داریوش آتشکار؛ عادل پیرایش؛ مریم دودانگه بالاخانی؛ امیر عباس تقی زاده
چکیده
بهمنظور مقایسه ژنوتیپ سیب میانرس DAT1 با ارقام سیب تابستانه گالا، گلاب کهنز، شفیعآبادی و گلاب اصفهان روی پایههای M111، MM106وM9 آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفیدر سه تکرار و در دو سال متوالی در ایستگاه تحقیقاتی کمالشهر انجام گرفت. نتایج نشان داد اثر رقم، پایه و اثر متقابل رقم و پایه در رشد رویشی و زایشی ...
بیشتر
بهمنظور مقایسه ژنوتیپ سیب میانرس DAT1 با ارقام سیب تابستانه گالا، گلاب کهنز، شفیعآبادی و گلاب اصفهان روی پایههای M111، MM106وM9 آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفیدر سه تکرار و در دو سال متوالی در ایستگاه تحقیقاتی کمالشهر انجام گرفت. نتایج نشان داد اثر رقم، پایه و اثر متقابل رقم و پایه در رشد رویشی و زایشی درختان در سطح یک درصد معنیدار بود. بیشترین رشد رویشی مربوط به ارقام گلاب کهنز و گلاب اصفهان روی پایه MM111 بهترتیب با 92، 7/91 سانتیمتر و کمترین رشد در ژنوتیپ DAT1روی پایه M9 با 7/53 سانتیمتر مشاهده شد. بیشترین عملکرد در ارقام گلاب اصفهان، گلاب کهنز و ژنوتیپ DAT1 روی پایههای MM106 و MM111 بهترتیب با 50/22، 05/20 و 40/18 کیلوگرم بود. DAT1 با80/211 گرم درشتترین و ارقام گلاب اصفهان و گلاب کهنز بهترتیب با50/75 و 55/69 گرم کوچکترین میوه را تولید کردند. به لحاظ سفتی بافت گوشت میوه، سفتترین بافت گوشت در رقم گالا روی پایه M9 با 8/5 کیلوگرم بر سانتیمترمربع و نرمترین بافت گوشت میوه در ژنوتیپDAT1 روی پایه MM106 با 7/3 کیلوگرم بر سانتیمترمربع ثبت شد. بیشترین TSS در رقم گالا روی هرسه پایه با 5/18 درصد و کمترین آن در رقم گلاب اصفهان روی MM111 با 5/11 درصد بود. بیشترین اسیدیته آب میوه در ژنوتیپ DAT1 روی پایه MM106 با 68/0 درصد و کمترین اسیدیته آب میوه مربوط به رقم گلاب اصفهان روی MM106 با 22/0 درصد بود.
فاطمه احمدی؛ علی مومن پور؛ مریم دهستانی اردکانی؛ جلال غلام نژاد
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر برخی از ویژگیهای رشدی ژنوتیپهای انتخاب شده انار از مناطقی با آب و خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملأ تصادفی با دو عامل ژنوتیپ در 4 سطح (’وحشی بابلسر‘، ’نرک لاسجرد سمنان‘، ’چاه افضل‘ و ’وشیک ترش سروان‘) و شوری آب آبیاری در پنج سطح (1، 3، 5، 7 و 9 دسیزیمنسبرمتر)، ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر برخی از ویژگیهای رشدی ژنوتیپهای انتخاب شده انار از مناطقی با آب و خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملأ تصادفی با دو عامل ژنوتیپ در 4 سطح (’وحشی بابلسر‘، ’نرک لاسجرد سمنان‘، ’چاه افضل‘ و ’وشیک ترش سروان‘) و شوری آب آبیاری در پنج سطح (1، 3، 5، 7 و 9 دسیزیمنسبرمتر)، انجام شد. نتایج نشان داد که نوع ژنوتیپ و سطح شوری بر تغییرات صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و غلظت عناصر غذایی موثر است. در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده با افزایش سطح شوری، شاخصهای رشد شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، درصد برگهای سبز، وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوی رطوبت نسبی، شاخص کلروفیل، کلروفیل a، b و کل، کاهش و درصد برگهای نکروزه، درصد برگهای ریزش یافته، نسبت وزن تر ریشه به وزن تر اندام هوایی، درصد نشت یونی، درصد سدیم، درصد کلر، نسبت سدیم به پتاسیم برگها، افزایش یافتند ولی میزان کاهش و افزایش در صفات اندازهگیری شده در بین ژنوتیپهای مطالعه شده با یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند. در این تحقیق در مجموع، ژنوتیپهای ’چاه افضل‘ و ’وشیک ترش سراوان‘ بهترتیب به عنوان متحملترین و حساسترین ژنوتیپها به شوری انتخاب شدند. ژنوتیپ چاه افضل توانست از طریق حفظ خصوصیات رشدی خود و افزایش جذب پتاسیم در مقابل سدیم، به خوبی شوری تا 7 دسیزیمنسبرمتر را تحمل نماید.