عزیز تراهی؛ مریم بروجردنیا
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی روشهای مختلف حفظ دانهگرده، خوشک و اسپات کامل نر رقم غنامی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بهمدت دو سال (98-1397) در ستاد پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری در اهواز انجام شد. فاکتورها شامل نوع گرده (گرده تازه، گرده خشک، خوشک تازه، خوشک خشک و اسپات کامل نر غنامی)، محیط نگهداری ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی روشهای مختلف حفظ دانهگرده، خوشک و اسپات کامل نر رقم غنامی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بهمدت دو سال (98-1397) در ستاد پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری در اهواز انجام شد. فاکتورها شامل نوع گرده (گرده تازه، گرده خشک، خوشک تازه، خوشک خشک و اسپات کامل نر غنامی)، محیط نگهداری (دمای اتاق، یخچال (4 درجه سانتیگراد) و فریزر (20- درجه سانتیگراد) و مدت زمان نگهداری (سه، شش، نُه و 12 ماه) بودند. آزمون جوانهزنی دانههای گرده در محیط کشت مایع حاوی 8 درصد ساکارزو 50 میلیگرم در لیتر بوریکاسید و با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات متقابل محیط نگهداری× نوع گرده و محیط نگهداری× مدت زمان نگهداری بر قوهنامیه گرده بسیار معنیدار بود و گرده خشک و خوشک خشک در محیط فریزر و یخچال و در مدت زمان نگهداری حدود یک سال مناسبترین نتیجه را دادند. گرده تر و گرده خوشک تر و گرده اسپات کامل، بهدلیل دارابودن رطوبت بالا، در کوتاهمدت بهشدت قوهنامیه خود را از دست دادند. لذا برای حفظ و نگهداری گرده و حفظ قوه نامیه آن در بلندمدت، خشککردن خوشک یا گردهها بهمنظور کاهش رطوبت آنها و افزایش ماندگاری کاملاً ضروری است.