بابک عدولی؛ بیژن مرادی؛ محمد علی شیری؛ معصومه کیااشکوریان
چکیده
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات نابسامانی فیزیولوژی میباشد که با کاهش مقدار محصول قابلعرضه به بازار، خسارت قابلتوجهی را به تولیدکنندگان ارقام حساس وارد میکند. مدیریت درست تغذیه درختان و توجه ویژه به سه عنصر کلیدی پتاسیم، کلسیم و بور که در استحکام دیوارههای سلولی و یکپارچگی پوست میوه نقش دارند، میتواند در کاهش شدت ترکیدگی ...
بیشتر
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات نابسامانی فیزیولوژی میباشد که با کاهش مقدار محصول قابلعرضه به بازار، خسارت قابلتوجهی را به تولیدکنندگان ارقام حساس وارد میکند. مدیریت درست تغذیه درختان و توجه ویژه به سه عنصر کلیدی پتاسیم، کلسیم و بور که در استحکام دیوارههای سلولی و یکپارچگی پوست میوه نقش دارند، میتواند در کاهش شدت ترکیدگی مؤثر باشد. بر این اساس، آزمایشی بهمنظور بررسی اثرات محلولپاشی برگی نیتراتپتاسیم یک درصد، نیتراتکلسیم یک درصد و بوریکاسید نیم درصد در زمان پایان ریزش جودرو بر کاهش شدت ترکیدگی و برخی صفات میوه نارنگی ʼپیجʻ در رامسر (پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری) طی دو سال 1397 و 1398 انجام گرفت. این پژوهش بهصورت تجزیه مرکب در زمان شامل دو فاکتور سالهای انجام آزمایش و تیمارهای مختلف محلولپاشی عناصر غذایی بود که در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمارها بهویژه نیتراتپتاسیم یک درصد شدت ترکیدگی قبل از برداشت میوه را کاهش داده و موجب افزایش محصول و بهبود صفات کمی و کیفی میوه شدند، اما در عین حال بر فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز، تراکم سلولی گلگاه و قطر ناف بیاثر بودهاند. در نهایت، میتوان محلولپاشی برگی عناصر غذایی بهویژه نیتراتپتاسیم یک درصد را بهعنوان روشی مؤثر برای کنترل ترکخوردگی قبل از برداشت و افزایش کمیت و کیفیت میوه نارنگی ’پیج‘ پیشنهاد کرد.
عباس کشته گر؛ مهدی دهمرده؛ بهروز کشتگر؛ احمد قنبری؛ عیسی خمری
چکیده
بهمنظور ارزیابی تولید خربزه مشهدی رقم خاتونی تحت مدیریت سطوح مختلف کودی و بستر کشت ورمیکمپوست، این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی بهار سال زراعی 1399 بهصورت دو طرح جداگانه در دو شهرستان فریمان و زهک انجام شد. کاربرد انواع کود در شش سطح شامل عدم مصرف کود (شاهد)، کود گاوی، کود گوسفندی، ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی تولید خربزه مشهدی رقم خاتونی تحت مدیریت سطوح مختلف کودی و بستر کشت ورمیکمپوست، این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی بهار سال زراعی 1399 بهصورت دو طرح جداگانه در دو شهرستان فریمان و زهک انجام شد. کاربرد انواع کود در شش سطح شامل عدم مصرف کود (شاهد)، کود گاوی، کود گوسفندی، محلولپاشی نانوبیومیک، محلولپاشی سیلیکون و مصرف کامل کود شیمیایی بهعنوان عامل اول و چهار سطح مختلف ورمیکمپوست شامل عدم مصرف ورمیکمپوست (شاهد)، پنج، 10 و 15 تن در هکتار بهعنوان عامل دوم بودند. ﻧﺘﺎﯾﺞ نشان داد ﮐﻪ بالاترین عملکرد میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون کل، درصد نیتروژن، فسفر، پتاسیم میوه و ضخامت گوشت میوه در هر دو منطقه فریمان و زهک از تیمار محلولپاشی نانوبیومیک و مصرف 15 تن در هکتار ورمیکمپوست بهدست آمد. همچنین، بیشترین درصد کل مواد جامد محلول در شهرستان فریمان بهطور مشترک از تیمار مصرف کود گوسفندی و تیمار مصرف کودهای شیمیایی و در شهرستان زهک در تیمار عدم مصرف کود (شاهد) و شرایط کاربرد 10 تن در هکتار ورمیکمپوست مشاهده شد. در منطقه فریمان نتایج عملکرد کود گاوی، کود گوسفندی، نانوبیومیک، سیلیکون و مواد شیمیایی در سطوح 10 تن و 15 تن در هکتار ورمیکمپوست اختلاف معنیداری نشان نداد. لذا با مصرف کمتر ورمیکمپوست، بهمنظور دستیابی بهمیزان مطلوب عملکرد، خصوصیات بافت میوه و جذب عناصر غذایی، محلولپاشی نانوبیومیک در شرایط مصرف 10 تن در هکتار ورمیکمپوست برای کشت خربزه در منطقه فریمان پیشنهاد میشود.
