رضا رضایی؛ بهزاد حصاری
چکیده
این تحقیق با هدف شناخت وضعیت موجود باغهای سیب و تناسب آنها با مؤلفههای تولید ارگانیک، در 11 حوزه سیبکاری شهرستان ارومیه، طی سالهای 90-1388 انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و آمار و اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه، بازدید و توزیع تصادفی و تکمیل پرسشنامه با 44 متغیر در میان 366 باغدار سیب بهدست آمدند. براساس نتایج، ...
بیشتر
این تحقیق با هدف شناخت وضعیت موجود باغهای سیب و تناسب آنها با مؤلفههای تولید ارگانیک، در 11 حوزه سیبکاری شهرستان ارومیه، طی سالهای 90-1388 انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و آمار و اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه، بازدید و توزیع تصادفی و تکمیل پرسشنامه با 44 متغیر در میان 366 باغدار سیب بهدست آمدند. براساس نتایج، اختلاف معنیداری بین و درون حوزههای سیبکاری از نظر کلیه متغیرهای مورد مطالعه وجود دارد. درصد تناسب باغهای سیب ارومیه، با اصول کشاورزی ارگانیک از نظر برخی متغیرها از قبیل عضویت در تعاونیها، تنوع کشت، مساحت باغ، شغل دوم، مدت زمان کار در باغ، گرایش به تولید ارگانیک، نحوه تغذیه درختان، دسترسی به آب شیرین رودخانه، عمق خاک، دفعات مصرف آفتکشها و مدیریت کف باغ بین 30 تا 80 درصد ارزیابی گردید. در مقابل، به دلیل سواد کم باغداران، توزیع 8/91 درصد باغها در دشتها، مدیریت نادرست باغ بهخصوص از نظر شدت هرس، رشد رویشی بیش از حد و آبیاری غرقابی در اغلب باغها، تناسب کمتری با مؤلفههای ارگانیک نشان دادند. بین سطح سواد و میزان گرایش به تولید ارگانیک همبستگی منفی معنیدار (12/0- = r) مشاهده گردید که نشاندهنده فقدان آموزشهای مرتبط با کشاورزی ارگانیک در میان باغداران است. باتوجه به نتایج، حوزههای واقع در مناطق مرتفع ارومیه تناسب بالایی برای تولید سیب ارگانیک دارند که موفقیت در آن مستلزم انجام مطالعات تکمیلی، تعریف استانداردهای مربوطه، تنظیم قرارداد تولید با باغدار، آموزش و پایش مستمر فرایند تولید و بازاررسانی است.