میترا اسدی دوست طولی؛ مهدی بهنامیان؛ سارا دژستان
چکیده
قارچ خوراکی شیتاکه یک قارچ نسبتاً معطر بوده و روی انواع مختلفی از چوبهای مرده دارای بافت سخت رشد میکند و از لحاظ تولید کل سالیانه در جهان در رتبه دوم قرار دارد. از سوی دیگر، هزاران تن ضایعات کشاورزی هر ساله سوزانده شده یا دور ریخته میشوند. از اینرو، به منظور ارزیابی امکان تولید قارچ شیتاکه روی ضایعات کشاورزیآزمایشی فاکتوریل ...
بیشتر
قارچ خوراکی شیتاکه یک قارچ نسبتاً معطر بوده و روی انواع مختلفی از چوبهای مرده دارای بافت سخت رشد میکند و از لحاظ تولید کل سالیانه در جهان در رتبه دوم قرار دارد. از سوی دیگر، هزاران تن ضایعات کشاورزی هر ساله سوزانده شده یا دور ریخته میشوند. از اینرو، به منظور ارزیابی امکان تولید قارچ شیتاکه روی ضایعات کشاورزیآزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. در تحقیق حاضر، از کاه جو، ارزن و گندم بهعنوان بستر اصلی و خاک اره با نسبت 10 و 20 درصد بهصورت ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین کارآیی بیولوژیکی بهترتیب روی بستر کاه جو (14/88 درصد) و کاه گندم همراه با 20 درصد خاک اره (37/83 درصد) و کمترین کارآیی بیولوژیکی روی کاه گندم (48/26 درصد) مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین عملکرد در کاه جو (9/125 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) اتفاق افتاد. با وجود این، کمترین میزان عملکرد در کاه گندم (35/26 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) مشاهده شد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که عملکرد و کارایی بیولوژیک در کاه جو و ارزن با افزایش سطح خاک ارّه افزایش یافت.