عارفه مزروعی؛ کرامت الله سعیدی؛ زهرا ایزدی؛ عبدالرحمان محمدخانی
چکیده
ازآنجاییکه محصولات باغبانی برداشتشده قابلیت فسادپذیری بالایی دارند، بهکارگیری فنون مناسب جهت افزایش ماندگاری بهمنظور استفاده در تمام فصول سال و همچنین صادرات ضروری است. پژوهش حاضر در سال 1400-1399 با هدف بررسی اثرات درونپاشی اسانس مرزه بختیاری با کیتوزان بر خصوصیات حسی و کیفی دانه انار در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت ...
بیشتر
ازآنجاییکه محصولات باغبانی برداشتشده قابلیت فسادپذیری بالایی دارند، بهکارگیری فنون مناسب جهت افزایش ماندگاری بهمنظور استفاده در تمام فصول سال و همچنین صادرات ضروری است. پژوهش حاضر در سال 1400-1399 با هدف بررسی اثرات درونپاشی اسانس مرزه بختیاری با کیتوزان بر خصوصیات حسی و کیفی دانه انار در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار شامل نسبتهای وزنی- وزنی اسانس به کیتوزان (1:1، 1:2 و 1:3) در دو سطح پاشش اسانس مرزه بختیاری (3/0 و 6/0) بههمراه دو شاهد قبل و بعد از اعمال تیمارها با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. نتایج نشان داد که بهترین وضعیت ظاهری دانههای انار در نسبت 6/0-1 کیتوزان به اسانس و بهترین مزه دانههای انار در تیمارهای 3/0-2 و 3/0-3 مشاهده شد. در تیمار اسانس قطر هاله ضد میکروبی مربوط به قارچ 2 میلیمتر و در نسبت 1:2 اسانس به کیتوزان 5/5 میلیمتر نشان داده شد. بیشترین بازده درونپوشانی و کوچکترین اندازه ذره مربوط به نسبت 1:2 بود. میزان بازده در نسبتهای 1:3 (1/55 درصد) و نسبت 1:1 (2/51 درصد) نشان داده شد. کمترین پتانسیل زتا در نسبت 1:3 و بیشترین میزان در نسبت 1:1 حاصل شد. پوششدهی دانههای انار و انتخاب غلظت مناسب اسانس مرزه بختیاری همراه با پوشش کیتوزان (3/0-1 و 3/0-2)، میتوان زمان ماندگاری، بازارپسندی و کیفیت تغذیهای دانه انار را به میزان مناسب و قابل توجهی حفظ کرد.