طیبه رستمی؛ سعیده ملکی فراهانی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا و مویان بر خصوصیات علوفهای گیاه ذرت تحت شرایط کمآبیاری، آزمایش بهصورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرتهای اصلی شامل رژیمهای کمآبیاری در سه سطح (30، 60 و 90 درصد تخلیه ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا و مویان بر خصوصیات علوفهای گیاه ذرت تحت شرایط کمآبیاری، آزمایش بهصورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرتهای اصلی شامل رژیمهای کمآبیاری در سه سطح (30، 60 و 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده) و کرتهای فرعی شامل قارچ مایکوریزا (کاربرد و عدم کاربرد قارچ مایکوریزا) و مویان (کاربرد و عدم کاربرد مویان) بودند. تجزیه دادهها نشان داد که کمآبیاری، تلقیح با قارچ مایکوریزا و کاربرد مویان اثر معنیداری بر صفات پروتئین، ماده خشک قابل هضم، قندهای محلول، درصد دیواره سلولی، فیبرهای شستهشده با شوینده خنثی، وزن خشک علوفه و کارایی مصرف آب داشت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد تخلیه آب قابل استفاده و کاربرد مایکوریزا درصد پروتئین، درصد کربوهیدراتهای محلول در آب، درصد فیبرهای شستهشده با شویندههای اسیدی در مقایسه با شاهد بهترتیب 24/39، 64/30 و 39 درصد افزایش نشان دادند. کاربرد مویان بر درصد فیبرهای شستهشده با شویندههای خنثی معنیدار نبود. همزمان با افزایش سطوح تنش کمآبیاری وزن خشک علوفه کاهش یافته و بیشترین وزن خشک علوفه (400 گرم در بوته) در شرایط آبیاری کامل و کاربرد مویان و مایکوریزا مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش شدت تخلیه آب قابل استفاده، کاربرد مویان و تلقیح با قارچ مایکوریزا افزایشی 97 درصدی در کارایی مصرف آب نسبت به شاهد مشاهده شد.
مینا آقابابادستجردی؛ مجید امینی دهقی؛ محمدرضا چائی چی؛ زینب بساق زاده
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر سیستمهای مختلف کوددهی بر کیفیت علوفه و متابولیتهای ثانویۀ علوفهدارو در کشت مخلوط افزایشی یونجه و رازیانه، آزمایشی در سال زراعی 1389-90 بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایۀ بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. کرتهای اصلی دربرگیرندۀ سطوح مختلف ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر سیستمهای مختلف کوددهی بر کیفیت علوفه و متابولیتهای ثانویۀ علوفهدارو در کشت مخلوط افزایشی یونجه و رازیانه، آزمایشی در سال زراعی 1389-90 بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایۀ بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. کرتهای اصلی دربرگیرندۀ سطوح مختلف کود زیستی و شیمیایی فسفره در چهار سطح شاهد (عدم کوددهی)، کود زیستی (نیتروکسین و فسفات بارور 2)، کود تلفیقی (کود زیستی+ 50 درصد کود شیمیایی)، کود شیمیایی (سوپرفسفات تریپل) و کرتهای فرعی دربرگیرندۀ ترکیبهای کشت خالص یونجه، کشت خالص رازیانه، کشت مخلوط یونجه + 50 درصد رازیانه و کشت مخلوط یونجه + 100 درصد رازیانه بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پروتئین خام از ترکیب یونجه + 50 درصد رازیانه در تیمار شاهد و بیشترین مادۀ خشک قابل هضم از یونجۀ خالص با دریافت کود تلفیقی بهدست آمد. کمترین درصد اسانس از ترکیب یونجه + 50 درصد رازیانه با دریافت کود تلفیقی بهدست آمد.