غلامحسن موحد؛ نیما احمدی؛ احمد معینی؛ امین نصیری
چکیده
بهمنظور بررسی خود و دگرناسازگاری دو اکوتیپ کاشان و آذران گلمحمدی (Rosa damascena Mill..) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سالهای زراعی 92-1391 انجام گرفت. در این آزمایش پس از آزمون دانه گرده دوبار گردهافشانی مصنوعی با فاصله 24 ساعت انجام شد. بدین شکل که گردهی ...
بیشتر
بهمنظور بررسی خود و دگرناسازگاری دو اکوتیپ کاشان و آذران گلمحمدی (Rosa damascena Mill..) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سالهای زراعی 92-1391 انجام گرفت. در این آزمایش پس از آزمون دانه گرده دوبار گردهافشانی مصنوعی با فاصله 24 ساعت انجام شد. بدین شکل که گردهی هر اکوتیپ برای گردهافشانی خود و اکوتیپ دیگر و گونه گل نسترن (R. canina) نیز بهعنوان گردهدهنده استفاده شد. تعیین خود و دگرناسازگاری به دو روش گردهافشانی کنترل شده و مطالعات میکروسکوپی انجام شد. نتایج گردهافشانی که حاصل بررسی درصد نمو، وزن، طول و عرض هیپ و میزان تشکیل بذر در هر هیپ بود نشان داد که دگرگردهافشانی اکوتیپها با گونه گل نسترن سازگار اما سایر تلاقیها ناسازگار بودند و همچنین تیمار دوبار گردهافشانی نتایج بهتری را نشان دادند. مطالعه میکروسکوپی نیز با نتایج مزرعهای مطابقت داشت و رشد لولهی گرده در خامه نشان داد که تنها لولهی گرده گونه گل نسترن توانست به انتهای خامه برسد. همچنین، از بین بهترین تیمارهای جوانهزنی غلظت 50 پیپیام اسید بوریک بعد از 24 ساعت و در تیمارهای رشد لوله گرده غلظت 200 پیپیام اسید بوریک انتخاب شدند. طبق نتایج بهدست آمده، انتخاب منبع گردهدهنده مناسب و تکرار دورههای گردهافشانی از عوامل موثر در ایجاد هیبرید در گلمحمدی میباشند؛ که تیمار دگرگردهافشانی کنترل شده با گرده گل نسترن با دوبار گردهافشانی، مناسبترین نتیجه را در فاکتورهای اندازهگیری شده نشان دارد.
محمد کمال پورادیب؛ وحید روحی؛ سعدالله هوشمند؛ عبدالرحمان محمدخانی؛ حمید زرگری
چکیده
ذخیره دانه گرده میتواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گردهافشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانهزنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدینمنظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی ...
بیشتر
ذخیره دانه گرده میتواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گردهافشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانهزنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدینمنظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در سه تکرار جهت بررسی قوه نامیه دانه گرده چهار رقم خرمای استان فارس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. ارقام شامل ‘کازرون (7013)’، ‘لار (7035)’، ‘داراب (7016)’ و ‘قیروکارزین (7021)’ از ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم بودند. تیمارها شامل دماهای مختلف (دمای اتاق (5±20)، 4، 20- و 80- درجه سانتیگراد) و دورههای زمانی مختلف نگهداری (60، 120، 150، 180، 210 و 375 روز) بود. نتایج تجزیه واریانس ساده و مرکب نشاندهنده معنیدار بودن اثر رقم، دما و مدت زمان نگهداری و همچنین اثرات متقابل آنها بر میزان جوانهزنی دانه گرده بود. مقایسه میانگینها نشان داد با کاهش دما میزان جوانهزنی افزایش یافت. از طرف دیگر، با گذشت زمان از شروع آزمایش (تا حدود 150 روز)، میزان جوانهزنی در همه ارقام ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. بهطورکلی، دمای 80- درجه سانتیگراد به عنوان بهترین دما و گرده رقم ‘قیروکارزین (7021)’ به عنوان ماندگارترین رقم پس از یک سال نگهداری معرفی گردیدند.
عبداله خدیوی خوب
چکیده
برای دستیابی به عملکرد مناسب درختان میوه از نظر کمیت و کیفیت باید به گردهافشانی توجه زیادی شود. این آزمایش در یک باغ تجاری در شهرستان آشتیان از توابع استان مرکزی انجام گرفت که در آن اثر اسید فنیل فتالامیک (PPA) و تغذیه بر ویژگیهای کمی و کیفی میوۀ آلوی رقم ‘مراغه’ با هدف افزایش عملکرد آن بررسی شد. محلولپاشی اسید فنیل فتالامیک ...
بیشتر
برای دستیابی به عملکرد مناسب درختان میوه از نظر کمیت و کیفیت باید به گردهافشانی توجه زیادی شود. این آزمایش در یک باغ تجاری در شهرستان آشتیان از توابع استان مرکزی انجام گرفت که در آن اثر اسید فنیل فتالامیک (PPA) و تغذیه بر ویژگیهای کمی و کیفی میوۀ آلوی رقم ‘مراغه’ با هدف افزایش عملکرد آن بررسی شد. محلولپاشی اسید فنیل فتالامیک در زمان 80 درصد گلدهی درختان و با غلظتهای صفر، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر در 9 فروردین انجام گرفت. همچنین در تاریخ 28 اردیبهشت، نیمی از درختان هر تیمار با کود کامل مایع با غلظت 5 در هزار محلولپاشی شدند و نیمی دیگر بدون تغذیه بودند. نتایج نشان داد که درصد تشکیل میوۀ درختان تیمارشده با 500 و 1000 میلیگرم در لیتر اسید فنیل فتالامیک افزایش یافت و این درختان تفاوت معناداری با درختان شاهد داشتند، درحالیکه بین درصد تشکیل میوۀ درختان تیمارشده با 500 و 1000 میلیگرم در لیتر اسید فنیل فتالامیک تفاوت معناداری مشاهده نشد. در درختان تیمارشده با اسید فنیل فتالامیک که تغذیه نشده بودند، صفات مربوط به اندازۀ میوه (طول، عرض و وزن) کاهش معناداری نسبت به درختان شاهد نشان داد، اما در درختان تیمارشده که تغذیه شده بودند، تفاوت معناداری بین درختان شاهد و تیمارشده از نظر اندازۀ میوه مشاهده نشد. براساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد اسید فنیل فتالامیک (با غلظت 500-1000 میلیگرم در لیتر) به همراه عناصر غذایی برای بهبود تشکیل میوه در آلوی رقم ‘مراغه’ در زمان 80 درصد گلدهی توصیه میشود.