احمد زارع؛ آیدین خدایی جوقان؛ زینب خضری پور
چکیده
بهمنظور پاسخ گیاه چیا به دما، تنشهای غیر زنده (شوری و خشکی) سه آزمایش جداگانه بر مبنای طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در چهار تکرار در سال 1397 انجام شد. دما شامل (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس)، شوری (صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300، 350 و 400 میلیمولار) و تنش خشکی (2، 0/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1/- و 2/1- و 4/1- ...
بیشتر
بهمنظور پاسخ گیاه چیا به دما، تنشهای غیر زنده (شوری و خشکی) سه آزمایش جداگانه بر مبنای طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در چهار تکرار در سال 1397 انجام شد. دما شامل (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس)، شوری (صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300، 350 و 400 میلیمولار) و تنش خشکی (2، 0/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1/- و 2/1- و 4/1- مگاپاسکال) در نظر گرفته شد. در پاسخ به دما، چیا در دامنه 10 تا 40 درجه سلسیوس قادر به جوانهزنی بود. دمای پایه (Tb)، دمای مطلوب جوانهزنی (To) و دمای سقف (Tc) بهترتیب 6، 28 و 44 درجه سلسیوس پیشبینی شد. در پاسخ به شوری، درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی کاهش و در سطح شوری 400 میلیمولار جوانهزنی کاملاً متوقف شد. شوری مورد نیاز برای کاهش 50 درصد (پارامتر X50) صفات درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی 349 و 236 میلیمولار بهدست آمد. کاهش 50 درصد صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی در تیمار تنش خشکی در سطح 92/0- و 79/0- مگاپاسکال مشاهده شد با توجه به پارامتر x50 چیا به تنش شوری و خشکی مقاوم میباشد. در شرایط خاکهای شور و تنش رطوبتی چیا میتواند برای کشت و کار به کشاورزان توصیه شود.
شیوا اکبری؛ الیاس سلطانی
چکیده
هدف از این مطالعه، استفاده از مدلی ساده در بررسی اثر عوامل اقلیمی، مدیریت زراعی و ویژگیهای رشدی گیاه در شبیهسازی رشد و عملکرد سویا در شرایط اقلیمی تهران بود تا ابزاری کارگشا برای مطالعة عوامل مؤثر بر عملکرد بهکار گرفته شود. مدل برای شرایط اقلیمی تهران آزمون شد. سویا از منابع مهم تولید روغن و پروتئین گیاهی بهشمار میرود. در این ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، استفاده از مدلی ساده در بررسی اثر عوامل اقلیمی، مدیریت زراعی و ویژگیهای رشدی گیاه در شبیهسازی رشد و عملکرد سویا در شرایط اقلیمی تهران بود تا ابزاری کارگشا برای مطالعة عوامل مؤثر بر عملکرد بهکار گرفته شود. مدل برای شرایط اقلیمی تهران آزمون شد. سویا از منابع مهم تولید روغن و پروتئین گیاهی بهشمار میرود. در این مطالعه، تولید و تجمع مادة خشک در بخشهای رویشی و دانة سویا از تغییرات پارامترهایی نظیر دمای پایه، شاخص سطح برگ حداکثر مشاهدهشده و کسری از مادة خشک قابلانتقال به دانه در شروع پرشدن دانه بررسی شد. کاهش و افزایش دمای پایه بهترتیب سبب کاهش و افزایش طول دورههای فنولوژیکی، تولید مادة خشک و مواد تخصیصیافته به اندامهای هوایی و دانهها شد. کاهش و افزایش انتقال مجدد مادة خشک به دانهها سبب کاهش و افزایش شاخص برداشت شد. برای ارزیابی مدل از برخی آمارههای مبتنی بر اختلاف مقادیر شبیهسازی و اندازهگیریشده استفاده شد. دامنة عملکرد دانة شبیهسازیشده بین 1890-2220 کیلوگرم در هکتار با میانگین 5/1982 کیلوگرم در هکتار و دامنة عملکرد دانة مشاهدهشده بین 1632–2254 کیلوگرم در هکتار با میانگین 5/2014 کیلوگرم در هکتار بود. جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)[1] برابر 48/178 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد که معادل 9 درصد هر دو میانگین عملکرد شبیهسازیشده بود. تمامی نقاط در محدودة 80 درصد از خط 1:1 قرارگرفت که نشان میدهد مدل برای پیشبینی عملکرد سویا در شرایط اقلیمی تهران از دقت مناسبی برخوردار بوده است.
[1]. Root mean square error