سمیه طبری؛ مهدی حدادی نژاد؛ رضا نوروز
چکیده
بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه(Rubus sp.)، سه رقم خاردار(توپای، سیلوان و ماریون) و دو رقم بیخار(قرمز نارس و مرتون) پس از شروع رکود و تأمین نیاز سرمایی مختلف در سال 1398 از کلکسیون تمشک دانشگاه علوم کشاورزی ساری جمعآوری و در گلخانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار ارزیابی شد. سپس مدلهای نیاز ...
بیشتر
بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه(Rubus sp.)، سه رقم خاردار(توپای، سیلوان و ماریون) و دو رقم بیخار(قرمز نارس و مرتون) پس از شروع رکود و تأمین نیاز سرمایی مختلف در سال 1398 از کلکسیون تمشک دانشگاه علوم کشاورزی ساری جمعآوری و در گلخانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار ارزیابی شد. سپس مدلهای نیاز سرمایی و گرمایی محاسبه گردید. نتایج حاکی از تفاوت نیاز سرمایی ارقام خاردار و بیخار در مزرعه بود. رقم خاردار و زودرس سیلوان پس از دریافت 500 ساعت نیاز سرمایی، بیشترین درصد شکوفایی اولین را جوانه داشت. اولین شکوفایی در ارقام خاردار میانرس و دیررس (ماریون و توپای) و رقم بیخارقرمزنارس در 700 ساعت سرما ولی در رقم بیخار مرتون در 900 ساعت مشاهده گردید. کمترین تعداد روزی که همه ارقام خاردار و بیخار توانستند به مرحله شکوفایی 50 درصدی جوانهها برسند وقتی بود که حداقل 700 ساعت سرما را دریافت نمودند. بااینحال تنها ارقام خاردار بودند که به شکوفایی کامل رسیدند و به همین دلیل مناسبترین ارقام جهت توسعه کشت در شرق مازندران میباشند. ارقام بیخار حتی با دریافت 900 ساعت سرما به شکوفایی کامل نرسیدند. نیاز گرمایی لازم جهت شکوفایی 50 درصد جوانهها بین 1116 GDH(رقم خاردار و دیررس توپای) تا 6324 GDH(رقم بیخار مرتون) متغیر بود. در مورد ارقام بیخار استفاده از تیمارهای تکمیلی مثل سیانامید هیدروژن جهت بهبود شکوفایی جوانه میتواند راهگشا باشد. لازم است این نتایج برای تولید محصول مجدد یا خارج از فصل تمشک مورد توجه قرار گیرد.