد استفاده در فضای سبز شهری در شرایط تنش دمای پایین، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوه‌های ...  بیشتر

بررسی پاسخ‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه کاهو در تلقیح با قارچ Piriformospora indica تحت تنش شوری

سجاد فتاحی؛ مهدی صیدی؛ محمد جواد زارع

دوره 19، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 243-255

https://doi.org/10.22059/jci.2017.60409

چکیده
  به‌منظور بررسی پاسخ‌های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاهان کاهو تلقیح شده\نشده با قارچ Piriformospora indica تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های‌ کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه اجرا گردید. فاکتور اول شامل تلقیح یا عدم تلقیح بذور با قارچ و فاکتور دوم شامل سه سطح شوری آب آبیاری (آب معمولی با هدایت الکتریکی هشت دهم ...  بیشتر

اثر کاربرد سیلیکون بر تحمل به شوری چمن کنتاکی بلوگراس

مسعود ارغوانی؛ سعیده سوادکوهی؛ سید نجم الدین مرتضوی

دوره 19، شماره 1 ، فروردین 1396، ، صفحه 133-145

https://doi.org/10.22059/jci.2017.60404

چکیده
  این پژوهش به‏ منظور بررسی پاسخهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی چمن کنتاکی بلوگراس(Poa pratensis L) به شوری و کاربرد سیلیکون در سال 1393 در گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای شوری (صفر، 40 و 80 میلی مولار کلرید سدیم) و سیلیکات سدیم  (صفر، 75/0 و 5/1 میلی مولار) در محلولهای کامل غذایی اعمال شدند. به‏طورکلی، شوری رشد ریشه و شاخساره، ...  بیشتر

اثر کاربرد اسانس های میخک و دارچین بر حفظ کیفیت پس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’

مهشید غفوری؛ علی سلیمانی؛ ولی ربیعی

دوره 18، شماره 2 ، شهریور 1395، ، صفحه 389-401

https://doi.org/10.22059/jci.2016.56576

چکیده
  استفاده از اسانس­های گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی به­عنوان ایده­ای جدید در کشاورزی نوین مطرح می­باشد. در همین راستا، آزمایشی به­منظور مطالعه اثر اسانس­های میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، ...  بیشتر

تأثیر پوترسین و اسپرمین بر تحمل به خشکی بادام و هلو

سمیه امرایی تبار؛ احمد ارشادی؛ تهمینه رباطی

دوره 18، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 203-218

https://doi.org/10.22059/jci.2016.56558

چکیده
  این پژوهش به منظور بررسی اثر پوترسین و اسپرمین روی برخی خصوصیات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان بادام رقم ‘ربیع’ و هلو رقم ‘آلبرتا’ تحت تنش کم­آبی انجام شد. فاکتور اول، رژیم آبی در دو سطح (80 و 50 درصد آب فراهم خاک) و فاکتور دوم، کاربرد پلی­آمین­ها (پوترسین 1/0، پوترسین 1، اسپرمین 1/0، اسپرمین 1 ...  بیشتر

پاسخ های فیزیولوژیک دو رقم ریحان به محلول پاشی سالیسیلیک اسید تحت تنش شوری

سالومه طاهری؛ طاهر برزگر؛ ولی ربیعی؛ حسین ربی انگورانی

دوره 18، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 259-274

https://doi.org/10.22059/jci.2016.56555

چکیده
  تنش شوری یکی از مهم‌ترین تنش‌های محیطی می‌باشد که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به منظور مطالعه اثر سالیسیلیک اسید بر برخی صفات فیزیولوژیکی دو رقم ریحان تحت تنش شوری در آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل شوری کلرید سدیم در چهار سطح (صفر، ...  بیشتر

اثر کاربرد برگی متیل‌جاسمونات بر تحمل به سرمای دانهال‌های خیار گلخانه‌ای رقم ’نگین‘

شیوا بذل؛ روح الله کریمی؛ احمد ارشادی؛ علیرضا شاهبداغلو؛ موسی رسولی

دوره 17، شماره 2 ، تیر 1394، ، صفحه 441-455

https://doi.org/10.22059/jci.2015.55192

چکیده
  به‌منظور ارزیابی اثر محلول‌پاشی متیل‌جاسمونات (غلظت‌های صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومولار) بر درصد نشت یونی، شاخص سرمازدگی، محتوای‌ آب‌‌ نسبی، غلظت کربوهیدرات‌های محلول، پرولین و محتوای کلروفیل برگ دانهال‌های خیار گلخانه‌ای رقم ’نگین‘ در مرحلة چهار تا شش‌برگی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج ...  بیشتر

اثر گلایسین بتائین بر مقاومت به سرمازدگی گیاهچه‌های خیار

فروغ صیدپور؛ محمد سیاری؛ فردین قنبری

دوره 17، شماره 1 ، اردیبهشت 1394، ، صفحه 53-67

https://doi.org/10.22059/jci.2015.54788

چکیده
  گلایسین بتائین یکی از محافظت‌کننده‏های اسمزی است که در پاسخ به تنش‏های غیرزیستی در گیاه تجمع می‏یابد. آزمایشی برای بررسی اثر گلایسین بتائین در غلظت‌های صفر، 10، 20 و 30 میلی‏مولار با دو روش کاربرد خیساندن بذری و محلول‌پاشی برگی بر مقاومت به سرمازدگی گیاهچه‏های خیار رقم ‘سوپر دامینوس’ انجام گرفت. پس از تیمار گلایسین بتائین، ...  بیشتر

بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر تحمل به یخبندان بهاره در انگور رقم بیدانه سفید

احمد ارشادی؛ سمیرا طاهری

دوره 15، شماره 2 ، تیر 1392، ، صفحه 135-146

https://doi.org/10.22059/jci.2013.36105

چکیده
  یخبندان بهاره یکی از عوامل محدود‌کننده در تولید انگور است. استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی یکی از روش‌های کاهش خسارت سرما محسوب می‌شود. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی‌مولار در مرحلة تمام گل روی بوته‌های انگور ده‌سالة رقم بیدانة سفید محلول‌پاشی و صبح روز بعد، تغییرات غلظت کربوهیدرات‌های محلول، پرولین و پروتئین‌های ...  بیشتر