زهرا اصفهانی؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی قهرمانی؛ جعفر نیکبخت
چکیده
بهمنظور مطالعه اثر تنش کمآبی و سطوح مختلف مگافول بر عملکرد و کیفیت میوه و کارآیی مصرف آب گوجهفرنگی رقم ریوگرند آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در سال 1394 در مزرعة تحقیقاتی دانشکدة کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح (50، 75 و ...
بیشتر
بهمنظور مطالعه اثر تنش کمآبی و سطوح مختلف مگافول بر عملکرد و کیفیت میوه و کارآیی مصرف آب گوجهفرنگی رقم ریوگرند آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در سال 1394 در مزرعة تحقیقاتی دانشکدة کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح (50، 75 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و محلولپاشی مگافول بهعنوان عامل فرعی در چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 میلیلیتر در لیتر) بودند. نتایج آزمایش نشان دادکه تیمار آبیاری تأثیر معناداری بر عملکرد و کیفیت میوه و کارآیی مصرف آب داشت. تیمار مگافول بر سفتی بافت میوه، عملکرد، لیکوپن میوه و کارآیی مصرف آب در سطح احتمال پنج درصد معنادار شد. بیشترین مواد جامد محلول کل (41/2 درصد بریکس) و اسید قابل تیتراسیون (09/2 درصد) در تیمار تنش کمآبی 50 درصد نیاز آبی گیاه بهدست آمد. در تیمار 2 میلیلیتر در لیتر مگافول، بیشترین مقدار مواد جامد محلول کل (29/2 درصد بریکس)، اسید قابل تیتراسیون میوه (97/1 درصد)، لیکوپن (83/0 گرم بر لیتر)، تعداد میوه (9/37)، متوسط وزن میوه (32/59 گرم)، کارآیی مصرف آب (78/21 کیلوگرم در متر مکعب) و عملکرد بوته (2680 گرم) حاصل شد. اثر متقابل معناداری بین آبیاری و مگافول در صفات اسید قابل تیتراسیون میوه، عملکرد بوته و تعداد میوه وجود داشت. بیشترین تعداد میوه (7/51) و عملکرد بوته (3278 گرم) در تیمار 2 میلیلیتر در لیتر مگافول در شرایط آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه و حداکثر اسید قابل تیتراسیون در تیمار 1 میلیلیتر در لیتر مگافول و تنش کمآبیاری 50 درصد به دست آمد. با توجه به نتایج، کاربرد مگافول 2 میلیلیتر عملکرد میوه را در شرایط آبیاری نرمال و کمآبی بهبود بخشید و باعث افزایش 16 درصدی کارآیی مصرف آب شد. تنش کم آبیاری 75 درصد با کاهش 16 درصدی عملکرد موجب ذخیرة 25 درصدی آب در مقایسه با تیمار 100 آبیاری شد.
سمانه جهان پناه؛ محمود قاسم نژاد؛ یونس ابراهیمی
چکیده
گردهافشانی ناقص گلهای کیوی ممکن است مهمترین دلیل پایینبودن کیفیت و بازارپسندی آن باشد. در این پژوهش، تأثیر گردهافشانی تکمیلی با سوسپانسیون گرده و دانة گردة خشک بر ویژگیهایی مانند اندازة میوه، وزن میوه، تعداد بذر، درصد مادة خشک، سفتی بافت، مواد جامد محلول، ویتامین ث، مقدار عناصر معدنی میوة کیوی رقم ʼهایواردʽ ارزیابی ...
بیشتر
گردهافشانی ناقص گلهای کیوی ممکن است مهمترین دلیل پایینبودن کیفیت و بازارپسندی آن باشد. در این پژوهش، تأثیر گردهافشانی تکمیلی با سوسپانسیون گرده و دانة گردة خشک بر ویژگیهایی مانند اندازة میوه، وزن میوه، تعداد بذر، درصد مادة خشک، سفتی بافت، مواد جامد محلول، ویتامین ث، مقدار عناصر معدنی میوة کیوی رقم ʼهایواردʽ ارزیابی شد. نتایج نشان داد گردهافشانی با دانة گردة خشک، و در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گلها، درصد میوههای بازارپسند را در مقایسه با تیمارهای دیگر افزایش داده است. چنین میوههایی تعداد بذر بیشتری داشتند (بهترتیب 11 و 5 درصد). در نتیجه بهطور معناداری، اندازه، وزن، طول و قطر میوة بالاتری در مقایسه با شاهد و سوسپانسیون گرده نشان دادند. مقدار ویتامین ث میوه تحت تأثیر گردهافشانی قرارنگرفت، ولی درصد مادة خشک میوههایی بالاتر بود که در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گردهافشانی شد. گردهافشانی با دانة گردة خشک در مقایسه با سوسپانسیون گرده مقدار کلسیم میوه را افزایش داد، که به دنبال آن باعث بهبود نسبتهای نیتروژن به کلسیم، پتاسیم به کلسیم، مجموع پتاسیم و منیزیم به کلسیم و مجموع نیتروژن و پتاسیم به کلسیم شده است. در مجموع، بهنظر میرسد گردهافشانی تکمیلی، بهویژه با دانة گردة خشک در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گلهای کیوی رقم ʼهایواردʽ توانست باعث بهبود گردهافشانی و لقاح تخمکها شود. چنین میوههایی تعداد بذر بیشتری داشتند، در نتیجه، از سینک قویتری برای تجمع آسیمیلاتها و مواد معدنی بهویژه کلسیم برخوردار شدند. در مجموع، افزایش سود حاصل از گردهافشانی تکمیلی با دانة گردة خشک برابر با 000,800,48 ریال در هر هکتار محاسبه شد.
نگار حیدریان؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش کمآبی بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه برخی از تودههای خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت توده خربزه (قلمقاش، روشی، زرکه، خاتونی، قبادلو، ریشبابا، گرکه، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تنش کمآبی بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه برخی از تودههای خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت توده خربزه (قلمقاش، روشی، زرکه، خاتونی، قبادلو، ریشبابا، گرکه، کالیار) و سه سطح آبیاری (40، 70 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) بود. نتایج نشان داد که تنش کمآبی بهطور معنیداری رشد و عملکرد میوه را کاهش داد. کمترین مقدار عملکرد (kg/ha 1/18223)، وزن متوسط میوه ( gr94/1057)، تعداد میوه در بوته (75/1)، سطح برگ ( cm257/12) و بیشترین درصد وزن خشک برگ (21 درصد) در تنش کمآبیاری 40 درصد حاصل شد. بین تودهها نیز از نظر رشد و عملکرد و کیفیت میوه تفاوت معنیداری مشاهده شد. در همه تودهها با افزایش تنش کمآبی رشد و عملکرد کاهش یافت، ولی درصد وزن خشک برگ، مواد جامد محلول و کارایی مصرف آب افزایش یافت. بیشترین سطح برگ ( cm279/410)، عملکرد (kg/ha 33/49881) و وزن متوسط میوه (gr 9/2270) در توده قلمقاش در شرایط آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه مشاهده شد. حداکثر کارآیی مصرف آبی در تودههای خاتونی و قلمقاش در شرایط کمآبیاری 40 درصد نیاز آبی گیاه بهدست آمد. با توجه به نتایج، توده زرکه و ریشبابا بهترتیب با بیشترین (17/65 درصد) و کمترین (16/41 درصد) کاهش عملکرد در آبیاری 40 درصد نسبت به آبیاری معمولی بهترتیب حساسترین و متحملترین توده از لحاظ این صفت به تنش کمآبی بودند.
زینب عزیزی؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی
چکیده
بهمنظور مطالعه اثر اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک بر عملکرد، کیفیت میوه و کارایی مصرف آب خربزه توده "زرد جلالی" تحت تأثیر تنش کمآبی، آزمایشی در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان، بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلولپاشی اسید هیومیک (صفر، 25، 50 و 75 میلیگرم ...
بیشتر
بهمنظور مطالعه اثر اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک بر عملکرد، کیفیت میوه و کارایی مصرف آب خربزه توده "زرد جلالی" تحت تأثیر تنش کمآبی، آزمایشی در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان، بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلولپاشی اسید هیومیک (صفر، 25، 50 و 75 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک (5/0، 1 و 5/1 میلیمولار) و تیمار آبیاری در سه سطح (40، 70 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) بود. نتایج نشان داد که تیمار آبیاری تأثیر معنیداری بر عملکرد و کیفیت میوه داشت. کمترین وزن میوه (956/1 کیلوگرم)، تعداد میوه (5/1)، عملکرد بوته (91/2 کیلوگرم)، سفتی بافت میوه (67/4 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)، محتوای کلروفیل (11/0 میلیگرم در صد گرم وزن تر) و بیشترین درصد گوشت میوه (75 درصد) و کارایی مصرف آب (43/16 کیلوگرم بر متر مکعب) در شرایط تنش کمآبی 40 درصد حاصل شد. همچنین، بیشترین تعداد میوه و عملکرد بوته در تیمار 75 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک حاصل شد و حداکثر درصد گوشت میوه (13/62 %) در اسید سالیسیلیک 5/1 میلیمولار بود. در مجموع، بیشترین عملکرد بوته (79/7 کیلوگرم) و مواد جامد محلول (31/11 %) در شرایط آبیاری100 درصد نیاز آبی گیاه بهترتیب با محلولپاشی 1 میلیمولار اسید سالیسیلیک و 25 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک حاصل شد. با توجه به نتایج، کاربرد اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک عملکرد و کیفیت میوه را در شرایط تنش تعدیل بخشیدند.